Det er ikke længere nok at kæmme vores børn efter de store skoleferier. Lus er nemlig blevet en helårsplage. Salgstal fra apoteker og producenter af lusemidler vidner om et voksende problem.

Det har altid kostet kam, av og balsam at få bugt med efterårets kriblerier i ungernes hår. Til gengæld er plagen som regel overstået et par måneder inden i det nye skoleår. Sådan er det ikke længere. Der er både flere lus i år, og de hænger ved.

”Der er rigtig mange lus i år. Som forældre skal man være ekstra på vagt. Kæm dine børn. Helst en gang om ugen,” lyder det fra biolog og luseekspert Kim Søholt Larsen fra KSL Consulting, der rådgiver apoteker, myndigheder og medicinalfirmaer om lus.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs om hvorfor lus nu er et problem hele året rundt og få en guide til, hvordan du bedst slipper af med de små blodsugende insekter i håret.

Det får du:

  • Artiklen 'Nu er lus et problem hele året'
  • Fakta om lus
  • Her er metoden der virker: Sådan slipper du bedst af med lus
  • Guide: Sådan undgår du lus
  • Fup eller fakta? Fra insektgift til mayonnaise

Det er ikke længere nok at kæmme vores børn efter de store skoleferier. Lus er nemlig blevet en helårsplage. Salgstal fra apoteker og producenter af lusemidler vidner om et voksende problem.

Det har altid kostet kam, av og balsam at få bugt med efterårets kriblerier i ungernes hår. Til gengæld er plagen som regel overstået et par måneder inden i det nye skoleår. Sådan er det ikke længere. Der er både flere lus i år, og de hænger ved.

”Der er rigtig mange lus i år. Som forældre skal man være ekstra på vagt. Kæm dine børn. Helst en gang om ugen,” lyder det fra biolog og luseekspert Kim Søholt Larsen fra KSL Consulting, der rådgiver apoteker, myndigheder og medicinalfirmaer om lus.

Han har i sit netværk hørt om helt op til 50 procent flere lusemidler solgt i år end sidste år på denne tid.

Dét billede bekræftes af Apotekernes A.m.b.a., som står bag apotekernes eget produktmærke ’Apotekets’. Her viser tal, at lusekamme bliver revet væk for øjeblikket. Produktchef Lene Velschow oplyser, at det samlede salg af lusekamme på alle landets apoteker i august i år lå omkring 20 procent højere end samme måned sidste år.

Også lusemidlet Hedrin er i markant vækst. For Norpharma, der laver Hedrin-produktserien, er markedet for luseprodukter vokset med 34 procent i år.

“Det er en meget markant stigning i forhold til det, vi har set tidligere,” siger Anders W. Fogstrup fra Norpharma.

Lus er i forvejen en sand folkeplage. Ifølge Kim Søholt Larsen, viser de nyeste tal fra foråret 2016, at lidt over halvdelen af alle forældre rapporterer, at de har børn, der har været ramt af lus inden for det seneste år.

Ikke alene er der flere lus i år, det er også eksperternes oplevelse, at sæsonen for lus er blevet markant længere.

”Det er i øjeblikket som om, at lusesæsonen bare fortsætter hele tiden. Tidligere var lus noget meget periodisk, men nu synes vi, at det er som om, at der altid er lus,” fortæller Gertrud Kjær fra Aarhus Løve Apotek, hvor salgstallene for lusemidler viser en stigning på 10 procent fra januar i år til nu sammenlignet med sidste år.

Også Norpharma, der står bag det mest solgte lusemiddel herhjemme, Hedrin, kan tydeligt se tendensen på salgskurverne.

”Der er ikke de samme sæsonudsving, som de foregående år,” siger Anders W. Fogstrup, der er administrerende direktør i Norpharma, som producerer Hedrin-produkter.

Årsagerne til de mange lus og den længere sæson er ikke, at vi er blevet dovne med kæmningen, fortæller Kim Søholt Larsen.

“Der er ingen nedgang i salget af kamme. Jeg tror, at det er den højere temperatur, vi har haft dette efterår. Det varmere vejr, ved vi, er gunstigt for spredningen af lus,” forklarer luseeksperten, der står bag en matematisk model, som beregner, hvor meget salget af lusemidler stiger ved stigende temperatur.

Men der er også andre forklaringer end vejret. Anders Fogstrup fra Norpharma ser en tendens til, at de lidt ældre børn helt op i efterskolealderen nu også får lus, og dermed forværrer plagen.

“Jeg tror, at det hænger sammen ’selfie-kulturen’. Når hovederne er tæt sammen ofte, er der gode muligheder for, at lus kan kravle på visit,” siger Anders Fogstrup.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Man kan spørge sig selv, hvorfor forekomsten af lus ikke faldende, når nu det gentager sig hvert år. Burde forældre ikke være blevet så kloge, at de fik kæmmet lusene væk en gang for alle?

”Vi bliver ikke klogere. Det skyldes, at der hvert år er rigtig mange førstegangsluseforældre. Det er mindst 20 år siden, de selv havde lus. De har glemt, hvordan man gør, og lusemidlerne har ændret sig meget siden da. Derfor er det de samme dårlige råd, der deles hvert år, og derfor de samme fejl, der begås,” forklarer Kim Søholt Larsen.

