Danskerne spiser for meget salt. Det er farligt. For store mængder salt fører til forhøjet blodtryk, øget risiko for kræft, knogleskørhed og nyreproblemer, viser flere internationale undersøgelser.

Ifølge hjerteforeningens sundhedschef Charlotte Kira Kimby er det dødsens alvor.

- Det koster liv, at danskerne spiser for meget salt. Amerikanske undersøgelser viser, at man kan spare 1300 dødsfald om året, hvis man reducerer det daglige saltforbrug med bare tre gram, siger hun.

Køb denne artikelpakke og få:

• Så meget salt tilsættes der i maden

• Her er de værste saltfælder

• Sådan undgår du salt

• Så farligt er saltet


2/3 af den salt vi spiser, får vi med hjem i de varer, vi køber i supermarkedet. Salt bruges både som smagsforstærker og konserveringsmiddel og langt den største kilde til danskernes daglige saltindtag er forarbejdede varer.



Lidt over 1/10 af det daglige saltindtag står vi selv for, når vi salter maden ved middagsbordet. Cirka halvdelen af en voksens dagsforbrug af salt er brugt, hvis man køber sin frokost i kantinen, viser undersøgelser fra Fødevarestyrelsen.

Se her, hvor meget meget salt, der er i råvarerne og sammenlign med mængden af salt efter råvarerne er blevet til de færdige fødevarer.


Saltindhold i gram per 100g af varen.

Råvarer: Sødmælk 0,11 og Smør, saltet 0,90 Forarbejdet: Ost, 20 2,1

Råvarer: Hvedemel 0,005 Forarbejdet: Franskbrød 1,2

Råvarer: Rugmel 0,013 Forarbejdet: Rugbrød 1,3

Råvarer: Sild 0,12 Forarbejdet: Marineret sild 3,0

Råvarer: Lever 0,20 Forarbejdet: Leverpostej 1,8

Råvarer: Magert svinekød 0,25 Forarbejdet: Kødboller, konserves 1,2 Forarbejdet: Hamburgerryg 3,8

Råvarer: Kartoffel 0,018 Forarbejdet: Kartoffelchips 1,5

Råvarer: Tomat 0,018 Forarbejdet: Tomatketchup 2,7

Råvarer: Majs, rå 0,008 Forarbejdet: Majs, konserves 0,78 Forarbejdet: Cornflakes 2,2

Kilde: Fødevaredatabanken 2006 og Salt og sundhed, DTU.