Sund livsstil er ikke længere nok til at holde type 2-diabetes væk. Nye studier afslører hidtil ukendte årsager til den frygtede folkesygdom. Skru ned for antibiotika, når du har ondt i halsen, og undgå sprøjtegifte i maden, lyder advarslen nu fra forskere.

Diabetesepidemien er i årtier blevet forklaret med danskernes usunde livsstil. Men den frygtede folkesygdom, som over 320.000 danskere er ramt af og 750.000 har forstadie til, kan have en række helt andre og hidtil ukendte årsager, viser en stribe nye studier.

Log in på BT PLUS og læs om de skjulte årsager til diabetes og hvordan du kan undgå den udbredte folkesygdom.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Folkesygdom
  • Eksperter: Derfor er din livsstil stadig supervigtig
  • GUIDE: 12 råd hvis du vil undgå diabetes
  • Oversigt: Her er de ukendte årsager til diabetes

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Sund livsstil er ikke længere nok til at holde type 2-diabetes væk. Nye studier afslører hidtil ukendte årsager til den frygtede folkesygdom. Skru ned for antibiotika, når du har ondt i halsen, og undgå sprøjtegifte i maden, lyder advarslen nu fra forskere.

Diabetesepidemien er i årtier blevet forklaret med danskernes usunde livsstil. Men den frygtede folkesygdom, som over 320.000 danskere er ramt af og 750.000 har forstadie til, kan have en række helt andre og hidtil ukendte årsager, viser en stribe nye studier.

”Der er rigtig mange risikofaktorer i spil ved  type 2-diabetes. Det er ikke kun livsstilen, der påvirker. Type 2-diabetes har mange flere årsager, end vi hidtil har troet”, lyder det fra professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet.

Antibiotika og sprøjtemidler hører til de nyeste og mest overbevisende fund, diabetesforskerne har gjort. Type 2-diabetikere har oftere fået antibiotika tidligere i livet end andre, viser nyt dansk studie fra Gentofte Hospital og Syddansk Universitet udgivet i august i det amerikanske tidsskrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Flere studier peger også på, at udsættelse for kemikalier i alt fra kosmetik til mad og byggematerialer kan øge risikoen for både fedme og type 2-diabetes. Et helt nyt græsk-engelsk studie viser, at sprøjtemidler brugt i landbruget øger menneskers risiko for at udvikle type 2-diabetes med 64 procent. Et andet studie fra tidligere i år offentliggjort i Journal of Diabetes viser, at miljøgifte som dioxiner og PCB, der ophobes i fødevarer, fordobler risikoen for type 2-diabetes. PCB og dioxiner er i dag forbudt, men nedbrydes meget langsomt i kroppen og udgør derfor stadig et sundhedsproblem for mennesker. To andre giftstoffer, som forskerne kiggede på, nemlig BPA og phthalater - som bruges i plastik - er stadig tilladt og øger risikoen for type 2-diabetes med 40-50 procent.

”Det er stoffer, der er overalt omkring os. Derfor er det bekymrende”, siger Oluf Borbye Pedersen.

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet og Harvard Universitet har  undersøgt ældre færinger med et forhøjet indhold af forureningsstoffer i blodet.

“Vores resultater støtter hypotesen om, at man har en større risiko for type 2-diabetes, hvis man er udsat for bestemte forureningsstoffer”, siger den danske professor.

Stofferne påvirker formentlig risikoen for diabetes via øget risiko for fedme, som disponerer for type 2-diabetes. Det kan endda vise sig, at stofferne påvirker den arvelige disposition til udvikling af diabetes. Mistanker, som Philippe Grandjean og hans forskerteam er i gang med at undersøge med en 5-årig bevilling fra det amerikanske forskningsråd.

“I dag må man konkludere, at det hidtidige fokus på kost, motion og gener er for snævert”, lyder det fra Philippe Grandjean.

De nye overraskende fund kan være med til at forklare, hvorfor antallet af diabetikere er fordoblet på bare 10 år.

”For mig er der ingen tvivl om, at der foruden livsstilen med for lidt motion og for energirig mad er andre faktorer, som er medvirkende til, at type 2-diabetes er tiltagende”, siger Torsten Lauritzen, lægelig chefrådgiver i Diabetesforeningen og professor ved Aarhus Universitet.

Dansk forskning fra Rigshospitalet afslører også, at lav fødselsvægt hos nyfødte kan give diabetes senere hen i livet. Der er 2-3 gange øget risiko for, at barnet udvikler type-2 diabetes, hvis fødselsvægten er blandt de laveste 10 procent. Andre undersøgelser peger på, at bestemte medicinpræparater kan give diabetes. Sågar natarbejde ser ud til at øge risikoen.

Lægelig chefrådgiver i Diabetesforeningen Torsten Lauritzen understreger, at de mange nye studier viser en statistisk sammenhæng til diabetes og ikke en årsagssammenhæng. Med andre ord kan forskerne blot se, at der er et sammenfald mellem øget risiko for diabetes og så fx antibiotikabrug eller natarbejde. Men man har endnu ikke bevist, at det ene med sikkerhed fører til det andet.

