Sundhed

Så sunde er fibre: Øg din chance for at overleve kræft

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Groft rugbrød - helst fuldkorn - og fiberrig kost er godt for fordøjelsen, ved de fleste. Men fuldkornskost kan også have en vigtig effekt i forhold til at overleve kræft, viser nye studier.Foto: Claus Fisker

Fiber-substanser kan forbedre brystkræftramtes overlevelse med 40 pct., viser studie.

En fiberrig kost kan tilsyneladende øge chancen for at overleve med kræft. Det viser nu et dansk og to udenlandske studier.

Ny forskning dokumenterer, at brystkræftramte med et højt indhold af særlige fiberstoffer i blodet, kaldet lignaner, har en betydelig bedre overlevelse end patienter med et lavt indhold af disse virkestoffer.

Man har således hele 40 pct. bedre chance for at overleve kræften, hvis man spiser fiber-rigtigt.

Læs også: Sådan får du fibre nok

Resultaterne af de første studier har været så lovende, at forskere i Kræftens Bekæmpelse nu har fået bevilget 13,7 mio. kr. til en ny stor undersøgelse på området. Det studie indledes i begyndelsen af det nye år.

De kræftbeskyttende stoffer findes i stor mængde i især fuldkornsrug og hørfrø, men også i en række grøntsager, frugter og bær.

- Det er meget usædvanligt at se så markante og positive resultater inden for kræftoverlevelse, som kan sættes i forbindelse med bestemte fødevarer. Der er tale om helt op til 40 pct. lavere dødelighed for de kræftpatienter, som havde det højeste niveau af lignaner. Det har vi ikke set tidligere i forbindelse med undersøgelser af kost og brystkræft, siger seniorforsker Anja Olsen, der skal lede det kommende store studie, kaldet Elin-projektet.

Udover at bekræfte den kræftbeskyttende virkning skal studiet også vise, om den samme kost kan beskytte mod forværring af type 2-diabetes og hjertesygdomme. Også det er der allerede noget, der tyder på.

Sinker kræftudviklingen

Lignaner - de særligt kræftbeskyttende stoffer i plantefibre - er ufordøjelige, men bliver dog med hjælp fra bakterier omdannet til stoffet enterolactan i tyktarmen. Enterolactan optages i blodet, hvor mængden kan bestemmes ved en blodprøve. Enterolactan er et såkaldt planteøstrogen, der har en østrogenlignende virkning i kroppen. Det nye, store studie skal give en nærmere forklaring på, hvorfor disse fiberstoffer tilsyneladende sinker udviklingen af kræften.

Læs også: Sådan får du fibre nok

- I Elin-projektet vil vi undersøge, om der er en sammenhæng mellem enterolacton-indholdet i blodet og overlevelsen hos danskere med kræft i bryst, tyktarm eller prostata, med hjertesygdomme eller type 2- diabetes, siger Anja Olsen til Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev.

I Kræftens Bekæmpelses nye, store undersøgelse skal indgå 57.053 mænd og kvinder, ligesom der laves undersøgelser på grise. Studiet ventes afsluttet i 2014.

Halvér din risiko

Du kan selv næsten halvere din risiko for at få kræft, mener kosteksperten Umahro Cadogan

- Op mod havdelen af alle kræfttilfælde kan forebygges ved at spise masser af grønt og frugt, ved at vælge fuldkornsprodukter frem for raffinerede kulhydrater, ved at sørge for at få motion og undgå overvægt, droppe smøgerne og skære ned på alkoholen, undgå at blive solskoldet og prøve at undgå kemikalier og miljøgifte i dine omgivelser, siger han.

Relaterede

Det læser andre