Dansk forsker har fundet et specielt fedmerelateret protein i en amerikansk vildgris, der minder særlig meget om mennesker. Fundet er et stort skridt fremad for international fedmeforskning.

Når en amerikansk vildgris fra øen Ossabaw bliver ekstremt fed, kan den få diabetes og hjertekarsygdomme ligesom overvægtige mennesker.

Nu har en dansk forsker fundet ud af, at grisen tilmed har et særligt protein, som fede mennesker også har i blodet. Derfor er grisen velegnet til fedmeforskning, skriver Videnskab.dk.

- Ossabaw-grisen er en truet race, som kun lever på en lille amerikansk ø. Leveforholdene på øen minder om vores med kolde vintre og varme somre, siger Tina Rødgaard fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, som netop har forsvaret sin ph.d.

Læs også på Videnskab.dk: Mennesket har ’givet’ grisen et ekstra ribben

- Om sommeren fylder grisen sig med mad, som den tærer på om vinteren, ligesom vores forfædre gjorde i rigtig mange år. Derfor ligner dens genetiske udvikling menneskets, fortsætter hun.

I sin ph.d har Tina Rødgaard fundet ud af, at Ossabaw-grisen har et protein kaldet orosomucoid (ORM) i blodet. Koncentrationen af proteinet er særligt høj i fede grise, og det kan derfor være en markør for, om grisen er på vej til at få fedmerelaterede sygdomme.

Mennesker har det samme protein i blodet og koncentrationen stiger, når vi bliver overvægtige. Derfor er Ossabaw-grisen ekstremt velegnet som modeldyr for fedme. Blandt andet kan forskere bruge grisen til at undersøge, om man kan spore fedmerelaterede sygdomme ved at måle ORM-proteinkoncentrationen i blodet.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme bliver grundlagt allerede i spædbarnet

Store mængder ORM-protein bliver normalt frigivet i blodet, når man er syg, eller hvis man for eksempel har skåret sig. Men koncentrationen falder hurtigt igen.

Fede mennesker har derimod altid en forhøjet koncentrationen af proteinet i blodet og i immunforsvaret, som er i konstant alarmberedskab, hvis man har for mange kilo på sidebenene.

De fede har tilmed en konstant infektionstilstand i kroppen, som kan være en af grundene til, at ekstremt overvægtige mennesker er særligt udsatte for livsstilssygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme og visse typer kræft.

- Undersøgelser viser, at proteinet kan være en infektionsmarkør, fordi koncentrationen stiger, når man er fed. Men vi vil gerne finde ud af mere om proteinets funktion, siger Tina Rødgaard.

- For eksempel vil vi gerne finde ud af, om der er forskel på, hvor meget proteinkoncentrationen stiger afhængigt af, hvad man spiser. Måske er der særlige typer fedt, som får ORM-koncentrationen til at stige mere end andre, fortsætter hun.

Læs også på Videnskab.dk: Mysteriet om vores fede maver

Tina Rødgaard fandt ud af, at Ossabaw-grisen har ORM-proteinet i blodet ved at undersøge det fedtvæv, dyret har, blandt andet i maveregionen og i nakken.

Vævsprøverne blev hentet på det amerikanske University of Indiana, som har en hel koloni grise gående. For da Ossabaw-svinet er en truet race, må man ikke importere det til Danmark.

Fedtvæv fra en lille laboratoriegris af racen Gøtingen og en almindelig dansk produktionsgris blev også undersøgt. Ingen af de to racer har ORM-proteinet i blodet, viste prøverne.

Nu hvor vi ved, at fede Ossabaw-grise har det samme protein i blodet som fede mennesker, kan vi bruge grisen til at forske mere i, hvad det er, der gør, at nogle fede får livsstilssygdomme, mens andre ikke gør, siger Tina Rødgaard.

Læs også på Videnskab.dk: Gener gør børn ekstremt fede

Fedmeforskere har længe været glade for at bruge grise i deres forsøg, fordi dyrenes metabolisme minder meget om menneskers.

Grise kan for eksempel spise kød, chokolade og chips ligesom mennesker.

- De spiser, hvad de får, siger Tina Rødgaard.

Forskerne kan altså sætte grisene på kontrollerede diæter og bruge dem til undersøgelser, som hverken mennesker eller mus egner sig til.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Så lidt motion gør dig sund

Må man spise skallen på mandler?

Dansker vinder World Miss University