Ny retningslinjer betyder, at 420.000 danskere fremover skal sænke deres LDL-kolesterol endnu mere

Danske hjertepatienter skal fremover leve endnu mere sundt og måske tage mere eller anden medicin. For deres ’onde’ kolesterol (LDL) skal endnu længere ned. Det mener Dansk Cardiologisk Selskab og Hjerteforeningen, og de har derfor netop ændret deres anbefalinger for LDL-kolesterolværdien.

- Hvor vi tidligere anbefalede hjertepatienter at få deres LDL-kolesterol under 2,5 ,om muligt 2,0, har vi nu ændret det til, at LDL-værdien skal under 1,8, siger Hjerteforeningens formand, Henrik Steen Hansen , der også er overlæge på kardiologisk afdeling på Odense Universitetshospital. Hvis målet ikke kan nås, skal der som minimum ske en reduktion i LDL-værdien på 50 pct.

Årsagen til ændringen er ny viden om den positive effekt af at få LDL-kolesterolet ned under 1,8 mmol/l. Nye store undersøgelser har vist, at kommer LDL under 1,8, så sker der en nedbrydning og mindskning af plak på 30-50 pct.. Og der er der stigende dokumentation for, at mindre plak i blodårerne reducerer risikoen for blodpropper.

- Jo længere ned man behandler LDL-kolesterolet, jo større er gevinsten. Når det kommer under 1,8, så forebygges yderligere tilfælde af hjertekarsygdomme og blodpropper i hjertet og hjertedød, siger Henrik Steen Hansen.

Ifølge professor og overlæge på Herlev Universitetshospital Børge Nordestgaard er der rigtig mange danske hjertepatienter, der ikke har fået deres LDL-kolesterol langt nok ned med livsstilsændringer og/eller medicin.

For et par måneder siden var han med til at offentliggøre en stor videnskabelig undersøgelse baseret på den såkaldte Herlev/Østerbro-undersøgelse af 69.354 borgeres sundhedstilstand målt i perioden 2004 til 2010. Resultatet var her, at mere end 150.000 danskere med hjertesygdom ikke får behandlet deres kolesterolværdier ned til det anbefalet niveau – der i undersøgelsesperioden var på 2,5 mmol/l.

Børge Nordestgaard vurderer, at op mod 80-90 pct. af alle danske hjertepatienter ikke opfylder de nye anbefalinger på 1,8 mmol/l.

Se her, hvordan du kan sænke dit kolesteroltal og se, om du er en af dem, som har brug for medicin til at hjælpe det på vej. Vi giver dig her en guide på 9 sider med fakta om kolesterol og gode råd til livsstil og medicin.