Ikke færre end 750.000 danskere er på vej til at udvikle type-2 diabetes. De befinder sig allerede i forstadiet til den frygtede sygdom, og handler de ikke nu, vil det være for sent om bare tre-fire år.

Har man først fået konstateret den alvorlige sygdom, må man nemlig se i øjnene, at man har hele 57 pct. forøget risiko for at dø for tidligt – sandsynligvis af hjerte-kar-sygdom, som ofte følger med diabetes. 12 danskere dør hver dag på grund af diabetes.

Test dig selv - læs vores 16 siders guide til at undgå sygdommen

Men fortvivl dog ikke. Du kan gøre rigtig meget selv for, at det ikke skal komme så vidt.

LÆS OGSÅ: 

- Hvis du er overvægtig, er det først og fremmest vigtigt at smide nogle kilo. Selv et ret begrænset vægttab kan give en stor helbredsgevinst i form af mindre insulin-følsomhed.

Ved blot 10 pct. vægttab vil man ofte opleve, at symptomerne på præ-diabetes forsvinder helt igen. At blodsukkeret faktisk igen bliver normalt. Så det nytter virkelig at handle i tide, siger Malene Bagger, forskningschef i Diabetesforeningen.

Motion er vigtigt

- Ud over vægttab er motion også uhyre vigtigt. Ved motion omdannes fedt til muskler. Jo flere muskler, desto bedre fungerer din insulinfølsomhed, dvs. din evne til at slippe af med sukkeret i blodet, dokumenterer al forskning. Det er godt at tabe sig, men absolut bedst at kombinere vægttab med motion, hvis man vil blive de begyndende symptomer kvit, siger Malene Bagger.

Risiko halveres

Forsøg viser, at regelmæssig motion og et stabilt vægttab på fire kilo gennem fire år næsten halverer risikoen for at udvikle diabetes.

Veltrænede overvægtige vil i øvrigt, ifølge forskerne, kunne opnå præcis den samme insulinfølsomhed som ikke-overvægtige.

LÆS OGSÅ: 

Den overvægtige kan således glæde sig over, at effekten af motion ikke først kommer, når de overflødige kilo er smidt, men indtræffer med det samme. Efter bare en times motion med moderat belastning vil kroppens insulinfølsomhed fungere bedre i et par dage. Herefter falder den igen. Regelmæssighed er derfor vigtigt.

Bedst virkning på kroppens insulinfølsomhed har de typer motion, hvor man bruger rigtig mange muskler. Det gælder f.eks. løb, cykling og roning. Men havearbejde og gåture kan også være nok i mange tilfælde.

750.000 styrer direkte mod sukkersygen - læs vores 16 siders guide til at undgå sygdommen

Forskningschefen oplyser, at man i fremtiden – ud over at anbefale motion, vægttab og sund kost – måske vil vælge at give medicin til en del personer, allerede mens de befinder sig på forstadiet.

- En del læger går nu ind for, at man allerede i forstadiet – altså inden diagnosen er stillet – begynder at give visse personer diabetes-medicin som f.eks. Metformin, der øger sukkerforbrændingen i musklerne og cellernes følsomhed over for insulin.

Sukkersyge arveligt

Det er i hvert fald en ekstra mulighed for i fremtiden at kunne dæmme op for sygdommen, siger forskningschef Malene Bagger, der betoner, at type 2-diabetes i høj grad er arvelig.


- Man ved nu med sikkerhed, at har den ene af ens forældre type 2-diabetes, har man selv hele 40 pct. øget risiko for også at få sygdommen. Og har begge forældre type 2-diabetes, ja så er ens øgede risiko for også at blive syg helt oppe på 80 pct.

LÆS OGSÅ: 

 Har man et sygt familiemedlem, bør man altså blive tjekket regelmæssigt, mindst hvert andet år. Dvs. få målt langtids-blodsukker o.a. Desværre kan man gå rigtig længe uden at mærke symptomer overhovedet. Rigtig mange opdager først, de har diabetes, når de kommer til læge med helt andre symptomer, f.eks. tegn på svær åreforkalkning eller ligefrem en blodprop.

750.000 styrer direkte mod sukkersygen - læs vores 16 siders guide til at undgå sygdommen

Senest har forskerne fundet ud af, at disse følgesygdomme sagtens kan komme, allerede mens man befinder sig på præ-diabetes-stadiet. Man kan således godt have fået neuropati – nedsat følsomhed i benene – et pænt stykke tid før, man får selve sygdommen konstateret.

Risiko for varige skader

Blodsukkeret behøver altså ikke at være særlig forhøjet, før der kan opstå varige skader. Den viden bør give anledning til endnu større agtpågivenhed.

LÆS OGSÅ: 

- Selv om det arvelige spiller en stor rolle, er det stadig vigtigt at holde fast i, at det i de fleste tilfælde er den usunde livsstil, som er den udløsende faktor. Det nytter altid at gøre en forebyggende indsats, fastslår Malene Bagger.