Har du dårlig mave, så snup en cola. Sådan lyder et gammelt råd, som mange følger på ferien. Men holder det?

Af Videnskab.dk

De fleste har oplevet angsten for at fjerne sig for meget fra et toilet, fordi maven er gået amok. Det sker tit på udlandsrejser, hvor fremmed mad og ukendte bakterier let sætter gang i en følsom mave.

Men hvad gør du? Mange har gennem tiden besvaret det spørgsmål med, at du skal drikke en sodavand – oftest en cola. Men passer det virkelig, at cola er godt for maven?

Videnskab.dk har bedt om klart svar fra klinisk professor og overlæge ved Aalborg Sygehus Asbjørn Mohr Drewes. Han arbejder til hverdag med mave-tarm-sygdomme og har tidligere deltaget i et lille forsøg på TV2 om netop colaens virkning på mavsen. Så selvom hverken han eller andre har forsket decideret i colaens effekt, kaster han sig ud i et kvalificeret bud:

- Vi lavede et sjovt lille forsøg, hvor vi lod en mand drikke to liter cola, hvorefter vi målte hans væsketal (diverse salte i blodet, red.). Vi kunne ikke se nogen effekt. Og bottom-line er da også, at der ikke er bevis for, at cola har nogen effekt på dårlig mave som sådan, fortæller Asbjørn Mohr Drewes.

Læs også på Videnskab.dk: Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt?

Colaen i sig selv kan f.eks. ikke slå bakterier ihjel, selvom cola er en meget sur væske med pH-værdi på 3-4. Mavens egen pH-værdi er nemlig helt nede på 1.

Til gengæld tror mange, at colaen hjælper, og derfor føler de, at de får det bedre. Og har man det sådan, skal man ifølge Asbjørn Mohr Drewes bare drikke cola.

- Der er meget cola-placebo, og hvis man føler, at man får det bedre af colaen, skal man bare drikke den, mener han.

Læs også på Videnskab.dk: Sprøjter sodavandsdåsen mindre, hvis man prikker på den?

For selvom cola ikke hjælper på den dårlige mave i sig selv, KAN colaen hjælpe på dehydrering, der er en bivirkning af diarré.

- Du bliver dårlig af diarré, fordi du kommer til at mangle væske. Diarré blokerer mekanismen, der gør det muligt at optage vand. Når man indtager en sukkerholdig drik, uanset om det er cola eller andet, får du sukker ind i tarmen. Sukker og vand optages med samme mekanisme, og sukkeret kan åbne for mekanismen, så der også kan komme vand ind, forklarer forskeren.

Kulsyren har ifølge Asbjørn Mohr Drewes den effekt, at det kan give lidt brus i den trætte mave, og det kan hjælpe på det overtryk, der kan opstå i systemet, når man har diarré.

- Det er behageligt, for det kan få dig til at bøvse, og det kan neutralisere det tryk, der er nede i maven, fortæller han.

Læs også på Videnskab.dk: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

Summa summarum: cola i sig selv hjælper ikke på dårlig mave.

»Der er mange myter om cola, og at det kan hjælpe på maveproblemer. Men ligesom man efter sigende skal spise ristet brød, når man har dårlig mave, så er myten helt udokumenteret,« siger Asbjørn Mohr Drewes.

- Det eneste, man med sikkerhed kan sige, at man IKKE skal indtage efter diarré, er mælkeprodukter. Det skyldes, at tarmcellerne efter en diarré mangler enzymet laktase, der nedbryder mælken, og derfor kan mælkeprodukter forværre diarréen efter en maveinfektion, fortæller han videre.

Også på Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-lugter-mine-egne-prutter-bedst

Heller ikke en anden myte om, at colaen skal tyndes op med vand, bider Asbjørn Mohr Drewes på.

- Af de drikkevarer, man hælder ned i maven, er det kun en meget lille del af væskemængden, der opløses i maven. Du producerer selv 10 liter væske om dagen, blandt andet spyt, som maven får tilført, mens du måske drikker 2-3 liter. Så bare hæld sukker nok derned, det befordrer kun væskeoptaget, slutter han.

En diætist og en børnelæge har dog nogle flere nuancer til overlægens svar, bl.a. at børn har brug for, at du gør noget ganske særligt, før colaen har den ønskede effekt.

Relaterede artikler på Videnskab.dk:

Derfor ændrede Coca-Cola sin legendariske opskrift

Koffein giver færre fejl på jobbet

Se en Coca-Cola-dåse blive fuldstændig opløst