Vi sluger piller, opsøger fysioterapeuter og kiropraktorer. Nogle lægger sig endda under kniven i et desperat forsøg på komme de invaliderende smerter i ryggen til livs. Men i en ny bog præsenterer to eksperter en banebrydende behandling til at lindre de længerevarende rygsmerter.

Det er fysioterapeut David Rogers og dr. Graham Brown fra Storbritanniens førende center for rygsmerter The Royal Orthopaedic Hospital i Birmingham, der i bogen ’Back to Life: How to unlock your pathway to recovery’ afslører deres nytænkende behandlingstilgang.

LOG IND PÅ BT PLUS og bliv klogere på lænde- og rygsmerter, der menes at plage omtrent 880.000 danskere. Læs eksperternes råd og få en stor guide til, hvordan du slipper for smerterne på naturlig vis.

Det får du:

  • Artikel: Ny metode fjerner rygsmerter
  • Fakta: Derfor oplever du smerte
  • Guide: Slip for rygsmerter
  • 8 Øvelser

Vi sluger piller, opsøger fysioterapeuter og kiropraktorer. Nogle lægger sig endda under kniven i et desperat forsøg på komme de invaliderende smerter i ryggen til livs. Men i en ny bog præsenterer to eksperter en banebrydende behandling til at lindre de længerevarende rygsmerter.

Det er fysioterapeut David Rogers og dr. Graham Brown fra Storbritanniens førende center for rygsmerter The Royal Orthopaedic Hospital i Birmingham, der i bogen ’Back to Life: How to unlock your pathway to recovery’ afslører deres nytænkende behandlingstilgang.

»Mange kommer og er desperate for at få en fysiologisk forklaring på, hvorfor de har ondt i ryggen. Men sandheden er, at smerten sandsynligvis har mere at gøre med, hvad du tænker om smerter, end den egentlige skade,« skriver de to forfattere og mener altså, at man i stedet for kun at tænke bio-medicinsk – at vi oplever smerte, fordi vi har en fysisk skade i kroppen – skal tænke bio-psyko-socialt.

Det vil sige, at vi dermed også har øje for psykologiske og sociale forhold: f.eks. hvordan vi tænker om vores smerte, og hvordan vores smerter bliver opfattet i samfundet omkring os.

Cirka 880.000 danskere lever med smerter i ryg og lænd. Dermed er rygsmerter den anden hyppigste årsag til langtidssygemeldinger. Men i langt de fleste tilfælde er smerterne ufarlige og hverken tegn på sygdom eller skade. Det gør det svært at finde en medicinsk behandling, der virker.

Lev med smerten

De to britiske eksperters behandling har fokus på at nedbringe den psykiske stress i kroppen samt sørge for at holde kroppen i gang. Det skal i praksis ske ved bl.a. ’aktiv afslapning’, vejrtrækningsøvelser og specifikke strækøvelser for ryggen. Overlæge og professor i social medicin på Holbæk Sygehus Ole Steen Mortensen er ikke i tvivl om, at både afstresning og bevægelse hjælper på smerterne.

»Men om det lige er vejrtrækningsøvelser, yoga eller en gåtur, er ikke så afgørende. Man skal gøre det, der virker for en. Det vigtigste er, at man får bevæget ryggen,« siger han.

Ifølge Ole Steen Mortensen er det bio-psyko-sociale allerede et tankesæt, man arbejder ud fra på landets rygcentre.

»Forskningen viser, at vi hverken kan forebygge eller behandle os ud af problemet, derfor er vi nødt til at lære patienterne at leve med smerterne. De sidste skridt, vi mangler for at nå helt ud over rampen, er at få patienterne og deres omgivelser til at forstå, at det ikke er farligt at bevæge sig, når man har smerter i ryggen. Det farligste er at lade være, fordi ryggen bliver stiv,« siger han.

Ikke altid fysisk smerte

En arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen har netop gennemgået den eksisterende viden på området og på den baggrund udviklet nye retningslinjer for behandlingen. Konklusionen var, at hverken røntgen, MR-scanninger, akupunktur eller behandling med smertestillende medicin har givet patienten et bedre forløb. Derfor er fokus i de nye retningslinjer i højere grad, at man skal fortsætte sine dagligdags aktiviteter på trods af smerterne og i stedet klædes bedre på til at tackle dem.

Smerte- og fysioterapeut Simon Kirkegaard har i sit arbejde med rygpatienter stor fokus på den psykologiske og sociale del af smerteoplevelsen. Første skridt er at få patienten til at forstå, at smerter ikke altid kun handler om en fysisk skade. Faktisk kan man have smerter uden en skade.

»Falder du og slår knæet, er skaden årsagen til dine smerter nu og her. Men hvis du stadig har smerter 16 år efter, handler smerterne ikke længere om skaden. Smerten er der stadig, men skaden er helet, så mekanismerne bag smerten har ændret sig, og det handler mere om øget følsomhed i nervesystemet,« siger han.

Det kan skyldes en overbevisning om, at ryggen er svag og skrøbelig, så alene frygten for smerter eller skader kan afholde en fra at bruge ryggen i flere år.

»Så arbejder vi med at modbevise den overbevisning ved at løfte relativt tunge vægte, og på den måde rykker vi med den psykiske del af smerteoplevelsen,« siger han.

Guide: Slip for rygsmerter

Aktiv afslapning

Det første skridt, du selv kan tage her og nu, er at finde tid til ’aktiv afslapning’ hver dag. På den måde kan du geare nervesystemet ned og fjerne alarmklokkerne, som forværrer din smerte. Find noget afslappende, som virker for dig. Det kan være at synge, snakke med venner, sjov træning eller havearbejde. Sæt tid af til aktiviteten hver dag, og hold dig til planen. Tv-kiggeri, computerspil og andre aktiviteter tæller ikke her. Studier viser nemlig, at skærmaktiviteter i stedet fastholder eller forværrer den psykologiske stress.

Vejrtrækningsøvelser

Det lyder måske lidt hokuspokus, men vejrtrækningsøvelser er ret effektive til at få stress ud af kroppen og hjælper dermed også naturens egen smertelindring på vej. Jo bedre du er til øvelserne, des mere vil du få ud af dem. Du vil også blive bedre til at fjerne dit fokus fra katastrofe-tanker, som f.eks. at du aldrig bliver rask igen. Begynd med at trække vejret ind i syv sekunder og pust så langsomt ud, så udåndingen varer 11 sekunder. Begynd med at gøre det fem minutter om dagen, og byg roligt flere minutter på. Er du meget stresset, kan du med fordel gøre det op til 30 minutter to gange om dagen.

Aktive øvelser

Har du vedholdende rygsmerter, er det værste, du kan gøre, at holde den i ro. Jo længere tid, du holder ryggen i ro, desto sværere bliver det at komme af med smerterne. Indled derfor stille og roligt med blide bevægelser og byg mere på. Lav de otte øvelser hver dag og begynd med 10 gentagelser, som du så stille og roligt øger i takt med, at du bliver bedre. Udfør øvelserne i et roligt tempo og træk vejret dybt – hold ikke vejret. Inden du begynder på øvelserne, skal du være sikker på, at smerterne ikke skyldes en alvorlig sygdom. Kontakt evt. din læge.

8 øvelser