Op mod 100.000 plages af hovedpine, fordi de tager for mange af de hovedpinepiller, der jo faktisk skulle hjælpe dem mod smerterne.

Vi tager smertestillende piller for at slippe af med hovedpine. Men paradoksalt nok kan de små, hvide piller netop være årsagen til, at hovedet dunker. På Øresunds Apotek på Østerbrogade i København møder apoteker Tue Askaa hver dag folk, der tager så meget smertestillende medicin, at det faktisk forværrer hovedpinen.

LOG IND PÅ BT PLUS og bliv klogere på hovedpine, som dagligt plager tusindvis af danskere. Herudover får du en guide til at tackle hovedpine samt ekspertens oversigt over de bedste og dårligste behandlinger - herunder en masse viden om netop hovedpine fra smertestillende midler.

Det får du:

  • Artikel: Hovedpinens lumske årsag
  • Eksperten: Her er de bedste og dårligste behandlinger
  • GUIDE: Lær at tackle din hovedpine
  • FAKTA: Det kan udløse din hovedpine
  • Oversigt: Medicinoverforbrug

Op mod 100.000 plages af hovedpine, fordi de tager for mange hovedpinepiller. Apotekeren på Østerbro i København møder hver dag uvidende danskere.

Vi tager smertestillende piller for at slippe af med hovedpine. Men paradoksalt nok kan de små, hvide piller netop være årsagen til, at hovedet dunker. På Øresunds Apotek på Østerbrogade i København møder apoteker Tue Askaa hver dag folk, der tager så meget smertestillende medicin, at det faktisk forværrer hovedpinen.

»Folk kommer jo som udgangspunkt ind for at købe smertestillende, fordi de har ondt. Men når vi så spørger om, hvad de tager, og hvor meget, så er der flere, der spiser så meget, at der kan være tale om hovedpine på grund af medicinoverforbrug,« siger Tue Askaa.

Og det er ikke kun på Østerbro, at pillerne kan ende som folks hovedpine. Op mod 100.000 danskere – især kvinder mellem 30 og 50 år – lider, ifølge professor Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter, af hovedpine, som skyldes medicinoverforbrug. Derfor har Dansk Hovedpinecenter, Danmarks Apotekerforening samt Migræne og Hovedpineforeningen, med støtte fra Trygfonden, netop skudt gang i en kampagne, som skal sættes fokus på problemet.

Rigmor Højland Jensen advarer mod, at man udvikler et overforbrug:

»Det er ikke forbudt at tage smertestillende, når man har ondt. Men man skal ikke begynde dagen med at spise fire kodimagnyler som ren forebyggelse, fordi man ved, man får en presset dag. Håndkøbsmedicin er også medicin,« siger hun.

Hver dansker købte i 2015 i gennemsnit 210 svagt smertestillende piller, og i befolkningsundersøgelsen, foretaget af Statens Institut for Folkesundhed ’Sundhedsprofilen 2013’, svarer godt en tredjedel af danskerne, at de inden for de seneste 14 dage har haft hovedpine. Det er kun i sjældne tilfælde noget, man faktisk dør af. Men fordi så mange mennesker er plaget af smerterne, har verdenssundhedsorganisationen WHO placeret hovedpine på en tredjeplads over de sygdomme, der koster flest raske leveår. Der er altså tale om en folkesygdom, som hver dag stjæler livskvalitet og går ud over både privatliv og arbejdsliv.

Apoteker Tue Askaa advarer om smertestillende medicin
Apoteker Tue Askaa advarer om smertestillende medicin Foto: Martin Sylvest
Vis mere

To års ventetid

I øjeblikket er der på landets hovedpinecentre op mod to års ventetid på behandling. Og på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup skyldes en fjerdedel af alle tilfældene medicinoverforbrug. Rigmor Højland Jensen håber derfor, at man ved at gøre opmærksom på problemet kan forebygge, at folk i første omgang udvikler hovedpine på grund af medicin, så de slet ikke behøver den intensive behandling.

Har man jævnligt hovedpine, er første skridt, ifølge Rigmor Højland Jensen og Tue Askaa, at få overblik over, hvor ofte man har ondt i hovedet, og hvor meget smertestillende man spiser.
En ’hovedpinedagbog’ kan nemlig hjælpe en til at se, om der er tale om overforbrug af piller. Men den er også et godt redskab, når man ved lægen skal have stillet en præcis diagnose, som er næste skridt væk fra generne. En præcis diagnose er afgørende for, hvilken behandling der skal til.

»Er der tale om migræne, skal man jo have medicin, som er rettet mod præcis den sygdom. Mens hvis det er spændingshovedpine, skal man se på, om spændingerne f.eks. skyldes muskelspændinger eller psykiske bekymringer,« siger Rigmor Højland Jensen.

Smertestillende uden virkning

På apoteket står Tue Askaa og hans kollegaer klar bag disken til at vejlede. Han understreger, at når apotekerne spørger om forbruget af smertestillende, er det ikke for at løfte pegefingre. Deres kerneopgave er nemlig at sikre, at folk bruger medicinen korrekt, så de opnår den bedste effekt med færrest bivirkninger.

»Nogle folk er enormt modtagelige og reagerer med et ’gud, kan det være det’, mens andre blankt afviser, fordi det kan være helt uoverskueligt at lave om, fordi de ikke kan overskue smerterne. Problemet er jo bare, at de har smerterne alligevel, fordi det smertestillende ikke hjælper,« siger Tue Askaa.

