Nyt på bt.dk: Hver uge leverer Lene Hansson en klumme, et sundhedstip og en opskrift. Du kan også få kostplan, indkøbsliste og opskrifter til hele ugen .

Har du nogensinde overvejet, hvorfor en slankekur ikke virker i det lange løb?

Årsagen er, at hvis du er en ivrig kalorietæller, så kan det gå ud over dit stofskifte, der kan tage skade af de mange og store forandringer, der er i dit mad- og kalorieindtag. Vi mennesker har evnen til at tage på, for at kunne overleve, et urinstinkt som evolutionen har sørget for. I tider hvor det har været svært at skaffe mad, kunne cellerne nedsætte deres forbrænding, således at det lidt mad man indtog, kunne holde kroppen varm og energifuld længere. Ergo jo mindre man spiste, jo lavere forbrænding. Når der igen var rigelig med mad, gjorde kroppen sig klar til at tage på og forberede sig til næste sultperiode.

Denne overlevelsesteknik lever vi stadig med, også i 2012!

Så går du på en kaloriekontrolleret kur, så kan du næsten være helt sikker på, at du tager det tabte på igen og ofte lidt mere. Det bedste du kan gøre er at ændre din livsstil generelt, med fokus på at indtage mere grønt, frugt og anden naturlig føde, samt øge din motion.

Det er ikke al overvægt der er lige farlig, der er forskel på overvægt og hvor fedtet sætter sig. Nogle former for overvægt er direkte knyttet til hjerte/karsygdomme samt diabetes. Her en metode, du kan bruge til at se, om din overvægt er farlig:

Kategori Taljemål (kvinde)
Normalvægtig Mindre end 80 cm
Moderat overvægtig 80-88 cm
Svær overvægtig Mere end 88 cm

Hvis dit taljemål er over 80 cm (som kvinde) er der grund til at tænke på vægten. Det er nemlig fedtet omkring maven og taljen – det såkaldt abdominale fedt eller bugfedt (også kaldet æbleform) – der især øger risikoen for at udvikle sygdomme, mens fedt på hofterne (pæreform) ikke giver særlig risiko for følgesygdomme. Flere studier har vist, at taljemålet alene kan fortælle, om man er i risikozonen. Det betyder dog ikke, at det så er sundt at have en masse fedt på den nedre del af kroppen; det giver blot nogle andre gener.

Kommentarer eller spørgsmål til klummen? Skriv til mig på xlene@bt.dk.

Læs også:

Ugens opskrift fra Lene Hansson:

Partyfrikadeller på spid

1 stor håndfuld rucola
½ rød chili uden kerner
1 fed hvidløg
250 g hakket kyllingekød
1 tsk kryddersalt
½ tsk krydderpeber
1 spsk finthakket rosmarin
2 spsk hakket fetaost
palmeolie

Sauce
2 spsk soja
1 spsk ingefærmarmelade
saft af ½ citron
1 spsk finthakket koriander

Fremgangsmåde

Hak rucola, chili og hvidløg og rør det sammen med alle ingredienserne til farsen. Form den til bittesmå frikadeller og steg dem smukt brune i palmeolie på en slip let-pande.

Lav saucen: Bland soja med marmelade, citronsaft og finthakket koriander, hæld det i en lille skål og server saucen til retten.

Server frikadellerne med en tomatsalat med feta og evt. letristede grøntsager.