”Vi ved ikke, om det bare er faktorer, der har udviklet sig i samme retning. Men det er spændende resultater, der fører forskningen fremad. Det er noget, der bør påkalde sig vores opmærksomhed, eftertanke, forsigtighed og give anledning til nye videnskabelige undersøgelser”, lyder det fra Torsten Lauritzen.

Oluf Borbye Pedersen understreger også, at studierne endnu ikke beviser en årsagssammenhæng. Men:

”De mange nye studier peger på, at der formentlig er mange brikker undervejs i ens liv, der spiller ind, lige fra moders liv og hele vejen op til, når man endelig en dag udvikler sygdommen”, siger professor Oluf Borbye Pedersen.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Eksperter: Derfor er din livsstil stadig supervigtig

Selvom en række nye årsager til diabetes hele tiden dukker op, kan en sund og aktiv livsstil opveje de andre risikofaktorer.

Forskerne regner med, at vi mennesker i gennemsnit har fået 15 antibiotikakure, inden vi bliver 20 år. Så når helt ny forskning afslører, at vores forbrug af antibiotika kan være medskyldig i diabetesepidemien, skal vi selvfølgelig tænke os om en ekstra gang, inden vi udskriver antibiotika, mener Torsten  Lauritzen, lægelig chefrådgiver i Diabetesforeningen og professor ved Aarhus Universitet:

”Forbruget er antibiotika specielt i landbruget og også blandt mange patienter er alt for stort. I det omfang vi kan undgå at bruge antibiotika, som formodentlig spiller en rolle i udviklingen af type 2-diabetes, skal vi gøre det”, lyder hans klare opfordring.

”En gang imellem kunne man godt se tiden an en, to eller tre dage for at se, om man kan klare den halsbetændelse uden antibiotika”, uddyber han.

”Langt de fleste almindelige halsbetændelser behøver ikke penicillin. Det udsætter gennemsnitligt tidspunktet for, hvornår man er rask, med én dag. Derfor bør studierne få os til at begynde at tænke på en anden måde,” lyder det fra Diabetesforeningens lægelige chefrådgiver.

Når det er sagt, mener Torsten Lauritzen, at livsstil stadig spiller langt den største rolle i udviklingen af diabetesepidemien. Det er hans kollega professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet helt enig i:

”Selvfølgelig er de andre ting som antibiotika og pesticider vigtige. Men vi kommer ikke uden om den trivielle del, som vi hører så meget om. Sund kost og motion er stadig det allervigtigste, du kan gøre for at undgå type 2-diabetes”, siger professor Oluf Borbye Pedersen.

Ifølge professorenviser mange store studier fra både USA, EU, KIna og Indien, at dyrker man motion og spiser en sund kost, kan det i vid udstrækning forsinke eller forebygge udviklingen af type 2-diabetes hos dem, der har forstadier til sygdommen. Forskning har også vist, at type 2-diabetes i nogle tilfælde kan tilbagedrives ved vægttab og daglig motion.

”Selvom man er så uheldig at være født for tidligt eller har gener, der disponerer for type 2-diabetes, modarbejdes det af en sund livsførelse”, forklarer professor Oluf Borbye Pedersen.

Selvom sund mad og motion kan være nok så svært at få tid til i en travl hverdag, er det de vigtigste faktorer, som den enkelte selv kan have indflydelse på. For den enkelte er sund mad, motion og eventuelt forebyggende medicin lettere at gøre noget ved end de mange øvrige faktorer, påpeger lægelig chefrådgiver i Diabetesforeningen Torsten Lauritzen.

”Det er som individ svært at gøre noget ved, at man er født for tidligt. Der rigtig mange af de nyere ting, vi forbinder med diabetes, som man ikke kan stille noget op mod selv”, siger Torsten Lauritzen - men det kan man med kost og motion.

Den nye forskning understreger en pointe, som forskerne gerne vil kommunikere ud til befolkningen. Type 2-diabetes er - modsat den gængse opfattelse - ikke udelukkende vores egen skyld.

”Det er vigtigt at få igennem, at det ikke bare er selvforskyldte faktorer som fedme eller fysisk dovenskab, der er årsagen til type 2-diabetes”, lyder det fra Oluf Borbye Pedersen.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

GUIDE: 12 råd hvis du vil undgå diabetes

 

1.     Hvis du ryger: Hold op!

2.     Gå minimum 30 min om dagen.

3.     Vælg trappen frem for elevator og rulletrappe.

4.     Tilstræb normalvægt, men selv et mindre vægttab er sundt.

5.     Spis varieret.

6.     Fjern synligt fedt fra maden.

7.     Hvis du er overvægtig: Køb kun ind til én portion.

8.     Lav en indkøbsseddel, og køb kun det, som står på sedlen.

9.     Når du køber ind – vælg madvare med Nøglehulsmærket.

10. Spis mindst 600 gram frugt og grønt dagligt, helst økologisk, usprøjtet.

11. Ved infektion – diskuter med lægen, om du kan se tiden an uden antibiotika.

12. Om muligt undgå nattearbejde, specielt hvis du er gravid.

Kilde: Torsten Lauritzen, lægelig chefrådgiver, Diabetesforeningen

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Oversigt: Her er de ukendte årsager til diabetes

