Diverse undersøgelser har gennem årene forsøgt at påvise sammenhængen mellem vegetarer og en lavere risiko for en tidlig død. Heriblandt et studie fra USA fra 2013 med 95.000 deltagere, hvor det viste sig, at vegetarer havde 12 procent lavere risiko for at dø tidligt.

Men er det indtagelsen af kød, der øger risikoen for en tidlig død? Det besluttede den populære videnskabsgruppe IFL Science sig for at finde ud af.

For at komme til bunds i sagen kombinerede forskerne den amerikanske undersøgelse fra 2013 med en af verdens største undersøgelser af aldring: et studie fra Australien med 260.000 personer over 45 år.

Under den seksårige periode, som IFL Science fulgte undersøgelsen, afgik 16.836 deltagere ved døden, og det var denne gruppe, som forskerne tog udgangspunkt i.

IFL Science tog en lang række faktorer med, når det kom til risikoen for tidlig død. Blandt andet om de døde havde været vegetarer, dyrket motion, drukket alkohol og røget.

Og det, de kom frem til, var højest overraskende.

Studiet viste nemlig, at det ikke var indtagelsen af kød, der var årsag til, at mennesker øger risikoen for tidlig død.

Konklusionen lød i stedet, at vegetarer over flere parametre lever en sundere livsstil: de spiser mere frugt og grønt, de dyrker mere motion, og de drikker og ryger mindre end kødædere. Og det er derfor, at mange studier viser, at vegetarer lever længere.

Så set i det store perspektiv fandt forkserne altså frem til, at kødædere er den type person, der tænker mindre over sit helbred, end vegetarer gør. Og derfor er det snarere byturen, de manglende grøntsager og den beskedne mængde motion, der gør, at kødelskere lever kortere end grøntsagselskerne. Ikke som sådan indtagelsen af den røde bøf.