Følger du dine venners liv på Facebook i stedet for at møde dem over en kop kaffe? Arrangerer du aftensmaden, så den ser godt ud på Instagram? Er sene dage blevet en fast del af dit arbejdsliv? Travlheden er en fast følgesvend i jagten på det perfekte liv. De færreste stopper op og spørger sig selv, om de nu også prioriterer rigtigt. For en travl hverdag levner ikke megen tid til refleksion. Men det gør til gengæld den sidste tid.

Hver anden fortryder på dødslejet ting, de ikke fik gjort eller sagt. Den norske læge Audun Myskja har skrevet en bog om, hvordan fortrydelserne kan gøre os andre klogere på det gode liv, mens tid er.

»Døden er den store læremester, og den har et budskab til os. Døden giver et perspektiv på livet, som vi har brug for, da vi mister dømmekraft og retning på grund af den overflod af information og stimuli, vi konstant er udsat for.«

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og se hvad flest fortryder på dødslejet.

Det får du:

  • Artiklen 'Prioriterer du dit liv rigtigt? Her er hvad flest fortryder på dødslejet'
  • Fakta 'Vi fortryder, at vi ikke...'
  • Guiden 'Sådan får du mest ud af tiden'
  • Guiden '7 gode råd til et bedre liv'

Hver anden fortryder på dødslejet ting, de ikke fik gjort eller sagt. Den norske læge Audun Myskja har skrevet en bog om, hvordan fortrydelserne kan gøre os andre klogere på det gode liv, mens tid er.

Følger du dine venners liv på Facebook i stedet for at møde dem over en kop kaffe? Arrangerer du aftensmaden, så den ser godt ud på Instagram? Er sene dage blevet en fast del af dit arbejdsliv? Travlheden er en fast følgesvend i jagten på det perfekte liv. De færreste stopper op og spørger sig selv, om de nu også prioriterer rigtigt. For en travl hverdag levner ikke megen tid til refleksion. Men det gør til gengæld den sidste tid.

Den norske overlæge Audun Myskja har i mere end 30 år arbejdet med ældre bl.a. på et hospice. I dag er han leder af ’Center for Livshjælp’. Han mener, at vi alle kan lære af, hvad der optager mennesker, der befinder sig i dødens grænseland.

»Døden er den store læremester, og den har et budskab til os. Døden giver et perspektiv på livet, som vi har brug for, da vi mister dømmekraft og retning på grund af den overflod af information og stimuli, vi konstant er udsat for.«

Godt 50 pct. af de døende, han har mødt, har fortrudt stort og småt på deres dødsleje. Ifølge Audun Myskja er problemet, at vi ikke er tilstrækkeligt bevidste om, hvad der er vigtigt, mens vi lever.

»Men døden kan lære os at prioritere og værne om det, der virkelig betyder noget.«

Profeter ved døden

Længsler, fortrydelser og glæder er omdrejningspunktet i bogen ‘Jeg skulle have sagt jeg elsker dig’. I bogen har Audun Myskja talt med mennesker, der alle befinder sig ved livets afslutning. For døden kaster nyt lys over livet og giver en større indsigt i, hvad der er væsentligt.

»Mødet med døden er for mange en opvågnen. Jeg har oplevet patienter, der nærmest taler som profeter,« siger han.

For opdateringer på Facebook og trivielle hverdagsproblemer som nabostridigheder om højden på en hæk, bliver så uendeligt ligegyldige i forhold til f.eks. nærvær med sine kære eller dét endelig at få taget hånd om en bitter skilsmisse og at få talt ud med èn, som man måske ikke har kommunikeret med i årevis.

»Det er tydeligt, at det nemmere at se ting i det store perspektiv, når tiden rinder ud. Vi har uendelige muligheder i nutidens samfund. Faren er, at vi begraver os i uvæsentlige ting. Bliver vi mere bevidste om det i hverdagen og begynder at reflektere lidt mere over vores eget liv, er det muligt at stoppe op og ændre kurs, så vi får skabt en bedre balance og i højere grad begynder at leve livet fuldt ud. Det er min intention med bogen,« siger Audun Myskja.