 

ANTIBIOTIKA

Type 2-diabetikere har oftere fået antibiotika tidligere i livet end andre, viser nyt dansk studie lavet af forskere fra Gentofte Hospital og Syddansk Universitet. Studiet viser også, at næsten alle typer antibiotika kan kædes sammen med type 2-diabetes. Forskerne har to bud på hvorfor: Enten har type 2-diabetikere øget tilbøjelighed til at blive ramt af infektion, allerede mange år før sygdommen diagnosticeres. Eller også er det selve antibiotikakurene, der medvirker til at udløse type 2-diabetes, fordi medicinen påvirker bakterierne i tarmsystemet, som igen indvirker på optag og bearbejdelse af sukker og fedt.

Child receiving pill - closeup
Child receiving pill - closeup
Vis mere

PESTICIDER

Flere nyere studier peger på, at pesticider og industrikemikalier øger risikoen for diabetes. Når du bliver udsat for pesticider, stiger risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 64 procent, viser  et nyt oversigtsstudie lavet af forskere fra University of Ioannina i Grækenland og Imperial College London i England. Den øgede risiko for at udvikle diabetes gælder ved alle former for pesticider og for alle former for diabetes. Studiet kan være med til at forklare den stigende forekomst af diabetes – både type 1 og 2.

farmer spraying pesticide in the rice field
farmer spraying pesticide in the rice field
Vis mere

ARVELIGHED

Arv er kendt risikofaktor for udvikling af type 2-diabetes, men står ofte i skyggen af livsstilsfaktorerne. Men faktisk spiller arv en stor rolle. Hvis bare én forælder har type 2-diabetes, er risikoen for at barnet udvikler type 2-diabetes på et tidspunkt i livet 40 procent. Hvis begge forældre har type 2-diabetes, er risikoen omkring 80 procent. Indtil nu er der fundet mere end 80 steder i vores arvemasse, som øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Samlet forklarer de dog kun 10-15 procent af den arvelige disposition, og forskerne forventer at finde flere hundrede steder i vores DNA, som er involveret i udviklingen af sygdommen.

Icono redondo ADN gris
Icono redondo ADN gris
Vis mere

LAV FØDSELSVÆGT

Når børn fødes til normal termin med for lav kropsvægt, risikerer de at overspise som voksne og udvikle type 2-diabetes. Det viser forskning fra Center for Føtal Programmering og Rigshospitalet fra 2013. Når børn bliver født for små, har de sværere ved at lagre fedtet i underhuden. I stedet lagrer de det i leveren, bugspytkirtlen og muskler. Forklaringen findes måske i barnets fedtstamceller, der på grund af vilkårene i livmoderen ikke er udviklet normalt. Umodne stamceller gør, at barnet danner mindre mæthedshormon, så de overspiser gennem hele livet og dermed øges risikoen for type 2-diabetes. Lav fødselsvægt kan skyldes rygning under graviditeten, underernæring hos fostret, hormonforstyrrende stoffer, blodmangel eller infektioner.

Banedanmark på natarbejde. Her tjekkes skinnerne mellem Århus og Grenå.
Banedanmark på natarbejde. Her tjekkes skinnerne mellem Århus og Grenå.
Vis mere

MEDICIN

Forskere har fundet ud af, at en række udbredte lægemidler øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Blandt andet binyrebarkhormon, som også hedder steroider, og de kolesterolsænkende lægemidler statiner. Et studie fra tidligere i år fra Finland viser, at folk, der får de to mest almindelige statintyper – simvastatin og atorvastatin – har en forhøjet risiko for type 2-diabetes på 46 procent. Men da tæt på hver tredje med diabetes også har hjertesygdom, er læger, forskere og myndigheder enige om, at statiner stadig bør gives til mange diabetikere for at forebygge alvorlige hjerteproblemer som blodpropper.

medicine capsules laid out on a folder
medicine capsules laid out on a folder
Vis mere

NATARBEJDE

Forskning fra Harvard Universitet i USA fra 2013 viser, at natarbejde forringer kroppens evne til at udnytte insulin. Studiet viser, at blot en enkelt nattevagt påvirker kroppens sukkertolerance. I løbet af natarbejde var blodsukkeret 16 procent højere hos forsøgspersonerne end ved arbejde om dagen. Stigningerne i insulinniveauet efter måltider var op til 50 procent højere om natten end om dagen. Store udsving i blodsukkeret og forstyrrelser i insulinniveauet kan give nedsat insulinfølsomhed, som kan være et forstadie til type 2-diabetes.

Fotos: Iris/Scanpix
Fotos: Iris/Scanpix
Vis mere