Omega-3 er kendt for at holde hjernen i topform – men i et nyt studie viser forskere, at det ikke nødvendigvis er rigtigt. I hvert fald kunne de ikke påvise, at omega-3-tilskud gjorde nævneværdig forskel for ældres hjerner.

Omega-3 fedtsyrer, der blandt andet findes i fiskeolie, har siden 1970’erne haft et ry for at være meget sundt og forebygge åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme. En undersøgelse har endda også vist, at høje niveauer af omega-3 fedtsyrer i blodet er forbundet med en større hjernemasse hos ældre, hvilket er et tegn på en sund hjerne.

Nu viser en ny undersøgelse imidlertid at folk i 70års-alderen, der tager omega-3-kosttilskud dagligt, ikke har bedre mentale færdigheder end andre på samme alder - i hvert fald set over en periode på fem år.
Det skriver Videnskab.dk.

»I modsætning til populær overbevisning, fandt vi ingen positiv effekt af omega-3-kosttilskud på mental tilbagegang hos ældre,« siger læge og hovedfatter til den nye forskningsartikel, Emily Chew.

Resultatet overrasker ikke danske professor Poul Henning Jensen.

»Der er en stor industri og en helvedes masse penge involveret i at sælge omega-3-tilskud. Og tilskuddene har også fået enormt meget presse. Så er det fantastisk, at en undersøgelse som den her bringer noget klarhed ind i feltet.«

Læs også hos Videnskab.dk: Fiskeolie eller dåsemakrel. Hvor får jeg mest omega-3?

»Fedtsyrerne er med til at danne kroppens signalstoffer. De gør blodet tyndere og forebygger blodpropper,

men derfra og til at sige, at kosttilskuddene holder hjernen ung, er et stort hop. Omega-3 er altså ikke en mirakelkur for alt muligt, og derfor overrasker det mig heller ikke, at forskerne finder dette resultat,« siger Poul Henning Jensen fra Aarhus Universitet.

Undersøgelsen har flere mangler. Blandt bruger forskerne de deltagere, som forskerne bruger, er overvejende sunde og raske mentalt, siger lektor Lotte Lauritzen, efter at have læst artiklen.

Læs også hos Videnskab.dk: Er det sundt at spise fisk fra dåse?

»Resultatet overrasker mig ikke, da undersøgelsen har en del mangler. Forskerne giver deltagerne omega-3 fedtsyren EPA og kun lidt af fedtsyren DHA, som er kendt for at virke på hjernen. Derfor kan man ikke sige, at omega-3 mere generelt ikke virker på hjernens udvikling,« siger Lotte Lauritzen, lektor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

I undersøgelsen finder forskerne kun en lille forskel på, hvordan deltagerne klarer sig i første test, og hvordan de klarer sig i sidste test. Det gør også, at det er svært at se en forskel mellem grupperne og dermed en effekt af kosttilskuddet, siger Lotte Lauritzen.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad feder mest – juice eller øl?

»Forskerne har ret dårlige chancer for at finde en effekt af omega-3 fedtsyrerne med disse

forsøgspersoner. Hvis de havde testet fedtsyrernes virkning på folk med begyndende demens, eller testet effekten af kosttilskuddet over flere år end fem, havde det måske set anderledes ud,« siger Lotte Lauritzen.
Forskerne har testet omega-3 som kosttilskud, men måske kosttilskuddene ikke kan erstatte fisk, og den virkning det har, siger Poul Henning Jensen.

»Når vi spiser almindelig kost, spiser vi en cocktail af stoffer, som måske kan være årsagen til effekten, man finder. Det kunne dybest set betyde, at der er et andet stof i maden, som har den positive virkning, end man tror,« siger Poul Henning Jensen.

Læs også hos Videnskab.dk: Så mange kalorier forbrænder du ved sex