Hver eneste dag sker der alvorlige fejl med lægemidler, fordi lægen har sjusket eller udfyldt din recept forkert.

Og det kan i værste fald betyde, at du får det forkerte lægemiddel. Eller at du får alt for meget - eller alt for lidt - af en bestemt medicin.

Hver tredje fejl er så alvorlig, at det kan føre til, at patienten ender på hospitalet.

Med B.T. Plus får du:

- Overblik: Her er der fejl på recepterne

- 11 gode råd: Det kan du selv gøre for at undgå receptfejl

- Så mange smertepiller kan du tåle

- Michael Andersens historie: Manglende pille gav hjertestop

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:

-

-

-

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til for kun 29 kroner om måneden


Livsfarligt: Hver eneste dag sker der alvorlige fejl med lægemidler, fordi lægen har sjusket eller udfyldt din recept forkert

De danske apoteker fanger årligt omkring 130.000 fejl på recepter. Men bliver fejlen ikke opdaget, risikerer patienten at blive fejlmedicineret. Overdosering, underdosering, ordination af et forkert lægemiddel eller voksendosis til et barn kan koste liv.

Der ekspederes hvert år millioner af recepter, og selv om der kun er fejl på et fåtal af dem, så bliver der i gennemsnit dagligt opdaget fejl på mindst 350 recepter fra de praktiserende læger og hospitalslæger, viser tal fra Danmarks Apotekerforening. Hver tredje fejl er så alvorlig, at den ville kunne påvirke patientens behandling i en sådan grad, at det kunne ende med en hospitalsindlæggelse.

Men desværre bliver ikke alle fejl opdaget. Hvert år er forkert medicinering skyld i, at op mod 4.800 danskere dør.

Sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening, Birthe Søndergaard, mener, at fejl på recepten er et alvorligt problem:

- Hvis fejlene ikke var blevet fanget i receptkontrollen på apoteket, kunne det have fårt alvorlige følger for patienterne, siger Birthe Søndergaard.

Det er desuden en ressourcekrævende opgave for apotekerne, hver gang recepten er mangelfuldt udfyldt eller indeholder fejl.

Forkert dosis

Mere end hver anden receptfejl er af klinisk karakter, hvilket betyder, at lægen har angivet en forkert dosis eller styrke af lægemidlet, at der ikke står, hvad medicinen tages for, eller at der er valgt forkert medicin.

Resten af fejlene er af administrativ art, hvor lægen har skrevet forkert navn og cpr-nummer, brugt forkortelser, glemt at angive tilskud, eller at medicinen er i restordre.

De administrative fejl er især et problem på recepter fra hospitalerne. En ny undersøgelse fra Danmarks Apotekerforening viser, at over halvdelen af de recepter, der bliver udfyldt af lægerne på Region Hovedstadens hospitaler, er fyldt med fejl og mangler, som først opdages på apoteket. Især på de håndskrevne recepter er der mange fejl.

Der er mange årsager til, at der sker fejl på recepter. En ny analyse fra Patientombuddet, som er patienternes offentlige klageinstans, viser, at mange medicineringsfejl skyldes oversete kommaer og misforståelser af sjuskede forkortelser.

Det kan være alvorligt, hvis lægen udskriver en recept på 6,0 milligram, og det læses som 60 milligram, fordi kommaet er utydeligt.

Må gætte

Martin Bommersholdt, der er oversygeplejerske i Patientombuddets Læringsenhed, forklarer, at hvis recepten er skrevet ulæseligt, så kan det være, at apotekeren eller sygeplejersken gætter ud fra dosis og bruger udelukkelsesmetoden.

- Det kan være rigtig, rigtig farligt at gætte sig frem til, hvad der står på recepten. Man må ikke, men det sker i praksis. Det kan betyde, at patienten får noget forkert medicin eller en forkert dosis.

Martin Bommersholdt fortæller, at der bl.a. er set eksempler på, at gigtmidlet Methotrexat er blevet givet en gang om dagen i stedet for en gang om ugen.

- Man må kun få Methotrexat én gang om ugen, bliver det forvekslet til en daglig dosis, så er det livstruende. Det kan ødelægge knoglemarven, og det kan man dø af, siger Martin Bommersholdt.

Formanden for de praktiserende læger, der udskriver over 80 pct. af alle recepter og også laver hovedparten af fejlene, erkender, at de har et stort problem. De sætter deres lid til, at langt de fleste recepter i dag ordineres elektronisk.

- Men hver eneste fejl er en fejl for meget. Der kan være et væld af fejlkilder. Et særskilt problem er, at mange mennesker måske godt kan opdage, at de får en forkert medicin med hjem, hvis de kun får et par piller.

Men mange med alvorlige sygdomme får måske 20 piller, og så kan man ikke forlange, at de selv opdager fejlen, siger Henrik Dibbern, der er formand for De Praktiserende Lægers Organisation.