Tennisspillere, der stønner deres bolde af sted, skyder med større kraft og højere hastighed, viser ny forskning. Stønnene kan med fordel bruges i andre sportsgrene, mener forsker.

»Åh… Åhh… Ååååhhh.«

Tenniskampe kan hurtigt lyde som en konkurrence i noget helt andet end en sportsgren.  Men faktisk giver stønnene god mening.

En ny undersøgelse viser, at når tennisspillere stønner, slår de hårdere til bolden og skyder derfor også hurtigere, skriver Videnskab.dk.

Det voldsomme støn gør, at man spænder op og stabiliserer underkroppen, så det giver mere kraft til bevægelsen, bekræfter muskelforsker Anders Fabricius Nedergaard, som ikke selv har deltaget i forskningsprojektet.

»Det er jo en sjov undersøgelse, og så bekræfter resultatet også, hvad man ved fra forskning i vægtløftning og kampsport. Hvis man holder vejret eller giver et højlydt støn, så hjælper det til at spænde op i kropsstammens muskler, så energien bedre kan flytte sig fra underkroppen til overkroppen,« siger Anders Fabricius Nedergaard, som er postdoc ved Nordic Bioscience.

Læs mere på Videnskab.dk: Se ikke sexscener med dine forældre:

Det amerikanske forskerhold fra Hardin-Simmons University sammenlignede, hvor hårdt og hvor hurtigt 16 kvindelige og 16 mandlige tennisspillere slog, når de stønnede, og når de ikke stønnede.

Forskerne brugte en elektromyografi, også kaldet EMG, til at måle aktiviteten i musklerne. Derudover havde de installeret en kraftmåler i spillernes ketsjer, der kunne måle, hvor hurtigt ketsjeren blev svunget. Til sidst målte forskerne også, hvor hurtigt bolden så røg af sted.

Resultatet viste, at når spillerne stønnede, så:

•    Servede de i gennemsnit med med 26,4 procent mere kraft og cirka 4,9 procent højere hastighed.

•    Havde skud fra deres forhånd 19,1 procent større styrke og 5,4 procent højere hastighed.

•    Samtidig viste EMG-målingerne, at musklerne også spændte mere op, når spillerne stønnede i deres skud på bolden.

Læs mere på Videnskab.dk: Skrig, Wozniacki!

Et slag med ketsjeren består af bevægelseskæder, der transporterer energien fra musklerne ud i slaget, konstaterer Anders Fabricius Nedergaard.

»Når man server, består bevægelsen af en lang kæde af muskelsammentrækninger fra fødderne og op til ketsjerhånden. Kroppen er meget smart indrettet, så hvis den kan fornemme, at der er nogle svagheder i denne bevægelseskæde, for eksempel hvis kropsstammen ikke er spændt nok op til at overføre kraften fra underkroppen, så tillader den simpelthen ikke andre muskler, eller led i kæden at blive aktiveret lige så effektivt. Det kan nemlig ikke betale sig for kroppen, da energien alligevel vil gå tabt, hvis kropsstammen er blød. Derfor giver udbruddene god mening,« siger Anders Fabricius Nedergaard.

På Videnskab.dk kan du se en video, hvor de to spiller mod hinanden, og hvor man ikke kan undgå at lægge mærke til de høje støn.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Hvorfor kan orgasme give hovedpine?
Se de fascinerende billeder: Edderkopper fanger fisk