Er du en af dem, der smøger ærmerne op, så snart den første forårssol titter frem? Og elsker du at ligge på langs i haven og blive gennemvarmet af solens stråler? Så er der måske gode chancer for, at du lever længere end dem, der holder sig i skyggen.

En ny undersøgelse fra Karolinska Universitetshospital og Lund Universitet i Sverige viser, at kvinder, som jævnligt solbader, lever mellem 0,6 og 2,1 år længere, end de kvinder, der undgår solen.

Studiet er baseret på næsten 30.000 svenske kvinder, som forskerne har spurgt om solvaner og efterfølgende fulgt i 20 år.

Resultatet viser, at soldyrkere sjældnere dør af hjertekarsygdomme og andre ikke-cancer relaterede sygdomme.

Undersøgelsen indikerer sågar, at manglende sol kan være ligeså farligt for helbredet som rygning.

LOG IND PÅ BT PLUS og bliv endnu klogere på den sunde sol. Læs hvad solstråler gør for dig, din krop og din psyke, få overblik over fordele og ulemper ved solbadning og læs hvilke sygedomme du kan forebygge ved hjælp af solstråler og d-vitaminer.

Det får du:

  • Artikel: Solbadere lever længst
  • Fakta: Fordele og ulemper ved solbadning

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Er du en af dem, der smøger ærmerne op, så snart den første forårssol titter frem? Og elsker du at ligge på langs i haven og blive gennemvarmet af solens stråler? Så er der måske gode chancer for at du lever længere, end dem der holder sig i skyggen.

En ny undersøgelse fra Karolinska Universitetshospital og Lund Universitet i Sverige viser, at kvinder, som jævnligt solbader, lever mellem 0,6 og 2,1 år længere, end de kvinder, der undgår solen.

Studiet er baseret på næsten 30.000 svenske kvinder, som forskerne har spurgt om solvaner og efterfølgende fulgt i 20 år. Resultatet viser, at soldyrkere sjældnere dør af hjertekarsygdomme og andre ikke-cancer relaterede sygdomme.

Undersøgelsen indikerer sågar, at manglende sol kan være ligeså farligt for helbredet som rygning.

Gavnlige stråler

Selvom solens ultraviolette stråler er den hyppigste årsag til hudkræft, herunder modermærkekræft forklarer Børge Nordestgaard, professor ved Københavns Universitet og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital, hvorfor solens ståler er gavnlige.

»De fleste går rundt og tror, at solen er farlig, men denne undersøgelsen viser det modsatte. Vi er blevet mere eller mindre hjernevaskede af den ene sammenhæng - at for meget sol øger risikioen for hudkræft. Men zoomer man ud og tager de store briller på, viser undersøgelsen, at dem, der får mest sol, lever længere,« siger Børge Nordestgaard.

Den svenske undersøgelse fortæller ikke noget om årsagen til den højere levetid blandt soldyrkere.

Ifølge Børge Nordestgaard kan D-vitamin være en mulig forklaring.

»Flere undersøgelser viser, at jo mere D-vitamin man har i blodet, jo lavere risiko for knogleskørhed, diabetes, hjertekarsygdomme, demens og lignende. Den præcise mekanisme er uklar, men vitaminet påvirker transkriberingen af flere tusinde gener. Det kan også tænkes, at det kan have noget at gøre med andre egenskaber ved solskin. F.eks. føler man sig i bedre humør, når solen er fremme,« siger han.

Anja Olsen er seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse. Hun undrer sig over undersøgelsens resultater.

»Vi ved med sikkerhed, at lange ophold i solen, f.eks. når man solbader, giver en højere risiko for hudkræft. Man skal derfor omgås solen på en måde, så man ikke bliver skoldet. I forhold til resultaterne fra denne undersøgelse er jeg bekymret for, om forskerne har taget godt nok højde for, at de kvinder, der ved studiets start fortalte, at de undgår solen, samtidigt var ældre, socialt dårligere stillet og allerede mere syge.«

Solråd

I sommerhalvåret bliver danskerne jævnligt mindet om at passe på solen. ‘Husk solhatten, smør dig ind i solcreme, hold dig fra middagssolen og søg ind i skyggen,’ lyder nogle af kampagnernes solråd, mens vejrudsigterne jævnligt advarer om UV-indekset på varme sommerdage.

Men ifølge Børge Nordestgaard er der ikke grund til at være så bange for solen:

»Rådgivningen har været for unuanceret, og solforskrækkelsen er gået over gevind. Man skal selvfølgelig undgå at blive skoldet, men ellers synes jeg, man skal sørge for at få den sol, man kan. Mange bliver gladere af solskinnet, de fleste synes, en brunere kulør er flot og D-vitamin er godt for knogler og meget andet,« siger professoren, der dog understreger, at det er en god idé at bruge solcreme for at undgå skoldning.

FORDELE OG ULEMPER VED SOLBADNING

Livsvigtigt vitamin

D-vitamin bliver dannet i huden ved lyseksponering og er vigtig for calsiumkoncetrationen i kroppen. Calcium er vigtig for knogler og tænder. Er calciumkoncentrationen i blodet for lav, kan det blandt andet medføre muskelkramper. D-vitamin sikrer også den rigtige balance i immunsystemet, og menes knyttet til kroppens generelle energiniveau og humøret samt blodsukkerreguleringen.

Flere undersøgelser viser, at jo mere D-vitamin man har i blodet, jo lavere risiko for knogleskørhed, diabetes, hjertekarsygdomme, demens og lignende.

Nogle mener sollys lindrer acne og mindsker bumser og nogle mennesker oplever, at de bliver gladere af solskin.

Kan give kræft

UV-stråling kan medføre modermærkekræft. Det er den femte hyppigste kræftsygdom i Danmark og den hyppigste blandt unge. Hver år bliver omkring 2.000 ramt af hudkræften, og omkring 80% overlever sygdommen.

UV-stråling kan medføre almindelig hudkræft. Det er den kræftform, der kommer flest nye tilfælde af i Danmark - 15.500 om året. Det kan give grimme ar at få fjernet, men tilgengæld er det sjældent noget, man kan dø af.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Netdoktor.dk

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Christoffer, 27 år, Flensborg
»Det er altid dejligt, når solen skinner. Jeg bliver i bedre humør, nyder varmen og forbinder solstrålerne med blomster, sommer og smuk natur. Jeg fisker, og det bliver ofte lige det bedre, når solen er fremme.«

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Tine Jensen, 24 år, København
»Jeg elsker sol og solbader en del om sommeren. Man bliver brun og kan samtidig hygge sig med vennerne og spise grillmad eller andet. Den eneste ulempe er dog, at man føler, man skal ud, når det endeligt er godt vejr - også selvom man måske hellere vil sidde indenfor med en kop te.«

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Sera Finale, 40 år, Berlin
»Det bedste er at stirre mod solen med lukkede øjne. At mærke varmen. Ligesom planterne tror jeg, vi får mere energi af solskin. I syden smiler folk altid mere, og mon ikke det kan have noget at gøre med de mange soltimer.«

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Peter Andersen, 32 år, København
»Jeg går rigtig mange ture med min lille datter, og det er altid godt at komme udenfor. Al vinterdepression forsvinder ligesom, når forårssolen rammer. Jeg tror faktisk, at man både bliver gladere og sundere af solskin.«