Overtænkning og bekymringer gør os stressede. Læs her, hvorfor du en gang imellem skal hoppe af tanketoget for at få mere overskud i hverdagen.

Mange tror, at det, der stresser os mest og tager vores overskud i hverdagen, er de indre krav (perfektionisme) eller de ydre krav.

Vi får tit at vide, at løsningen er, at vi skal skrue ned for kravene og slappe mere af. Denne løsningsmodel bygger på ideen om, at psyken fungerer som et batteri, hvor negative tanker og oplevelser dræner os.

Det klassiske svar er derfor at lade batteriet op ved at skrue ned for aktivitetsniveauet. Dertil skal de negative oplevelser tales ud af kroppen. Der er dog noget, der tyder på, at denne model ikke er helt sand og sund. Tværtimod...

Log ind på PLUS og læs hele artiklen om hvordan du ved hjælp af få midler man få mentalt overskud i hverdagen. Psykolog Pia Callesen guider dig igennem enkelte tips til at få styr på tankerne. Abonnement koster 29 kr. pr. måned - første måned er gratis (uden binding) - og giver dig adgang til tusindvis af artikler, longreads og guides til dit liv. God læselyst!

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Hop af tanketoget
  • Pias tip
  • Fakta om stress, sygemeldinger og tanker
  • GUIDE: Sådan styrer du tankerne
  • Konkrete tips til mere overskud (Prøv dette i løbet af den næste uge og mærk forskellen)

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Mange tror, at det, der stresser os mest og tager vores overskud i hverdagen, er de indre krav (perfektionisme) eller de ydre krav.

Vi får tit at vide, at løsningen er, at vi skal skrue ned for kravene og slappe mere af. Denne løsningsmodel bygger på ideen om, at psyken fungerer som et batteri, hvor negative tanker og oplevelser dræner os.

Det klassiske svar er derfor at lade batteriet op ved at skrue ned for aktivitetsniveauet. Dertil skal de negative oplevelser tales ud af kroppen. Der er dog noget, der tyder på, at denne model ikke er helt sand og sund. Tværtimod.

 

  • PIAS TIP: Lad dit indre liv af tanker være i fred og fokusér i stedet på børn, arbejde eller yndlings tv-serien.

 

Bekymringer dræner

Ny metakognitiv forskning fra Manchester viser, at det, der dræner vores energi og overskud i hverdagen, er for meget tænkning i form af bekymringer og grublerier. Vi bekymrer os alle sammen om forskellige aspekter af vores liv: ’Hvad nu hvis jeg ikke tjener penge nok? ’Hvad nu hvis jeg bliver syg?’ ’Hvorfor gik han mon fra mig?’

Sådanne bekymringer er helt normale, men bruger vi mange timer dagligt på dem, vil det naturligt sætte en negativ spiral i gang med symptomer som f.eks. stress og mindre overskud.

Det er derfor paradoksalt, at den mest udbredte ’medicin’ mod stress er sygemelding og besked om at foretage sig så lidt som muligt. For hvad tror du så der bliver rigtig meget tid til? Tænke… tænke… tænke… selvfølgelig.

Og når det nu er lige præcis al den overtænkning, der gør os stressede; ja, så er det ikke så mærkeligt, at så mange danskere bliver ved med at lide af stress!

Vend den negative spiral

Jo flere timer vi dagligt bruger på at gruble, problemløse og analysere os selv i hovedet, desto mere stressede og drænede bliver vi. Hvis du gerne vil vende den negative spiral til en mere positiv udvikling med mere overskud og mindre stress, er færre bekymringer vejen frem.

I vores meta-kognitive grupper, hvor det primære mål handler om at begrænse uhensigtsmæssige strategier som f.eks. grublerier og bekymringer, som giver bagslag, møder vi ofte personer, som bruger mange timer dagligt på at bekymre sig om deres livssituation eller tanker og følelser. Bekymringer er normalt, men bruger vi det meste af vores vågne tid på dem, har det betydning for vores overskud og ydeevne. Når vi lærer at begrænse vores bekymringer i hverdagen, vil vi opleve større livskvalitet og overskud.

Et eksempel er Lise, som led af depression og brugte 5-7 timer dagligt – primært når hendes datter var gået i seng – på at gruble over, hvorfor hun var deprimeret.

Var det aborten, skilsmissen eller eks-manden, der var årsagen. I hendes forsøg på at finde svaret gravede hun sig længere og længere ned i depressions-hullet. Efter kort tids metakognitiv terapi opdagede Lise, at disse langvarige grublerier vedligeholdt hendes symptomer og at hun kunne styre grublerierne og derved begrænse dem og overvinde depressionen.

Svaret findes udenfor dig selv

Mange tror, at løsningen på deres stress og manglende overskud findes i at analysere ydre stressfaktorer og finde svaret på, hvilke livsomstændigheder der stresser dem mest. Er det chefen, ægtemanden eller egen perfektionisme, der spænder ben? Sandheden er, at stressen bor inde i dig selv, nemlig i vores egen forlængede problemløsning og svarsøgning.

Lad dit indre liv af tanker og følelser være i fred og fokusér i stedet kræfterne på det ’ydre liv’ af børn, arbejde eller yndlingsserien på Netflix. Det handler ikke om at undertrykke de negative tanker, men blot at observere dem uden at ’hoppe på tanketogene’.

 

 

GUIDE: Sådan styrer du tankerne

 

Tanker er ligesom tog på en perron.
For at forstå, hvordan dine tanker fungerer, så skal du forestille dig dette:
Du står på en enorm banegård. Skinnerne løber på kryds og tværs til alverdens mærkelige destinationer. Hvert eneste sekund ankommer og afgår der tog. Disse tog svarer til alle de tanker, du har i løbet af en dag.

Mange har den opfattelse, at de er tvunget til, at stige på de tog, der kommer. Så snart du stiger på toget, vil du erfare efter nogen tid, at mange tog ikke kører til et særlig rart sted.

Opfattelsen af, at du er tvunget til at stige på toget eller blive på det, er heldigvis forkert. Du kan sagtens stå på perronen. Se at toget ankommer. Kigge på afgangstavlen og se, at toget kører til ’Utilpasstrup’. Du stiger ikke på toget, og efter et øjeblik lukker dørene. Toget kører af sted uden dig, og efter nogle få sekunder kan du ikke se toget længere.

Du har ikke forsøgt at afspore toget. Du har ikke forsøgt at standse toget. Du har ikke forsøgt at tvinge toget til at køre et andet sted hen. Du har valgt den bedste løsning til mere overskud og mindre stress: Nemlig at lade toget være og køre videre uden dig.