Mobiltelefoni er ikke risikofrit. Det er konklusionen på et stort amerikansk studie af sammenhæng mellem mobilstråling og kræft.

Når vi taler i mobiltelefon, udsender mobilen stråler. Og de stråler ser ud til at øge risikoen for at udvikle kræft. I hvert fald har et nyt stort statsfinansieret amerikansk studie, National Toxicology Program (NTP), påvist en sammenhæng mellem mobilstråling og kræft.

Hos de rotter, der blev udsat for strålingen, fandt man en øget forekomst af to typer kræftsvulster. Og selv om forekomsten kun er lidt højere end hos de rotter, der ikke var udsat for stråler, mener forskerne bag, at resultatet er bemærkelsesværdigt.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om sammenhængen mellem mobilstråling og kræft. Du får også eksperternes gode råd til, hvordan du udsætter dig selv og andre for mindre stråling.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Mobiltelefoni er ikke risikofrit, er konklusionen på et stort amerikansk studie af sammenhæng mellem mobilstråling og kræft.

Når vi taler i mobiltelefon, udsender mobilen stråler. Og de stråler ser ud til at øge risikoen for at udvikle kræft. I hvert fald har et nyt stort statsfinansieret amerikansk studie, National Toxicology Program (NTP), vist en sammenhæng mellem mobilstråling og kræft.

Hos de rotter, der blev udsat for strålingen, fandt man en øget forekomst af to typer kræftsvulster. Og selv om forekomsten kun er lidt højere end hos de rotter, der ikke var udsat for stråler, mener forskerne bag, at resultatet er bemærkelsesværdigt.

»Taget i betragtning hvor udbredt brugen af mobiltelefon er på globalt plan og blandt brugere i alle aldre, kan selv en meget lille stigning i forekomsten af sygdomme – som følge af stråling – have store konsekvenser for folkesundheden,« lyder konklusionen i rapporten, og en af forskerne bag NTP-studiet, Ron Melnick, uddyber til The Wall Street Journal:

»Jeg tror ikke længere, vi vil høre folk sige, at der ingen risiko er,« siger han.

Sygdom og stråling

Den melding har nemlig floreret ikke mindst i medierne, da ingen undersøgelser indtil nu har vist en entydig sammenhæng mellem sygdom og stråling fra mobiltelefoner, trådløst internet og trådløse telefoner.

Enkelte andre undersøgelser har dog antydet en øget forekomst af kræft i hjernen ved intensiv brug af mobiltelefoner i mere end ti år. Modsat kunne australske forskere for blot få uger siden konkludere, at man ikke har oplevet flere kræfttilfælde i hjernen i den årrække, hvor folk har haft mobiltelefoner. Ligende resultater finder man også i andre lande.

Interessante resultater

Overlæge og ph.d. Christoffer Johansen, der blandt andet forsker i mobilstråling og risiko for sygdom hos Kræftens Bekæmpelse, synes nu alligevel, at de amerikanske resultater lyder interessante.

»Men jeg har endnu ikke haft lejlighed til at gennemgå detaljerne i undersøgelsen,« siger han.

Christoffer Johansen mener dog – ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler – at både børn, unge og voksne bør begrænse deres brug af mobiltelefoni.

»Man skal da være fornuftig, så vi skal selvfølgelig følge de råd, som Sundhedstyrelsen kommer med,« siger han.

For eksempel skal man så vidt muligt tale håndfrit i telefon, så mobilen kommer længere væk fra hjernen, og så er det bedre at sende beskeder frem for at ringe.

Derved kan man nedsætte mængden af stråling, som kroppen udsættes for.

Mobilstrålers påvirkning af helbredet er også et vigtigt forskningfelt for Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Ikke mindst fordi, antallet af mobilbrugere på verdensplan er stødt stigende.

Derfor vil WHO i løbet af 2016 samle op på forskningen på området og lave en formel vurdering af risikoen.

Guide:9 veje til mindre stråling

Stråling fra mobilen kan måske øge risikoen for kræft, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man tænker over, hvordan man bruger telefonen.

1. TAL HÅNDFRIT

- ved at bruge et headset. Hjernen udsættes nemlig mindre, hvis mobiltelefonen ikke holdes ind mod øret.

2. SKRIV BESKEDER

- i stedet for at ringe, når du skal i kontakt med folk. Dermed holder du mobiltelefonen længere væk fra kroppen, så påvirkningen bliver mindre.

3. GRIB EN GAMMELDAGS

- fastne t telefon, når du skal tale længe, og brug kun mobiltelefon og trådsløs fastnet til korte samtaler.

4. PRES IKKE MOBILEN

- mod øret. Holder du mobilen lidt væk fra hovedet, begrænser du mængden af de radiobølger, der optages i kroppen og omsættes til varme.

5. TJEK STRÅLINGEN

- den såkaldte SAR-værdi. Jo lavere SAR-værdi en telefon har, des lavere effekt vil du normalt blive påvirket af.

6. HOLD ANTENNEN FRI

- med for eksempel en hånd, da telefonen så udsender kraftigere stråling for at komme igennem.

7. TJEK DÆKNING

- på telefonens skærm, og begræns samtaler i områder med dårlig dækning.

8. INGEN SNAK I BILEN

- eller under anden transport, da mobiltelefonen kortvarigt øger effekten til maksimum, hver gang den søger ny antenne.

9. SÆT GRÆNSER

- i deres brug af mobiltelefon. Børn bør ikke have mobiltelefoner, før de selv kan styre et fornuftigt brug af mobilen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen