På bare ét år lykkedes det 35-årige Glenn Christensen fra Nyborg på Fyn at tabe imponerende 64 kilo. Men efter at være kommet i mål med sit vægttab, gik det hurtigt den anden vej igen.

Kiloene begyndte at komme kravlende tilbage. Nu har han sat sig et mål: Han vil gennemføre en halv ironman til august. Og han får støtte af Danmarks bedste ironman gennem tiderne, Rasmus Henning.

Til efteråret kan man følge Glenns kamp tilbage til livet, når han deltager i TV3’s serie ’Ekstremt Fed – et år til at redde livet’. Her lykkedes det ham at smide hele 64 kilo og gå fra en kampvægt på 160, forcere den – for mange overvægtige - magiske 100-kilos grænse og ende på 96 kilo.

Men siden optagelserne sluttede i august sidste år, har Glenn kunnet se, at det begyndte at gå den anden vej igen. Kiloene vendte tilbage.

- Det kan godt være, at jeg tabte mig. Men jeg fandt også ud af, at jeg jo sådan set stadigvæk godt kunne lide det, jeg før spiste for meget af. Dét, der gjorde, at jeg tog så meget på, siger han.

Det var noget, der skræmte ham.

- Jeg har da perioder, hvor jeg frygter, at jeg tager det hele på igen. Det er virkelig et skrækscenarie, for det vil jeg virkelig ikke. Jeg vil også gerne se mine børn vokse op og blive store, siger han.

Da nålen på vægten nærmede sig 120 kilo igen, besluttede han sig derfor for, at der måtte ske noget ekstraordinært.

- Jeg oplevede, at det var utrolig svært at holde vægten, da kameraerne blev slukket. Jeg begyndte at tage på igen. Jeg var allerede i slutningen af programmet begyndt at fantasere om chokolade, pizza og alt det, jeg ikke havde spist i det år, der var gået, mens jeg tabte mig. Jeg var simpelthen nødt til at gøre noget.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte: Hvad motiverer mig? Det gør det at have et mål. Det var der, jeg fandt på, at det kunne være fedt at træne mig op til at kunne gennemføre en ironman. I første omgang er det dog ”kun” en halv ironman. Når jeg har gennemført den, så må vi se på, om jeg har lyst til at forsætte, griner han, for han ved udmærket godt, at det lyder særdeles ambitiøst.

- Men det er også vigtigt, for det skal ikke være noget, jeg bare lige kan. Jeg skal kæmpe.

Får hjælp af triatlon-legende

Da først beslutningen om at ville gennemføre den halve ironman var taget, kastede Glenn sig over at finde nogen, der ville hjælpe ham med at nå sit mål.

- Det er jo en dyr sport, hvis man skal have det optimale udstyr. Jeg havde en cykel, men det skal også være sjovt, så jeg gik i gang med at se, om jeg kunne finde nogen, der ville være med til at hjælpe mig med udstyr, råd og vejledning, siger han.

Det var der, viste det sig hurtigt.

- Der var en, der gerne ville hjælpe. Han kendte så en anden, der også gerne ville være med, som så skaffede en tredje. Lige pludselig var jeg i gang. Og så skrev jeg selv til Rasmus (Danmarks bedste triatlet gennem tiderne, den tidligere europamester, Rasmus Henning, red.), og spurgte, om han ville hjælpe mig.

- Det ville han gerne. Så nu føler jeg mig virkelig forpligtet. Nu skal jeg sgu gennemføre det. Så nu står den bare på træning, træning, træning, griner han, og fortæller, at han er blevet så vild med motionsformen, at han har meldt sig ind i Nyborg Triatlon Klub i hjembyen.

For Rasmus Henning, der i dag blandt andet lever af at sælge tøj til triatleter gennem sit firma TriNordic (kronprins Frederik er blandt dem, der bruger tøjet, red.), var der ikke behov for meget betænkningstid, før han sagde ja til at hjælpe.

- Glenns historie er utrolig positiv, fordi det er eksemplet på én, der tager ansvar for sit liv og sit helbred. Det passer perfekt ind i det, som jeg gerne vil være med til at sprede og få flere til at indse. Man kan, hvis man vil, siger manden, der indtil at pensionerede sig selv fra sporten for et par år siden, hørte til i den absolutte verdenselite.

- Så jeg var ikke i tvivl. Vi vil meget gerne have vores produkter sat i forbindelse med folk, der har nogle interessante historier at fortælle, siger han og fortæller, at han udover at levere det triatlontøj, Glenn har brug for, naturligvis også hjælper med råd og vejledning omkring træningen.

- Udover at give nogle gode råd til, hvordan man bedst muligt kommer igennem løbet – lige fra hvordan man sidder mest optimalt på cyklen, til hvordan man kommer bedst muligt igennem de forskellige skift, der er, så kan jeg være med til at forberede ham på, at der kan komme perioder, hvor han mest af alt har lyst til at stå af. Hvor han føler, at det er for hårdt. Dér kan jeg forhåbentlig give ham nogle mentale værktøjer, som han kan bruge til at stå det igennem.

Og det har da også allerede hjulpet at have den erfarne triatlet med på råd.

- Det har været fantastisk. Motivationen er steget gevaldigt, efter at jeg har mødt Rasmus og er begyndt at tale med ham. Han er enormt inspirerende at være sammen med, siger Glenn.

- Så hvis jeg ellers kan holde mig skadesfri, så er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg nok skal gennemføre den, siger han.

Men selvom han gennemfører ironmanen, der finder sted den 25. august i Silkeborg, så går der yderlige tretten dage, inden han kan få sin helt store medalje.

- Der skal jeg giftes med min Tanja, smiler han – og sender et forelsket blik på kæresten, der sidder ved siden af.

- Det er også en vedvirkende grund til, at jeg gerne vil i form. Jeg vil jo godt se godt ud, når jeg skal gå op ad kirkegulvet, smiler han.

Du kan følge med i Glenns kamp på hans blog på www.ekstremtfed.dk.

Tre gode råd

Vi har bedt Rasmus Henning give tre gode, enkle råd til, hvordan man selv kommer i gang - og ikke mindst øger sandsynligheden for, at man fuldfører – en ironman, et motionsløb, et større cykelløb el.lign.

1.

Man skal være realistisk omkring sit udgangspunkt, det er vigtigt. Hvis man er helt utrænet og vejer for meget, så er det en stor mundfuld at kaste sig over en triatlon som det første. Man skal sætte sig små mål, som er realistiske at opnå.

Det kan være, at man sætter sig et mål om at løbe hele vejen på sin løberute, uden at gå undervejs. Når det er på plads, så kan man bygge mere og mere på.

2.

Forpligt dig selv. Hvis man har tilmeldt sig et løb, kan det være ved hele tiden at minde sig selv om det. Eksempelvis ved at printe tilmeldingen ud og hænge den op. Man kan engagere folk omkring sig. Finde nogle gode venner, eller ægtefælle/ kæreste, og lave en klar aftale om, hvordan man skal komme igennem det. Lave aftaler om, hvornår og hvor langt man træner i løbet af ugen, fremfor at man går med det hele alene og kun er forpligtet overfor sig selv.

For dér må vi nok se i øjnene, at det er de færreste af os, der har rygrad til altid så også at få det gennemført.

3.

Meld dig ind i en klub. Det er der flere fordele ved. Dels får man nogle trænere, noget sparring og vejledning. Dels får man noget netværk – nogle man kan træne med og nogle tidspunkter, hvor man skal møde op, i stedet for at man selv styre det. Det kan ofte være for nemt at skyde det, hvis man ikke har nogle, man skal træne med.