Her er metoden der virker: Sådan slipper du bedst af med lus

1. Start med at tjekke om der er lus! Brug en lusekam med lille afstand mellem tænderne, max 0,2 mm.

2. Er der lus, kan du behandle med lusemiddel. Følg brugsanvisningen nøje. Påfør lusemidlet i tilstrækkelig mængde – spar ikke på det. Spred lusemidlet omhyggeligt til alle hår fra rod til spids. Lad det blive i håret, så længe, som der står i brugsvejledningen

3. Gentag kuren efter cirka en uge, hvis produktet foreskriver det.Behandlingseffekten øges, hvis behandlingen suppleres med grundig kæmning. Vær indstillet på, at kæmning tager tid.

4. Hav hvid køkkenrulle klar, arbejd i dagslys eller god belysning og brug evt et forstørrelsesglas.

5. Kom balsam i håret og kæm det med lusekammen. Læg et hvidt håndklæde over skuldrene og kæm håret. Lusene bevæger sig ikke i balsam. Se efter de små lus eller luseæg mellem tænderne på kammen. Tør lusekammen af i et stykke køkkenrulle. Så er det nemt at se lusene.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

6. Kæm i skilninger. Start i en skilning i midten af pandehåret. Træk kammen omhyggeligt langs hovedbunden og hele vejen ud til spidsen af hårtotten.

7. Gentag kæmning af den næste tot hår lidt længere fra pandehår - tør kammen af i køkkenrulle.

8. Gentag hele vejen rundt om hovedet og tilbage igen for at sikre, at alle hår er blevet redt grundigt igennem, indtil du ikke har fundet lus efter to gange kæmning.

9. Kæmning i tørt hår er et alternativ, og men det er ikke lige så nemt og heller ikke lige så effektivt som i fugtigt hår med balsam.

10. Bruger du kæmning som behandling, så gentag kæmningen hver anden dag i 2 uger. Både lusekam og håndklæde vaskes med varmt vand, over 60 grader.

Fup eller fakta? Fra insektgift til mayonnaise

Biolog og luseekspert Kim Søholt Larsen gennemgår her de mest udbredte behandlingsmetoder mod lus. Læs, hvilke der dur og ikke dur:

Lusemedicin: Dur ikke

Lægemidler til behandling mod lus har været anvendt i mange år. De indeholder insektgifte, og en række videnskabelige undersøgelser har vist, at lusene har udviklet resistens overfor insektgiftene i lægemidlerne. Derfor anvendes lægemidler mod lus stort set ikke længere.

Lusemidler: Dur - sammen med kæmning

Udvalget af lusemidler, der ikke er lægemidler men såkaldt medicinsk udstyr, er vokset eksplosivt i de senere år. Især silikone- og oliebaserede midler er udbredte i dag og har vist sig effektive. Silikone og olie virker fysisk på lusene, hvorfor resistens ikke er et problem. Selvom de nye lusemidler er effektive, er alle eksperter efterhånden enige om, at en kombination af tættekam og lusemidler er den allerbedste behandling mod lus.

Kæmning: Dur

Lus kan sagtens fjernes ved kæmning alene. Så undgår du dyre midler og kemi. Det kræver dog, at du er grundig med kæmningen igennem et par uger. Mindst 30-45 minutters kæmning hver anden dag i to uger. Det er en fordel at bruge en balsam, som gør, at lusene ikke bevæger sig. Dermed er de lettere at fange med kammen. Balsam forøger behandlingens effektivitet med 10 procent. Køb altid lusekammen på apoteket. Sørg for den er i metal eller hård plast. For bløde kamme eller de gammeldags kamme med tænder på begge sider er gode til arp på babyer, men bøjer for let til at fange lus.

Frisørens lusemidler: Dur ikke – hold dig fra dem

Nogle frisører sælger også lusemidler. Midlerne er typisk lavet af hårproduktproducenter og ikke videnskabeligt testet. Typisk indeholder midlerne æteriske olier eller andre alternative stoffer, som ikke er testet effektive mod lus. Gå i stedet på apoteket og køb dine lusemidler.

Olivenolie, mayonnaise, margarine: Dur ikke

Internettet er fuld af dårlige råd om lusebekæmpelse. Mange af dem er gamle myter uden beviselig effekt. Et hyppigt råd er at bruge planteolier som olivenolie og kokosolie eller mayonnaise og margarine mod lus. Det er rigtigt, at olier fysisk hindrer lusens bevægelsesmuligheder, men mange olier er meget svære at vaske ud af håret igen.

Vaseline: Dur ikke

Det er et gammelt husråd at bruge vaseline mod lus. Vaseline er lavet af petroleum og lægger sig som en tyk belægning over hele lusens overflade. Vaseline opløser fedtlaget på lusen, så vand kan fordampe over lusens overflade. Dermed dør lusen af væskemangel. Men ulempen ved vaseline er, at det ingen effekt har mod luseæg og desuden lægger det sig som en voksagtig film på hårstråene, som er svær at vaske ud med vand og shampooer.

Kilde: Ksl.dk og Liceworld.com