Hvis du spiser fisk to gange om ugen og sørger for at få nok af fire nøgle-vitaminer, kan du med stor sandsynlighed forsinke udviklingen af Alzheimer eller helt stoppe den frygtede demens-sygdom.

Det viser ny amerikansk forskning.

- Jeg er 100 pct. overbevist om, at det kan lade sig gøre at stoppe Alzheimer ved at spise sundt, men samtidig er det vigtigt at motionere og ikke mindst undgå negativ stress, siger kostvejleder Lene Hansson.

Med B.T. Plus får du:

- Ny forskning: Beskyt din hjerne mod Alzheimer

- Eksperternes vurdering af de nye resultater

- Guide: Sådan skal du spise for at beskytte din hjerne

- Tjek dig selv: Ti tegn på Alzheimer

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:

- Vær sikker på at  med vores 16 siders pdf-guide

- Vil du gerne holde hjernen i god form, så får du her 

- En af vejene til at nedsætte risikoen for Alzheimer er at . Få gode råd til hvordan

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til ALLE  for kun 29 kroner om måneden.


NYT FORSØG: Red din hjerne ved at spise fisk to gange om ugen - og sørg for at få nok af fire ’nøgle-vitaminer’.

En gruppe amerikanske universitets-forskere har nu et sikkert bud på en diæt, som med stor sandsynlighed kan sinke udviklingen af eller helt stoppe den frygtede demens-sygdom Alzheimer.


Et højt indhold i blodet af omega-3 fedtsyrer og fire ’nøgle-vitaminer’ - B, C, D og E - har i et forsøg på Universitet i Oregon vist sig at være tæt forbundet med en bedre hjernefunktion hos de ældre.Studiet viser, at ældre, som overvejende spiser mad med de vigtige næringsstoffer, har både bedre fungerende blodkar i hjernen, større hjerne-volumen og husker markant bedre end ældre, som ikke får den samme sunde kost og har tendens til at spise mange af de usunde transfedtsyrer.

Helt konkret betyder det, at man er godt beskyttet mod Alzheimer, når man enten spiser rigeligt med fed fisk som f.eks. laks og makrel - svarende til i hvert fald to portioner om ugen - og store mængder frugt og grønt med især stort indhold af nøgle-vitaminerne C, D, E og B.

Ikke færre end 86.000 danskere er nu ramt af en demens-sygdom, heraf ca. 50.000 af den frygtede variant Alzheimer. Det antal ventes nærmest at eksplodere i de kommende år.

Gamle mennesker

I studiet fra Universitetet i Oregon deltog forsøgspersoner, der allesammen er fyldt 87 år. Over en periode blev de løbende tjekket med bl.a. blodprøver, hjernescanning, kostanalyse, hukommelsestest o.a.- Det er da opmuntrende, at folk nu med stor sandsynlighed kan forhindre hjernen i at ’skrumpe’ og endda holde den skarp ved at foretage justeringer i kostplanen, siger Gene Gowman, læge, førende amerikansk ernæringsforsker og leder af studiet, til den britiske avis Daily Express.

Studiet publiceres nu i online-udgaven af det international anerkendte tidskrift Neurology.

Middelhavskost

Nis Peter Nissen, direktør i den danske Alzheimerforening, er opmuntret over det nye forsøgsresultat:- Det nye forsøg sætter tidligere forskningsresultater i relief. Vi har i et stykke tid haft en ret sikker formodning om, at det, som vi kalder Middelhavskost, ikke kun gavner hjertet, men også er med til at bevare en god hjernefunktion meget langt hen i livet. Hvad der gavner hjertet, er altså også godt for hjernen.

Men det er ikke nok bare at spise en sund og afbalanceret kost med bl.a. meget fed fisk. Også motion har vist sig at have en forebyggende virkning over for demens og Alzheimer. Ligesom det er uhyre vigtigt at bevare gode sociale relationer og at give hjernen udfordringer gennem hele livet.

Naturlige vitaminer

Lene Hansson, kostvejleder, TV-coach m.m.:- Jeg er 100 pct. overbevist om, at det kan lade sig gøre at stoppe Alzheimer ved at spise sundt, men samtidig er det vigtigt at motionere og ikke mindst undgå negativ stress. Personlig har jeg længe været meget bevidst omkring det med at få nok omega 3- fedtsyrer ved ofte at spise fed fisk.

Men for en sikkerheds skyld tager jeg også fiskeoliekapsler hver eneste dag. De vigtige vitaminer C, D, E og B får jeg ved at spise rigtig meget grønt med hovedvægt på råkost. Jo mindre behandlet en grøntsag er, desto rigere er den på de vigtige vitaminer.

Når jeg i perioder også supplerer med kunstige vitaminer, sørger jeg for at vælge de såkaldt ’naturidentiske’, dvs. piller, som indeholder så mange naturlige ting, så kroppen ’opfatter dem’ som mad.