Tusindvis får dårlige lunger på arbejdet

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Lungerne er udsatte, når vi går på arbejde. Hvad end man er frisør, bager, bygningsarbejder eller tjener sætter man hver dag sine lunger på overarbejde.

Lunge- og luftvejssygdomme som KOL, kræft og astma, ligger nummer fire på listen over sygdomme, der hvert år anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen. Det er nemlig ikke kun rygere, der får dårlige lunger. Sidste år viste en undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Llinik ved Aalborg Sygehus, at 65.000 danskere lider af KOL, der ikke skyldes rygning. De har erhvervet sig den livstruende sydom på arbejdspladsen. Påvirkningen af røg, damp, støv og gas vurderes at være lige så stor som en person, der ryger 10 cigaretter dagligt.

Læs her, hvilke jobs der er tale om.

Med BT PLUS får du:

- Artikel om lungesydommen KOL og farerne på arbejdspladsen

- Oversigt over de forskellige lungesygdomme

- Oversigt over, hvilke jobs der er mest udsat

BT PLUS anbefaler også:


Lungerne er udsatte, når vi går på arbejde. Hvad end man er frisør, bager, bygningsarbejder eller tjener sætter man hver dag sine lunger på overarbejde.

Lunge- og luftvejssygdomme som KOL, kræft og astma, ligger nummer fire på listen over sygdomme, der hvert år anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen. Det er nemlig ikke kun rygere, der får dårlige lunger. Sidste år viste en undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Llinik ved Aalborg Sygehus, at 65.000 danskere lider af KOL, der ikke skyldes rygning. De har erhvervet sig den livstruende sydom på arbejdspladsen. Påvirkningen af røg, damp, støv og gas vurderes at være lige så stor som en person, der ryger 10 cigaretter dagligt. Professor i Miljø og Arbejdsmedicin ved Aarhus Universitet Torben Sigsgaard mener, at den populære betegnelse rygerlunger, som KOL går under, er misvisende.

- Jeg vil hellere kalde det miljølunger. En stor del af de 65.000, der har fået KOL på arbejdspladsen har fået det af støvpartikler, f.eks. i bygge- og anlægsbranchen eller jern- og metalbranchen, siger han.

Den gode nyhed er, at de 65.000 KOL-tilfælde kan forebygges med de rette foranstaltninger. Masker, udsugning og udluftning er vigtige faktorer i forebyggelse.

- De her partikler forsvinder ikke. De bliver hængende i luften og kan kun fjernes af ventilation, siger Torben Sigsgaard.

I værste fald kan en lungesygdom betyde, at man skal omskoles. 15-25 pct. af de erhvervsaktive voksne danskere døjer på et eller andet tidspunkt med astma på arbejdspladsen. Tallet har i de seneste år været stigende, fordi mange børn allerede i barndommen stifter bekendtskab med sygdommen og derfor er særligt udsatte senere i livet, fortæller rådgivningschef fra Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth.

- Alle de kemikalier og luftbårne stoffer vi omgiver os med er farlige, og vi er ikke gode nok til at lufte ud. Derfor ser vi flere tilfælde af astma, og i fremtiden betyder det flere på arbejdsmarkedet med en mulig risiko for at få en erhvervsbetinget astma, siger hun.

Lungesygdomme som kræft og KOL dukker først op op til 30 år senere. Flere er derfor ikke længere på arbejdsmarkedet, når sygdommen sætter ind. I øjeblikket er antallet af lungehindekræft tilfælde på sit højeste, fordi de arbejdsmænd, der arbejdede med asbest for 30 år siden, i dag bliver ramt af lungehindekræft. Overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten peger på asbest og røg som de to hyppigst optrædende årsager til lungekræft.

- I arbejdslivet er det hovedsageligt tobak og asbest, man skal være bekymret for, og så findes der jo også en række stoffer, som er farlige. Det er vigtigt, at man er opmærksom på disse og tager sine forholdsregler, siger hun.

Trods de mange lungesygdomme, som danskerne pådrager sig hver dag i arbejdstiden, har politikerne valgt at udelade det fra Arbejdsmiljøplanen 2020, hvor det er det psykiske arbejdsmiljø, ulykker på arbejdspladsen, samt skelet og muskelsygdomme, der i stedet får fokus. Det er et problem, mener professor Torben Sigsgaard.

- Vi har forsøgt at få arbejdstilsynet til at se på de her ting, men ind til videre har der ikke været nogen interesse for det. Jeg tror, det er, fordi man har forvekslet KOL med en rygesygdom, siger han.

På det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø henviser man til politikernes beslutning, og derfor anbefaler Dansk Lungeforening, at man selv sørger for at få foretaget tjek af lungefunktionen, hvis man arbejder i en udsat branche.