Bananerne og blåbærrene er måske slet ikke så sunde, som du går rundt og tror.

Et nyt studie viser i hvert fald, at alt for meget frugtsukker i kosten kan øge risikoen for lever- og hjerte-kar-sygdomme.

Studiet er publiceret i det ansete videnskabstidsskrift ’Harvard Heart Letter’, og forskerne advarer her mod at skrue voldsomt op for indtaget af frugt.

Med B.T. Plus får du:

- Eksperternes råd: Ernæringsvejleder Per Brændgaard, ernæringsprofessor Arne Astrup og ernæringsforsker Christian Bitz.

- Pas på det ’sunde’ sukker: Det siger den nyeste forskning

- Se hvor meget frugtsukker der er i otte forskellige frugter.



Hører du til dem, der hver dag fylder sig med masser af frugt, skal du måske snuppe et æble eller en pære mindre og i stedet skrue op for grøntsagerne, der indeholder mindre frugtsukker og færre kalorier.

I hvert fald viser et nyt studie, at for meget frugtsukker i kosten kan øge risikoen for lever- og hjerte-kar-sygdomme. Får man dagligt meget mere end 75 gram fruktose, kan det ifølge amerikanske forskere være skadeligt.

- Nogle mennesker er nærmest gået frugt-amok, siger Christian Bitz, ernæringsforsker og forfatter til en stribe bøger om sund levevis.

- Hvis man f.eks. spiser 8-10 æbler om dagen og måske oveni også indtager en eller flere frugt-smoothies, er det nok i overkanten. Et andet tidligere studie har ligefrem vist, at frugtsukker kan være mere skadeligt end rigtigt sukker. Men de fleste danskere kan dog tage det roligt. De indtager stadig for lidt frugt og grønt. Kun 16 pct. når op på de anbefalede seks om dagen.

Omdannes til fedt

Det nye studie, der advarer mod at skrue for voldsomt op for frugtsukkeret, er netop publiceret i det ansete videnskabstidsskrift ’Harvard Heart Letter’.

Frugtsukker eller fruktose er en 100 pct. naturlig sukkerart, som findes i frugt, bær og honning. Almindeligt hvidt sukker indeholder 50 pct. fruktose og 50 pct. glukose.

- Fruktosen har lavere såkaldt glykæmisk respons, hvad der er positivt, fordi det giver lavere blodsukkerstigning. På den anden side har det vist sig, at fruktose lettere omdannes til fedt. Det giver mere stress på leveren og bidrager til dannelse af fedt, som er uheldigt med tanke på hjerte-kar-sygdomme, siger professor Birger Svihus, førende norsk ernæringsforsker, til den norske avis Dagbladet.

Vildledende sukker

Fruktose nedbrydes i leveren og omdannes til fedt og urinsyre. Det danner fedtdråber i leveren, og derved irriteres levercellerne, så der lettere kommer skadelige betændelsesreaktioner.

- Nogle har tidligere anbefalet fruktose, fordi det ikke stimulerede insulinproduktionen på samme måde som glukose, men de blev vildledt. Fruktose går andre veje, når det nedbrydes. Det medfører højere fedtproduktion fra leveren end for glukose, siger Tor-Erik Widerøe, overlæge og professor ved det norske Institut for Kræftforskning.

Den alternative måde at nedbryde på medfører ifølge amerikansk forskning også en øget produktion af urinsyre – og dermed øget risiko for urinsyregigt.

- Det nye er, at høje urinsyreværdier har skadelig virkning på hjerte og nyrer. Og at det sammen med fedtproduktionen sandsynligvis medfører større vægtstigning end glukose. Derfor er frugtsukker mere skadeligt end glukose, siger den norske forsker til Dagbladet.