Kræft, diabetes, forhøjet blodtryk, dårlig sædkvalitet, depression og knogleskørhed.

Der er tilsyneladende ikke grænser for, hvilke dårligdomme D-vitamin har en effekt på, hvis man ser, hvad der er publiceret om vitaminet i de seneste år.

Men vi får stadig langt fra nok D-vitamin gennem kosten, og i Norden har vi brug for mere end det, myndighederne hidtil har anbefalet, konkluderer den hidtil største gennemgang af de væsentligste nordiske undersøgelser på området, skriver Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Derfor er de Nordiske Næringsstofanbefalinger blevet ændret, så de nu opfordrer til, at man får 10 mikrogram D-vitamin om dagen, i stedet for de 7,5 mikrogram myndighederne hidtil har anbefalet.

»D-vitamin er et hot emne, som der bliver forsket rigtig meget i for tiden,« siger Inge Tetens, der er professor for Fødevareinstituttets Afdeling for Ernæring på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og medlem af den arbejdsgruppe under Nordisk Ministerråd, der står for at opdatere de Nordiske Næringsstofanbefalinger.

»Gennemgangen af de nyeste studier viser, at folk i Norden har behov for mere D-vitamin fra kosten end det, den tidligere arbejdsgruppe vurderede. Derfor besluttede vi at hæve anbefalingen om D-vitamin,« fortsætter hun.

Læs også hos Videnskab.dk: D-vitamin er immunforsvarets batteri

Inge Tetens og resten af arbejdsgruppen har vurderet, at der er tilstrækkelig evidens for, at skandinavere har brug for mere D-vitamin end hidtil anbefalet, fordi en omfattende litteraturgennemgang af den nyeste nordiske forskning på området i 2013 blev publiceret i Food & Nutrition Research.

Litteraturgennemgangen er lavet af en gruppe førende ernæringsforskere fra Finland, Norge og Island.

Den består af et systematisk review med gennemgang af 1.706 undersøgelser, der er publiceret mellem 2000 og 2010 om sammenhængen mellem D-vitamin, status og sundhedseffekter.

Den konkluderer blandt andet, at:

  • 10 mikrogram D-vitamin om dagen er nødvendigt for at opnå sundhedsfremmende effekter, hvis man bor i de nordiske lande, hvor Solen ikke skinner en stor del af året.
  • Der er solid evidens for, at en tilstrækkelig dosis D-vitamin styrker knoglernes sundhed og reducerer befolkningens overordnede dødelighed.
  • D-vitamin har sandsynligvis også en gavnlig effekt på musklerne.
  • Der er tegn på, men ikke enslydende evidens for, at D-vitamin kan være med til at forebygge cancer, diabetes og fedme.

»Man får en stor del af sit behov for D-vitamin dækket af Solen, men det særlige ved de nordiske lande er, at Solen ikke skinner ret meget en stor del af året. Derfor har vi behov for at få mere D-vitamin gennem kosten,« siger Inge Tetens.

Andre artikler på Videnskab.dk: