Herlev Hospital har som det eneste i verden udviklet en ny metode, hvor forskere bruger friske muskelstamceller til at kurere inkontinens.

En ny behandling med muskelstamceller kan snart komme til at hjælpe tusindvis af danskere, der ikke kan holde på vandet eller afføringen. Metoden har nemlig i forsøg vist sig at kunne genopbygge et ellers ødelagt underliv.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du kan undgå inkontinens eller komme det til livs, hvis du allerede lider under det. Der er håb forude og flere veje til målet. Læs om den nye forskning her.

Det får du:

  • Artikel: Stamceller redder ødelagte underliv
  • Fakta om inkontinens
  • Sådan foregår behandlingen
  • Fakta om blæren
  • GUIDE: Sådan kan lægen hjælpe dig


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


STAMCELLER REDDER ØDELAGTE UNDERLIV


Herlev Hospital har som det eneste i verden udviklet en ny metode, hvor forskere bruger friske muskelstamceller til at kurere inkontinens.

En ny behandling med muskelstamceller kan snart komme til at hjælpe tusindvis af danskere, der ikke kan holde på vandet eller afføringen. Metoden har nemlig i forsøg vist sig at kunne genopbygge et ellers ødelagt underliv.

Det er overlæge ved Herlev Hospitals gynækologiske afdeling Søren Gräs, der står i spidsen for den lovende forskning, der for nylig er blevet trykt i det anerkendte amerikanske tidsskrift ’Journal of Urology’, og som nu skal udvides til en større undersøgelse blandt 100 danske kvinder med inkontinens i 2016:

»Det er ikke alle, behandlingen virker på. Men for dem, der reagerer positivt, vil det være revolutionerende, fordi de kan undgå den gamle standard-metode,« siger han.

Friske muskelceller

Den nye behandling går i al sin enkelhed ud på, at lægerne tager en muskelbiopsi fra patientens lår.

Biopsien indeholder friske muskelstamceller, som så umiddelbart efter sprøjtes ind i lukkemuskulaturen omkring urinrøret eller analkanalen.

Det skaber automatisk nye muskelfibre, som kan etablere en ny nerveforsyning, der betyder, at problemer med vandladningen eller afføringen forsvinder i løbet af nogle måneder.

Metoden adskiller sig derved fra den eksisterende standardbehandling for kvinder med ufrivillig vandladning, en såkaldt vaginal slyngeplastik TVT, dvs. ’et bånd’, som understøtter urinrøret, og som giver varig støtte resten af livet.

Forsøgene afsluttes i 2019

»En slyngeoperation helbreder omkring 85 pct. af patienterne og er på den måde meget effektiv, men problemet med den er, at der kan opstå komplikationer, som er vældig generende, som f.eks. at man kan have problemer med at komme af med vandet, eller at den kan gnave igennem til skeden eller blæren, så man skal opereres igen.

Så på den måde er den nye metode revolutionerende, fordi der til sammenligning er meget få komplikationer,« siger Søren Gräs og påpeger, at muskelstamcelle-behandlingen formentlig også vil kunne bruges til mænd.

Han skønner, at omkring 400.000 danskere har problemer med ufrivillig vandladning. En lidelse, der hurtigt kan komme til at styre hverdagen, fordi man konstant må sørge for at være i nærheden af et toilet eller huske at medbringe bind eller bleer. Inkontinens kan opstå i forbindelse med en fødsel, hvor bækkenbunden bliver overbelastet, eller i forbindelse med en operation for f.eks. prostatakræft.

Men også alderen har betydning for, hvor tætte vi er for neden. Jo ældre, man bliver, desto mere utæt bliver man, fordi lukkemekanismen ganske enkelt bliver mere ustabil med alderen. For milde tilfælde af sygdommen vil hormonbehandling eller bækkenbundsøvelser kunne afhjælpe problemet, men for dem, der er hårdere ramt, er operation altså sommetider nødvendigt.

Den fortsatte forskning i stamcellebehandling skal nu gøre forskerne klogere på, hvem det helt præcist er, behandlingen hjælper. Lige nu er det nemlig ’kun’ omkring 65 pct. af forsøgspersonerne.

»Hvis man tager godt imod, er behandlingen 100 pct. effektiv. Derfor håber vi, at vi i løbet af de næste 3-4 år finder ud af, hvem af patienterne vi kan tilbyde behandlingen,« siger Søren Gräs, der forventer, at forsøgene afsluttes i 2019, hvorefter det så vil være muligt for andre end udvalgte forsøgspersoner at få glæde af deres egne muskelstamceller.

Billig behandling

Herlev Hospital er lige nu det eneste i verden, der bruger friske muskelstamceller til at behandle inkontinens.

Men faktisk har forskere i USA og andre steder i Europa allerede de seneste 7-9 år eksperimenteret med metoden. Forskellen er blot, at de udenlandske læger har dyrket muskelstamcellerne i et laboratorium og først efter 6-12 uger, når cellerne har formeret sig, indsprøjtet dem i patienten.

»Det er en ekstrem dyr behandling, vi ikke har råd til at udføre i Danmark. Men nu har det jo så vist sig, at det slet ikke er nødvendigt, og at friske stamceller er meget billigere og formentlig lige så effektive,« siger Søren Gräs.

Hos Kontinensforeningen glæder man sig over de lovende resultater:

»Det er vigtigt, at vi får nyere og mildere indgreb med færre bivirkninger, som kan hjælpe folk med et ødelagt underliv, som har en forringet livskvalitet. Men det kræver selvfølgelig også, at både læger og patienter bliver bedre til at tale om inkontinens, der er en utrolig tabubelagt sygdom,« siger sekretariatschef i foreningen Aase Randtoft.

SÅDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN

  • 1. Lægerne udtager en såkaldt muskel-biopsi på størrelse med en lille terning, der er en vævsprøve fra en muskel, fra patientens eget lår. Låret er vores største muskel, og derfor er det et godt sted at udtage muskelceller fra.
  • 2. Efterfølgende klipper lægerne den lille muskelbiopsi i småstykker, så indholdet kan passe ind i en kanyle.
  • 3. Lægen sprøjter indholdet fra kanylen, det vil sige friske muskelstamceller, ind i lukkemuskulaturen omkring urinrøret (ved urininkontinens) eller analkanalen (ved afføringsinkontinens).
  • 4. De indsprøjtede friske muskelstamceller smelter sammen til muskelfibre, som etablerer en ny nerveforsyning omkring lukkemuskulaturen, der betyder, at inkontinens forsvinder i løbet af nogle måneder. Både mænd og kvinder kan have gavn af behandlingen.

GUIDE: Sådan kan lægen hjælpe dig


​Behandlinger

Hvilken type behandling du skal i gang med, afhænger af, om du tidligere er blevet opereret, om du er blevet klippet eller syet i forbindelse med en fødsel, eller i hvor høj grad du er i stand til at holde på vandet.

• KVINDER

Lokal hormonbehandling:
Efter overgangsalderen bliver både de vaginale slimhinder og urinrøret og dets munding tyndere og mere sårbar. Det betyder, at forseglingen ikke længere er så god som tidligere. Det kan dog afhjælpes med en lokal hormonbehandling, der fås som stikpiller, som du fører op i skeden 2-3 gange om ugen, afhængig af problemets omfang. Behandlingen forbedrer tykkelsen og elasticiteten af slimhinden i urinrøret.
Bivirkninger: Øget irritation og udflåd.

Operation – Vaginal slyngeplastik med proleneslynge TVT
TVT står for ’Tensionfree Vaginal Tape’ og understøtter urinrøret og giver varig støtte resten af livet.
Operationen varer ca. en halv time og foregår i lokalbedøvelse. Det har bl. a. den fordel, at du kan hoste undervejs, så båndet kan gøres passende stramt. 90 procent af de opererede oplever god virkning.
Bivirkning: Infektioner og fremmedlegemereaktioner imod båndet kan forekomme, men er i praksis meget sjældne. Det kan være nødvendigt at tømme blæren med et kateter, indtil vandladningen kommer i orden. Fortsætter problemet, kan det blive nødvendigt at løsne tapen.

• BÅDE TIL MÆND OG KVINDER

Bulking
’Bulking’ er indsprøjtning af tætningsmateriale omkring urinrøret. Der sprøjtes typisk mellem 2 og 5 milliliter fyldstof under slimhinden i urinrøret. Når fyldstoffet er størknet, fungerer det som en ny pakning i urinrøret.
Virkningen af bulking kan ikke måle sig med virkningen af en TVT-operation, men kan være det rette valg, hvis du ønsker så lille et indgreb som muligt.
Bivirkning: Du kan få problemer med at lade vandet de første døgn efter operationen, og det kan være nødvendigt at tømme blæren med kateter. Med tiden kan der dog igen opstå ufrivillig vandladning.

Botox
Botox kan sprøjtes ind i blæren et vist antal steder, så de ukontrollable sammentrækninger bliver mindre. Behandlingen skal gentages efter 9-12 måneder.
Bivirkning: Blæren bliver så lammet, at du får problemer med at tømme den og må bruge kateter.
Da virkningen ophører efter 9-12 måneder, forsvinder problemet dog over tid. For en sikkerheds skyld er det meget almindeligt at vælge en lidt mindre dosis første gang, du modtager behandlingen for at se virkningen, og så eventuelt øge dosis senere.

Medicin
Trangsinkontinens kan behandles medicinsk med et præparat, der nedsætter blærens sammentrækningskraft. Problemet med denne behandling er, at den er livslang.
Bivirkninger: Mundtørhed, synsforstyrrelser og forstoppelse.