Amerikansk forsker har fundet et stof, gaba-nam, der på under et døgn kan kurere depression på forsøgsrotter. Dansk depressionsforsker mener, der er et kæmpe potentiale i opdagelsen.

En magisk pille, der kan kurere depression på under et døgn.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre potentialet i et opsigtsvækkende amerikansk forskningsprojekt fra Maryland School of Medicine. Det mener i hvert fald forskeren bag, professor Scott Thomson.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om den nye mulige mirakelkur mod depression. Derudover får du en masse gode råd og en guide til, hvordan du kan undgå elelr forebygge depression uden medicin.

Det får du:

  • Artikel: Mulig mirakelkur mod depression
  • GUIDE: Sådan undgår du depression
  • 4 naturlige lykkestoffer mod depression
  • 5 tegn på, at du er ved at udvikle en depression


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


MULIG MIRAKELKUR MOD DEPRESSION


Amerikansk forsker har fundet et stof, gaba-nam, der på under et døgn kan kurere depression på forsøgsrotter. Dansk depressionsforsker mener, der er et kæmpe potentiale i opdagelsen.

En magisk pille, der kan kurere depression på under et døgn.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre potentialet i et opsigtsvækkende amerikansk forskningsprojekt fra Maryland School of Medicine. Det mener i hvert fald forskeren bag, professor Scott Thomson.

Og han får opbakning af Poul Videbech, der er professor og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup og en af Danmarks førende forskere i depression. Poul Videbech har studeret Scott Thomsons forskningsresultater, og han er begejstret over det, han har læst.

»Siden 1980erne har vi haft de samme antidepressive medikamenter, som vi har i dag. Der er faktisk ikke sket afgørende nyt, før nu. Det her har potentialet til at rykke behandlingen for depression afgørende,« mener Poul Videbech.

Foto: BAX LINDHARDT/Scanpix
Vis mere

Scott Thomsons forskning drejer sig om det såkaldte Gaba-system (gamma-aminobutansyre), der hæmmer aktiviteten i hjernen.

Hans teori var, at depression skyldes dårlig kommunikation mellem hjernecellerne, og derfor udviklede han stoffet gaba-nam, der øger hjernecellernes aktivitet. Stoffet var så effektivt, at det kunne kurere de depressionslignende symptomer hos forsøgsrotter på mindre end et døgn, endda uden nævneværdige bivirkninger.

Banebrydende forskning

Forskerne har i mange år vidst, at serotonin-niveauet i hjernecellerne har en afgørende betydning for depression – i hvert fald hos nogle mennesker med depression. Derfor har lægerne givet patienterne medicin, der blokerer de mekanismer, der forhindrer hjernecellerne i at optage serotonin. Men den form for medicin virker ikke på omkring 40 procent af patienterne. Samtidig tager den type medicin typisk flere uger om at virke. Derfor er Scott Thomsens forskning, ifølge Poul Videbech, banebrydende.

»Tidligere troede man, at depression skyldtes mangel på serotonin i hjernen, men nu ved vi, at det ikke er den eneste forklaring. Der kan også være noget galt i Gaba-systemet. Rent erkendelsesmæssigt er det en helt ny dør for forskningen,« forklarer Poul Videbech.

Virker på rotter

Poul Videbech vurderer dog, at der kommer til at gå flere år, før et eventuelt medikament kan sendes på markedet til mennesker.

»Svagheden ved forskningsresultatet er, at forsøgene er udført på rotter. Vi har før set, at medicin, som virkede på dyr, ikke kan bruges på mennesker,« siger Poul Videbech.

Samme betænkning har Martin Balslev, professor i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København.

»Der går i hvert fald fem-ti år, før det her stof kan udbredes til mennesker. Det kan vise sig farligt for leveren, eller det kan vise sig stærkt vanedannende. Men i forhold til at vi har patienter, der ikke reagerer på de nuværende behandlingsmetoder, så er det her et stort fremskridt,« siger Martin Balslev.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

GUIDE: SÅDAN UNDGÅR DU DEPRESSION


1. Sæt dig små mål

Det kan nogle gange være uoverskueligt med store mål, og derfor er det bedre at have små målsætninger og tillade sig selv at fejre dem, når de er opnået. Det er en god idé at opstille nye små mål, da kroppen kontinuerligt vil opleve en strøm af naturlige lykkestoffer – såsom dopamin – i kroppen. Det er vigtigt at gøre noget godt for sig selv, når målet er nået – f.eks. at drikke et godt glas vin, tage i biografen eller give sig god tid til at læse en bog.

2. Motion

Løb, svømning og intens træning er med til at udløse forskellige stoffer – f.eks. endorfiner – i blodet. Det er det, der gør, at træning kan give en følelse af lyst, succes og energi. Motionen kan løsne op for eventuelle spændinger og er i øvrigt godt for produktionen af de af kroppens signalstoffer, der regulerer humøret. Du behøver dog ikke at løbe et maraton, men det er godt at være aktiv i cirka 30 min. dagligt.

Foto: Scanpix / Iris
Vis mere

3. Dyrk sex

Intimitet med et andet menneske er med til at producere stoffet oxytocin og hormonet endorfin i kroppen. Du får mere energi og glæde i kroppen, når du dyrker sex, får orgasme og onanerer eller oplever lette intime berøringer ved brystvorterne eller kønsorganerne.

4. Lys

Der er en tæt sammenhæng mellem dit humør og produktionen af stoffet serotonin, som øges, når vi udsættes for sollys. Derfor oplever mange, at humøret og energiniveauet falder i vintermørket. Det er derfor en god ide at opholde sig i sollys 30-60 minutter om dagen. Et alternativ i det mørke danske vintervejr kan være lysbehandling med lysterapilamper.