Danske kvinder skal tænke sig om en ekstra gang, før de tager imod hormonbehandling for at slippe godt igennem overgangsalderen.

Det mener psykiater Birgit Petersson, som peger på, at mange af generne i overgangsalderen kan skyldes andre årsager.

Der er også færre kvinder, som får hormonbehandling i dag i forhold til for ti år siden. En af dem er Annett Bengtsson, som kunne få hedeture op til ti gange i timen.

Læs mere om hormonbehandling af overgangsalderen med B.T. Plus.

Med B.T. Plus får du:

- Annett Bengtssons historie om overgangsalderen og hormonbehandling

- Eksperternes vurdering af hormonbehandling

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:

 - Vil du vide mere om overgangsalderen, kan du få adgang til vores 16 siders pdf-guide med overblik over symptomer, gener samt mere om behandlingen.

- Bliver du ramt af vinterdepression? Kom gennem den mørke tid uden at miste humøret (embed artikel: Kom gennem vinteren uden at miste humøret)

- Hjælp dit immunforsvar i denne kolde tid - spis de rigtige vitaminer

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til alle vores guides til et sundere liv, test af fødevarer samt meget mere for kun 29 kroner om måneden


Langvarig brug af hormoner kan have alvorlige bivirkninger, og i flere tilfælde kan behandlingen være overflødig. Det mener lektor og speciallæge i psykiatri Birgit Petersson, som har forsket i kvinders overgangsalder.

En del kvinder i overgangsalderen oplever ubehageligheder som hedeture og problemer i underlivet. Disse ting skyldes den manglende hormonproduktion, som kvindekroppen gennemgår, når æggene i æggestokkene er ved at slippe op.

Men det er ikke altid, at humørsvingninger, depression og lignende, som ofte forbindes med overgangsalderen, er forbundet med ændringerne i kvindekroppen.

Det sociale forklares med biologi

Men Birgit Petersson mener, at flere kvinder kæder disse symptomer sammen med overgangsalderen.

- Hvis der er mange kvinder, som f.eks. går arbejdsløse og mistrives eller har familiære eller sociale problemer, så kan overgangsalderen få skylden for det. På den måde får man en biologisk forklaring på et socialt problem, siger hun.

Derfor vil den rette behandling ikke være at få hormonbehandling mod disse problemer, der i stedet skal tackles, som havde de ramt en person i en hvilken som helst anden alder, forklarer hun.

Gynækolog Christine Felding, der er en af dem, der udskriver hormonbehandlingerne, mener dog godt, at hormonbehandling nogle gange kan hjælpe på de problemer også.

- Med humørsvingninger og lignende giver jeg ikke altid hormonbehandling. Men nogle gange foreslår jeg, at patienten kan prøve det i tre måneder, for at se om det hjælper, og hvis ikke det gør, er der ingen grund til at fortsætte. Det er helt uskadeligt, siger hun.

En langvarig hormonbehandling på mere end fem år kan have flere alvorlige bivirkninger og blandt andet øge risikoen for brystkræft.

Vil du vide mere om overgangsalderen, kan du få adgang til vores 16 siders pdf-guide med overblik over symptomer, gener samt mere om behandlingen.