Foto: Martin Sylvest
Vis mere


Eksperten: Her er de bedste og dårligste behandlinger


Mindfulness

Mindfulness smertebehandling sætter fokus på at lære at skelne mellem sig selv og smerten, så man derigennem håndterer smerterne anderledes.

Ekspertens dom: Mindfulness har muligvis en virkning. Det er vi lige nu ved at undersøge.

Psykologhjælp

Stress kan være årsagen til spændingshovedpine. En psykolog kan hjælpe en til at håndtere den stress, der udløser hovedpinen.

• Ekspertens dom: Virker især på livskvalitet og accept af smerter, men mindre på hovedpinehyppighed.

Kranio-sakral-terapi

Ved hjælp af meget lette tryk i ansigtet, på særlige steder på rygsøjlen og på korsbenet søger kranio-sakral- terapeuter at fjerne spændinger og blokeringer, så den såkaldte kranio-sakrale puls igen er optimal. Pulsen er den rytme, som hjernevæsken pumpes rundt i kroppen omkring hjernen og rygmarven med.

• Ekspertens dom: Der er muligvis en effekt, men der mangler videnskabelig dokumentation.

Migræne-medicin

Har man migræne, hjælper almindelige smertestillende ikke. I så fald skal man gå til lægen og få migrænepiller på recept, som er rettet specifikt mod migræne.

• Ekspertens dom: Der er god videnskabelig dokumentation for, at medicinen virker på det enkelte migræneanfald. Men man må maksimalt tage medicinen to dage om ugen for ikke at udvikle medicinoverforbrugs-hovedpine.

Fysioterapi

Behandlingen hos fysioterapeuten kan dels være et program med hjemmeøvelser, som du skal lave. Men det kan også være fysioterapeutisk massage. Det er særlig relevant for personer med spændingshovedpine.

• Ekspertens dom: Der er god effekt, hvis man laver et øvelsesprogram. Modsat er der ingen effekt ved massage.

Akupunktur

Akupunktur er behandling med tynde nåle, som stikkes ind i huden på særlige punkter på kroppen. Akupunktører mener, at de ved at stikke nåle i punkterne kan påvirke energien i kroppen og fjerne blokeringer i energistrømmen, der f.eks. kan være årsagen til hovedpine.

• Ekspertens dom: Resultaterne er blandede. Nogle studier har vist en positiv effekt, mens andre ikke har vist nogen effekt.

Kiropraktik

Kiropraktoren genopretter et leds naturlige bevægelighed igen ved hårde tryk og vrid. Derved mindskes påvirkningen af nervesystemet, og smerter i kroppen forsvinder.

• Ekspertens dom: I visse tilfælde af spændingshovedpine og migræne kan kiropraktik hjælpe.

Tandregulering

Et uhensigtsmæssigt bid kan være skyld i spændingshovedpine, fordi kæbemusklerne er på ovearbejde. En regulering af tænderne ved hjælp af bøjle eller en bideskinne, der gør sammenbiddet mindre hårdt, kan være en løsning her.

• Ekspertens dom: Bideskinne og tandregulering kan måske hjælpe på spændingshovedpine i enkelte tilfælde, men der er ikke videnskabelig dokumentation for effekt på migræne.

Kostomlægning/ ernæringsterapi

Ernæringsterapi er behandling af sygdomme og fremme af sundhed ved hjælp af kost og kostomlægning. I behandlingen ser ernæringsterapeuter på, om kroppen f.eks. skal udrenses eller aflastes, f.eks. ved at udelade visse fødevarer fra kosten såsom kaffe, sukker eller kød, eller ved hjælp af livsstilsændringer som f.eks. mere motion og søvn.

• Ekspertens dom: Der er muligvis en effekt, men den videnskabelige dokumentation er meget lille.

Osteopati

De osteopatiske teknikker omfatter alt fra mobilisering af leddene til specifikke manipulationer, udspænding og dybe massagetryk af muskler, bindevæv og sener.

• Ekspertens dom: Der er muligvis en effekt, men der mangler videnskabelig dokumentation.

Rigmor Jensen er en af verdens førende forskere i hovedpine og migræne. Vi har fået hende til at bedømme 11 såkaldte videnskabelige kure mod hovedpine og migræne.
Rigmor Jensen er en af verdens førende forskere i hovedpine og migræne. Vi har fået hende til at bedømme 11 såkaldte videnskabelige kure mod hovedpine og migræne. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Lær at tackle din hovedpine

1 Skriv en hovedpinedagbog

Det kan være et godt redskab til at vide, hvornår du får hovedpine, og hvad der fremmer symptomerne. Du kan muligvis opdage et mønster. Du kan evt. downloade appen ’minhovedpine’ via Appstore. Med den kan du bl.a. få overblik over, hvor meget medicin du tager i forbindelse med dit hovedpineanfald.

2. Få tjek på det, der fremkalder anfald.

Det kan f.eks. være, at hovedpinen opstår, når du drikker rødvin eller spiser chokolade, som kan udløse hovedpine. Eksperimentér derfor med at skære ned på de bestemte drikke- eller fødevarer, der kan fremkalde hovedpine.

3 Læg vægt på regelmæssighed.

Sørg for at gå i seng på samme tidspunkt hver dag og uden for store udsving og for meget stress, fordi de udløser hovedpine