Find det vigtige

Vi kan måske ikke leve, som om hver dag var den sidste, men vi kan blive bedre til at mærke efter, om vi er på rette vej. Ifølge Audun Myskja skal vi i højere grad stoppe op og spørge os selv, om vi prioriterer rigtigt.

Forfølger vi vores drømme, passer vi på venskaber og relationer? Er kalenderen tæt pakket, eller husker vi hullerne, hvor vi kan hygge os med venner, ægtefæller og børn uden en bimlende telefon eller andre dagligdags forstyrrelser?

»Vi har brug for at skelne det betydningsfulde fra det trivielle. Noget, der aldrig er trivielt, er kærligheden. Den går igen i mange udsagn og er det eneste, der virkelig tæller. Folk er ikke optaget af, hvor mange penge der står i banken, eller om der er en kendis, der har fået ny frisure. De er optaget af relationer. Folk fortryder ofte, at de har arbejdet for meget, i erkendelse af at det samvær med deres nærmeste, som de er gået glip af, ikke kommer igen. De ville ønske, de havde dyrket de nære relationer noget mere, ikke kun til jul og fødselsdage, men også i hverdagen,« siger Audun Myskja.

Han har set døende i en helt særlig fordybelse. Bl.a. har han mødt Trine, der var syg af kræft og levede ansigt til ansigt med døden i seks år. Hele sit liv havde hun haft fart på, men stillet overfor døden begyndte hun at værdsætte de små ting. Hun nød at gå ture og duften af en syrenbusk blev pludselig en intens oplevelse.

»Når hun på kanten af døden tænkte tilbage på, hvordan hun havde gået tur med sine børn, da de var små, kunne hun se, at hun ikke havde været på tur med dem. Mentalt havde hun været alle andre steder end sammen med børnene,« siger Audun Myskja.

Noget andet, der går igen, er, at folk fortryder, at de ikke i højere grad forfulgte deres drømme. En kvinde fortrød således, at hun ikke blev sygeplejerske. Hun beskrev følelsen, som hvis hun ikke havde fået ham, hun gerne ville have og måtte trøste sig med, at hun fik ham fra nabogården i stedet. Hun sad tilbage med en følelse af aldrig at have fået brugt sine vigtigste talenter og evner.

GUIDE: Sådan får du mest ud af tiden

I modsætning til en filmscene kan dit liv ikke tages om. Det er vigtigt at få så meget som muligt ud af tiden, mens vi er her.

Følg dine drømme

Er du, hvor du gerne vil være? Har du altid drømt om at bo på landet eller at tage en anden uddannelse, bør du overveje, om det rent faktisk kan lade sig gøre.

Vær til stede

Nærvær og opmærksomhed bør ikke være forbeholdt særlige lejligheder. Øv dig i at være til stede hver eneste dag. Læg mobilen og gå en tur. Nyd synet af en smuk blomst eller vinden i træerne. Indfør stunder, hvor samtalen er i højsædet uden forstyrrelser som bimlende telefoner og nyhedsopdateringer.

Udvis betænksomhed

Selv små handlinger kan gøre stort indtryk og berige et medmenneskes liv. Ring til en god ven og spørg, hvordan det går, eller tag en veninde med ud at gå en tur.

Sortér det uvigtige fra

Brug tiden rigtigt. Ser du de mennesker, der betyder noget for dig, eller begraver du dig i arbejde? Prioriter at være sammen med dine børn – at samles om et måltid, hvor alle har taletid, eller at se dem spille fodbold og lave lektier.

GUIDE: 7 gode råd til et bedre liv

Den norske læge Audun Myskja er nået frem til syv erkendelser, der går igen, når mennesker står ved livets afslutning. Alle syv kan bruges som pejlemærker til et godt liv

Giv slip

Vi oplever alle ting, som irriterer os, eller som vi ærgrer os over. Hold ikke fast i ærgrelser og irritation, men øv dig i at give slip på dem.

  • Øvelse:

Spørg dig selv, om der er noget, du har brug for at give slip på. Find det øjeblik i episoden, som sidder fast. Øjeblikket der har den stærkeste emotionelle ladning. Træk billedet og følelsen frem på en indånding og giv slip på en udånding. Lad tanker og følelser komme frem, indtil du mærker, at dét, du holder fast i, slipper sit greb.

