Spiser du et halvt glas yoghurt om dagen, så mindsker du din risiko for at udvikle type 2-diabetes med en fjerdedel, viser ny forskning. Fedtfattig mælk sænker ligeledes risikoen markant.

En ny undersøgelse viser, at et halvt glas syrnet mælkeprodukt, såsom skyr eller yoghurt uden sukker, mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes med en fjerdedel. Samtidig viser undersøgelsen, at fedtfattige mælkeprodukter, såsom letmælk, minimælk og skummetmælk, mindsker risikoen med en femtedel.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om det nye indspark til den evigt ophedede mælkedebat.

- Det er en meget spændende undersøgelse, der peger på, at folk med risiko for at udvikle sukkersyge kan få noget ud af at spise bare en lille smule yoghurt hver dag, siger Kjeld Hermansen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Forskerholdet fra University of Cambridge har i undersøgelsen fulgt 4.127 personer gennem 11 år. Personerne har ført kostdagbog og løbende rapporteret deres madvaner til forskerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Gravide med stress får børn med sukkersyge

Forskerne fandt, at et dagligt indtag på 80 gram yoghurt uden tilsat sukker er forbundet med 28 procent mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes, efter de havde modregnet statistiske variationer i køn og alder. Når forskerne kiggede på indtag af syrnede mælkeprodukter generelt og ikke kun yoghurt, så var indtaget forbundet med 24 procent mindre risiko for udvikling af type 2-diabetes.

- Undersøgelsen afslører ikke selve årsagerne til, at de syrnede mælkeprodukter har denne positive virkning. Det kan til dels skyldes, at de syrnede mælkeprodukter er mere kaloriefattige, men det kan også være, fordi disse syrnede produkter har en række sunde bakterier, siger Kjeld Hermansen.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Økologisk mælk har det bedste fedt

Forskerne undersøgte desuden også sammenhængen mellem indtag af fedtfattig mælk, som skummetmælk og letmælk, og risikoen for udvikling af type 2-diabetes. Her fandt forskerholdet, at indtag af fedtfattig mælk var forbundet med 19 procent mindre risiko for type 2-diabetes.

- Når vi indtager fedtfattig mælk, så er der mindre risiko for at ligge i kalorieoverskud, og det giver også mindre risiko for type 2-diabetes, siger Kjeld Hermansen.

Han understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er det mindre fedtindhold, der gør forskellen, men at det også kan have at gøre med mælkeproduktets indhold af mineraler og vitaminer.

Undersøgelsen viser nemlig også, at fed mælk ikke øger risikoen for diabetes.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Mælk og brød med D-vitamin virker

Ny bog: Mælk ødelægger dit helbred

Hvorfor hjælper mælk på chili?