Mere end 600.000 danskere tager nu hver dag kolesterol-medicin, der kan have alvorlige bivirkninger, men mange kunne nøjes med at skifte til en sundere livsstil - med motion, sund kost og kosttilskud.

Med Plus får du hele pakken "Sænk dit kolesterol naturligt" med gode råd til naturmedicin og kosttilskud, der hjælper kolesterolen. Du får også artiklen "Spis kolesterolen i bund" med gode råd om kost, der sikrer dig mod den farlige kolesterol.

I denne pakke får du også adgang til artiklen "Få et stabilt blodsukker med kosttilskud". Køber du et Plus-abonnement får du adgang til alle B.T. Plus-produkterne, herunder den store guide til naturmedicin - et 32 siders hæfte du kan læse på din computer eller printe ud og gemme.


Mere end 600.000 danskere tager nu hver dag kolesterol-medicin, der kan have alvorlige bivirkninger, men mange kunne nøjes med at skifte til en sundere livsstil - med motion, sund kost og kosttilskud.

En analyse fra Institut for Rationel Farmakoterapi viser, at i hvert fald ca. 200.000 tager medicin, selv om deres kolesteroltal kun ligger i den høje ende af normal-området.

»Man kan virkelig frygte, at medicinen for nogle bliver en sovepude, så man glemmer den sunde levevis,« siger læge Jerk W. Langer, foredragsholder, TV-læge og forfatter til en lang række bøger om kosttilskud og naturmedicin.

Det er dog ikke alle, som uden videre kan presse kolesteroltallet ned ved at leve sundere.

- Vores livsstil betyder rigtig meget for kolesteroltallet. Men samtidig ved vi nu med sikkerhed, at mange også er arveligt disponeret, dvs. det ligger til familien at have høje kolesterol-værdier. For nogle mennesker er det altså sværere at presse tallet ned gennem sund levevis. Derfor er det en rigtig god idé at undersøge nærmere, hvordan det står til i ens familie. Er der tendens til hjertesygdom blandt forældre, onkler og tanter, kan det betyde, at man er særlig følsom for kolesterol, og derfor bør tale med lægen om at tage medicinen. Er der derimod ingen hjertesygdom i familien, tyder det på, at man har stærke blodkar, som udmærket tåler kolesterol. Uanset arvelig disposition er det vigtigt at fastholde sin sunde levevis, fordi den beskytter mod masser af sygdomme og holder os unge, siger Jerk W. Langer, der bla. anbefaler ca. en times motion om dagen - f.eks. i form af rask gang, cykling eller zumba-dans.

- Motion øger mængden af det beskyttende HDL-kolesterol og forbedrer den såkaldte insulinfølsomhed. Det modvirker bl.a. blodpropper og sukkersyge, som er nogle af de største trusler mod vores helbred.

Ved at spise rigtig morgenmad kan man også bekæmpe det farlige kolesterol:

- Især havregryn er efter min opfattelse en ideel fødevare mod forhøjet kolesterol, og man sagtens spise det med mælk, bare man er opmærksom på mælkens fedtindhold, dvs. vælger skummet- eller minimælk. Spiser man dagligt en stor portion havregryn, falder kolesteroltallet med omkring 5%, selv om der kan være stor forskel på person til person. Samtidig bliver man mæt og taber sig. Hvis man ønsker et lavere kolesteroltal, er det også vigtigt at få rigeligt med grøntsager, bælgfrugter, bær, fuldkornsprodukter, nødder, olivenolie, rapsolie og fisk. Vælg altid grove fuldkornsprodukter. Brug godt med hvidløg, men hold igen med de fede mejeriprodukter og det fede røde kød, som kan være slemt for kolesteroltallet. Det er vigtigt, man ikke begår den klassiske fejl med at erstatte det fede kød med hurtigt optagelige kulhydrater såsom hvidt brød, for så er man lige vidt, siger lægen.

I de fleste tilfælde kan man ikke selv mærke, at ens kolesteroltal er for højt. Selv om det kan føre til bl.a. hjertekramper og blodpropper i både hjerte og hjerne.