Vid, hvad der er vigtigt

Undgå at uvæsentlige ting kommer til at fylde for meget. Sortér dine oplevelser i to bunker: Væsentligt og uvæsentligt. Bemærk at meget havner i bunken ’glemt om 50 år’. Lad ikke dagligdags irritationer som en p-bøde fylde dit liv med ærgrelse.

  • Øvelse:

Forestil dig, at du har fået et halvt år at leve i. Spørg dig selv, hvad du vil ændre i dit nuværende liv? Hvad vil du prioritere for at fuldende den sidste tid?

Grib øjeblikket

I dødens nærvær oplever mange en udvidelse af tid og rum. I denne tilstand kan de gøre sig fri af smerter, angst og problemer. Evnen til intenst nærvær er noget, man kan træne.

  • Øvelse:

Stop op. Tag en dyb og langsom indånding og mærk, hvordan kroppens indre rum åbner sig i alle retninger. Ånd langsomt ud og mærk, at du tømmer dig for det, du ikke længere har brug for. Udfør øvelsen både med lukkede og åbne øjne og bemærk forskellen i din oplevelse.

Nær det nære

Når døden nærmer sig, skæres det uvæsentlige væk. Interessen for kendisser og aktiekurser forsvinder. Det vigtige er de nære relationer. Men vanens magt er stærk – ofte overdøver den vores evne til at se dem, vi holder af.

  • Øvelse:

Se dine nærmeste for dig en for en. Hvad ville du sige til hver enkelt, hvis det var jeres sidste stund sammen. Er der noget uafsluttet, du har brug for at tale om? Bliv bevidst om de mennesker, du holder af, og om hvordan du kan vise dem, at du holder af dem.

Sig ja til skæbnen

Mange har en kær afdød, som de ikke nåede at sige farvel til. Men det er aldrig for sent. Lav ritualer, hvor du får afsluttet jeres forhold. På samme måde kan du arbejde med andre uafsluttede situationer i dit liv, som du har brug for at få sat punktum for.

  • Øvelse:

Tag fat i en situation, du ikke fik afsluttet. Tænd et stearinlys og se for dig den, der er med i den uafsluttede situation. Forestil dig et møde, hvor I begge er åbne. Sig det, du har brug for at få sagt. Forestil dig, hvad den anden ville sige. Fortsæt til du har følelsen af, at situationen ’lander’.

Bær lidelsen

I mødet med døden (som i livet) møder vi udfordringer og vanskeligheder. Evnen til at løfte og forvandle det, der piner os, varierer fra person til person, men kan trænes.

  • Øvelse

Sæt dig og find ro. Bliv opmærksom på smerten eller de vanskelige følelser. Giv dig lov til at føle dem fuldt ud. Prøv herefter at udvide din bevidsthed uden at prøve at ændre det, der plager dig. Find et andet niveau, udenfor smerten eller de negative tanker, som er fyldt med fred. Lad problemet fyldes med medfølelse og vær til stede. Lad den vanskelige tilstand opløse sig i et hav af medfølelse, som når en klump jord opløser sig i havet.

Tilgiv

Alle oplever konflikter og konfrontationer med andre mennesker. Det kan være svært at tilgive, hvis man føler sig trådt på eller svigtet. Men det er en god evne at kunne lægge begivenheder bag sig, tilgive og komme videre.

  • Øvelse

Tag fat i en episode, som du har svært ved at tilgive. Find den smerte og lidelse, som gør, at du ikke er i stand til at tilgive. Tænk på alle de tanker, følelser og reaktioner, der er forbundet med smerten. Fokuser på at vælge tilgivelse. Lad følelsen af at tilgive fylde dig. Vælg at lægge smerten bag dig. Forestil dig, at du samler de grimme billeder, følelser og tanker sammen i en pakke og kaster den fra dig. Er du ikke parat til at tilgive i dag, så gentag øvelsen en anden dag.

Kilde: Audun Myskja, ’Jeg skulle have sagt jeg elsker dig. Samtaler om kærlighed og fortrydelse ved livets afslutning’.