Sygdomme som demens, depression og ADHD afgøres i dine tarme.

En sund tarmflora kan redde dig fra en lang række sygdomme. Sådan er budskabet i en ny bog ’Hjernens nye liv’ af den amerikanske neurolog og forfatter David Perlmutter, der har skrevet flere bøger om sammenhængen mellem hjerne og kost.

Den røde tråd på de 320 sider er sammenhængen mellem tarmfloraen og hjernens sundhed. Hjernespecialisten Perlmutter mener, at man kigger på kroppen alt for snævert, for systemerne hænger sammen. Han er overbevist om, at fordøjelsessystemet hænger nøje sammen med, hvad der foregår i hjernen.

OPRET ABONNEMENT PÅ PLUS OG BLIV KLOGERE PÅ, HVORDAN DU KAN BESKYTTE DIN HJERNE MED EN SUND TARMFLORA.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Beskyt din hjerne med en sund tarmflora
  • Sådan fungerer det
  • TEST: 20 spørgsmål, der afslører, om din tarmflora kan være i problemer
  • Guide: Spis dig til en sund hjerne

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Sygdomme som demens, depression og ADHD afgøres i dine tarme.

En sund tarmflora kan redde dig fra en lang række sygdomme. Sådan er budskabet i en ny bog ’Hjernens nye liv’ af den amerikanske neurolog og forfatter David Perlmutter, der har skrevet flere bøger om sammenhængen mellem hjerne og kost.

Den røde tråd på de 320 sider er sammenhængen mellem tarmfloraen og hjernens sundhed. Hjernespecialisten Perlmutter mener, at man kigger på kroppen alt for snævert, for systemerne hænger sammen. Han er overbevist om, at fordøjelsessystemet hænger nøje sammen med, hvad der foregår i hjernen.

Pris: 299,95 kr.Udkommer: 25. oktober
Pris: 299,95 kr.Udkommer: 25. oktober
Vis mere

»Det, der sker i dit tarmsystem i dag, er afgørende for din risiko for talrige neurologiske lidelser,« mener David Perlmutter.

Forskellige sygdomme som ADHD, astma, autisme, allergier, kronisk træthed, depression, diabetes, overvægt, hukommelsesproblemer, forkølelser, infektioner, søvnproblemer, ledsmerter, gigt, forhøjet blodtryk, åreforkalkning, Tourettes syndrom, menstruationssmerter og overgangsalder kan skyldes sammensætningen af bakterier i tarmene, mener forfatteren.

Tarmen sender signaler til hjernen

Sammenhængen mellem tarmen og hjernen er især set under forsøg med mus og rotter.

Derudover baserer Perlmutter sin viden på den nyeste amerikanske forskning på området. Forskning, som ad flere omgange er blevet bestilt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Ifølge David Perlmutter er mange af hans amerikanske kolleger uenige i hans synspunkter. I sin bog lover Perlmutter f.eks., at man i løbet af få uger kan ændre sin hjernes sundhed ved at ændre på kosten. Vil du hjælpe din hjernesundhed på vej, skal du gå efter en kost med præbiotika, probiotika, fermenterede fødevarer, få kulhydrater, ingen gluten og masser af sunde fedtstoffer, siger hjernespecialisten.

De danske eksperter, som BT har talt med, mener, at Perlmutters pointer skal tages med en række forbehold. Alligevel er de danske eksperter enige i, at tarmbakterier rummer et stort potentiale i fremtiden.

Oluf Borbye Pedersen er professor og forskningsdirektør på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet og én af landets førende forskere på området. Han forklarer, at forsøg med mus tidligere har vist, at man kan ændre på musenes psyke og adfærd blot ved at tilføre eller fjerne bakterier fra musenes tarme.

»Det er et fortryllende, nyt univers, der er ved at åbne sig med tarmbakterierne og deres to-vejskommunikation med hjernen,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Han forklarer, at bakterierne i tarmen fungerer som en slags kemifabrik. De producerer stoffer, som påvirker nervecellerne i tarmen, og som efterfølgende sender signaler op til de dele af hjernen, der har med adfærd og psyke at gøre.

Derudover signalerer bakterierne i tarmen også til hjernen via andre stoffer, som går igennem tarmvæggen, blodet og bliver fragtet til hjernen.

Oluf Borbye Pedersen understreger dog, at den livlige dialog mellem tarmen og hjernen kun er påvist i forsøg med mus. Derfor er det endnu uvist, om sammenhængen også gør sig gældende i mennesker.

Stort potentiale i tarmen

Henrik Bjørn Nielsen, der er lektor på DTUs Institut for Systembiologi, mener, at David Perlmutters pointer er i overensstemmelse med forskningsresultaterne på området. Faktisk rummer tarmbakterier et stort potentiale, der kan blive afgørende for behandling af en lang række sygdomme i fremtiden, fortæller han.

Sammenhængen mellem tarmen og hjernen er primært set under forsøg med mus og rotter, der har vist, at man kan overføre social adfærd fra én mus til en anden via tarmfloraen. Kilde: David Perlmutter 'Hjernens nye liv'
Sammenhængen mellem tarmen og hjernen er primært set under forsøg med mus og rotter, der har vist, at man kan overføre social adfærd fra én mus til en anden via tarmfloraen. Kilde: David Perlmutter 'Hjernens nye liv'
Vis mere

»På længere sigt håber vi på, at vi kan styre tarmens flora, så vi ikke bliver syge, eller at vi ligefrem kan helbrede sygdomme. I forhold til psykiske tilstande, som angst, depression og børneautisme, er det heller ikke utænkeligt, at vi kan påvirke sygdommene ved at ændre på tarmfloraen,« siger Henrik Bjørn Nielsen.

I sin bog forudser Perlmutter bl.a., at fremtiden vil byde på fækal transplantation, det vil sige overførsel af tarmindhold fra en sund til en usund tarm.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Guide: Spis dig til en sund hjerne

1. Vælg fødevarer med højt indhold af probiotika Bl.a. yoghurt med levende kulturer, kefir, sauerkraut, pickles, mayonnaise, sennep, peberrod, guacamole, salatdressing og frugtchutney.

2. Spis mindre kulhydrat og mere af det gode fedt:

  • Grøntsager: Spinat, broccoli, grønkål, løg, champignon, asparges, hvidløg, ingefær og persille.
  • Frugt: Avocado, peber, agurk, tomat, squash, græskar, aubergine, citron og lime.
  • Fermenterede fødevarer: Yoghurt, frugt- og grøntsagspickles, fermenteret kød, fisk og æg.
  • Sundt fedt: Olivenolie, sesamolie, kokosolie, mandelmælk, oliven, nødder, ost og frø.
  • Protein: Æg, fisk, skal- og bløddyr, kød og fjerkræ og vildt.

3. Nyd vin, kaffe og chokolade i moderate mængder.
Drik te ad libitum. Det indeholder stærke antioxidanter, som reducerer stress.

4. Spis fødevarer med højt indhold af præbiotika, der er ufordøjelige og derfor passerer gennem mavesækken uden at blive nedbrudt. Præbiotika findes i f.eks. jordskok, hvidløg, porre, løg og asparges - særligt når de er rå.

Kilde: David Perlmutter ’Hjernens nye liv’