- Har man meget høje koncentrationer, kan man faktisk indimellem se, at folk får fedtdepoter i huden (hvid-gule pletter), under øjnene og på knoerne. Da har man ofte arveligt betingede, kraftigt forhøjede værdier, siger en af Nordens førende kolsterolforskere, professor Mai-Lis Hellenius, Karolinska Institut i Stockholm.

Jerk W. Langers gode råd om kosttilskud og naturmedicin mod det farlige kolesterol:

Vitamin B3
I meget høje doser (dvs. 1.500-2.500 mg) kan vitamin B3 benyttes til at behandle højt kolesterol i blodet. I den sammenhæng gives vitaminet i den kemiske form, der kaldes nikotinsyre. Det har to gode virkninger på kolesteroltallet, nemlig at det skadelige LDL-kolesterol falder, samt at det sunde HDL-kolesterol stiger. Det mindsker faren for åreforkalkning og blodpropper.

Men man skal altså tage vitaminet i meget høje doser for at opnå denne kolesterolsænkende effekt. Behandlingen bør derfor altid foretages i samråd med lægen. Der kan opstå bivirkninger - bl.a. ret intens rødmen i ansigtet i de første uger efter behandlingsstart, fordi blodkarrene udvider sig. Dosis i den almindelige vitaminpille er slet ikke høj nok til at sænke kolesteroltallet.

Guar
Et naturlægemiddel med guargummi, Guarmin, kan sænke både blodets total-kolesterol og det farlige LDL-kolesterol. Også blodsukkeret falder, hvorfor guar kan være nyttigt for diabetikere. Det er testet i nogle mindre studier med en del år på bagen, så det vil være rart med nye og bedre kliniske afprøvninger for at skabe mere klarhed over virkningen. Desværre er guar-præparatet ret dyrt.

Guar indeholder kostfibre, der i tarmkanalen suger guar-væske til sig og danner en halvflydende gel, som nedsætter optagelsen og galdesyrer i kroppen. Så leveren må forbruge kolesterol til at danne nye galdesyrer.
10-15 gram dagligt som granulat er typisk dosis, der blandes med vand lige før brug. Brug ikke guar i kapsler, for de koster en formue. Som med andre fiberpræparater er det væsentligt at drikke rigeligt med væske under behandlingen. Oppustethed, diarré og luft i maven kan forekomme, specielt i starten af behandlingen. Guar bør generelt indtages senest 1,5 timer, før man tager andre lægemidler.

Fiskeolie
Kapsler med omega-3 fiskeolier eller levertran er noget af det mest effektive til at sænke blodets fedtstoffet triglycerid. Dette fedtstof er kolesterols ukendte fætter og en nyopdaget fare for blodpropper, ikke mindst hos kvinder. Høje doser omkring 5.000 mg omega-3 fiskeolie dagligt kan være nødvendige for at opnå en effekt.

Derimod betyder fiskeolie ikke ret meget for selve kolesteroltallet, hvad mange ellers tror. Fiskeolie kan øge det sunde HDL-kolesterol lidt. Men forværring af det skadelige LDL-kolesterol er også observeret. Tal derfor først med lægen, hvis du har problemer med kolesteroltallet, og du vil tage høje doser fiskeolie.

De enkelte præparater indeholder forskellige koncentrationer af fiskeolier. Læs næringsdeklarationen nøje for, hvor mange procent fiskeolie (omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA) præparatet indeholder. En kapsel med 1.000 mg olie og 30% omega-3 fedtsyrer indeholder således 300 mg fiskeolie. Nogle koncentrerede kapsler har en koncentration omkring 65%, mens visse levertranprodukter kun indeholder 10%. Alt andet lige er en høj koncentration at foretrække, da man derved slipper for en masse overflødigt fedt.

Fiskesmagende opstød og forbigående løs afføring er de almindeligste bivirkninger. Fiskeolier kan gøre blodet mere tyndtflydende og derved forlænge blødningstiden, især ved høje doser, hvilket kan give tendens til blå mærker og næseblødning. Fiskeolie kan godt benyttes under blodfortyndende behandling, men tal hellere med lægen først. Går fint sammen med kolesterolsænkende statin-medicin.

Loppefrø
Naturlægemidler med loppefrø-skaller, fx Husk, har et let kolesterolsænkende virkning, viser studier. Effekten er dog ret beskeden, og der synes ikke at være nogen gunstig virkning på det sunde HDL-kolesterol eller fedtstoffet triglycerid. Loppefrø indeholder forskellige opløselige kostfibre, som øger passagehastigheden gennem tyktarmen, samt suger væske til sig for så at svulme op. Ligesom guargummi holder fibrene fast på kolesterol i tarmkanalen.

Typisk dosis er 5 gram morgen og aften, som altid bør indtages med 1-2 glas væske. Det kan også røres op i væske eller drysses på ymer og lignende.

Mavesmerter, oppustethed og luft i maven er blandt de mulige bivirkninger. Loppefrø kan nedsætte virkningen af bl.a. digoxin-hjertemedicin og blodfortyndende medicin.

Hvidløg
Selv om mange tager hvidløg for at sænke kolesteroltallet, er det nu ikke derfor, at hvidløg er godt for kredsløbet. Faktisk falder kolesterol højst 1-2 %, ifølge nye analyser, selvom der er tendens til en gunstig ændring af balancen mellem det sunde HDL-kolesterol og det farlige LDL-kolesterol. Den største kliniske afprøvning fandt efter seks måneder ingen effekt på kolesteroltallet. Derimod modvirker hvidløg åreforkalkning og blodpropper ved at fortynde blodet, opløse blodpropper, mindske blodets triglycerid samt sænke blodtrykket, så det er stadigvæk et godt supplerende tilskud ved kolesterolbesvær.

Benyt en dagsdosis på 600-900 milligram tørret hvidløgspulver, hvilket svarer til to fed frisk hvidløg anvendt i madlavningen.

Hvidløgstilskud har kun sjældent bivirkninger, bortset fra den karakteristiske hvidløgsduft og hvidløgsånde, der ikke undgås med kvalitetstilskud, idet de duftende stoffer også er de medicinsk aktive. Præparater, der hævder at være lugtfri, er formentlig også virkningsløse. Duften kan forsøges maskeret med tyggegummi, klorofyl-tabletter eller persille. Tag evt. størstedelen af dagens dosis ved sengetid.

Hvidløg kan i teorien forstærke den blodfortyndende virkning, så blødningstiden forlænges. I praksis har det næppe klinisk betydning, så man må godt benytte hvidløg sammen med blodfortyndende medicin. Men tal gerne med lægen for en sikkerheds skyld.

Rød gæret ris (red yeast rice)
Et forholdsvis nyt kosttilskud på det danske marked. Grundlæggende er det rigtig godt, da det faktisk indeholder lovastatin, altså det samme stof, som indgår i kolesterolsænkende medicin. Problemet er bare, at der er enorm kvalitetsforskel på den enkelte præparater, således at nogle af dem indeholder en god portion statin, mens andre er det rene fup. Som forbruger kan man ikke gennemskue det marked. Desuden er der jo også noget selvmodsigende i, at man forsøger at undgå lægens statin-medicin ved i stedet at spise et naturpræparat, som er fyldt med den samme statin-medicin. Vi må også forvente, at kosttilskud med rød gæret ris kan have de samme bivirkninger som statin-medicin, bl.a. muskelsmerter. Så af disse årsager er det ikke et middel, som jeg selv vil anbefale, siger læge Jerk W. Langer.

Q10
Q10 sænker ikke selv kolesterol, men kan i nogle tilfælde lindre de muskelsmerter, som er en hyppig bivirkning til kolesterolsænkende medicin, ifølge mindre studier, selv om der stadigvæk mangler større undersøgelser for at kunne drage en sikker konklusion. Q10-tilskud er ikke noget, som generelt anbefales fra lægeside. Men vil man alligevel gerne tage Q10, fx 30 mg om dagen, er der intet i vejen herfor, da stoffet er uskadeligt.