Lars Gehlert Johansen, formand for Lægeforeningens videnskabelige selskab DSAM, hvad mener du om, at Helle Mortensens kræft først blev opdaget, da den havde bredt sig, fordi lægen ikke fik hende henvist i tide?

- Det er ulykkeligt, når sådan nogle ting her sker. Desværre kan lægen jo ikke beskrive sagen fra sin side, og så kan vi jo kun gisne om, hvad der kan være sket. Lægen og patienten er jo gået forbi hinanden, og så har man ikke fået den konklusion, som man skulle have.

Hvad mener du om, at vi nu to i dage i træk på BT kan fortælle om patienter, der i over to år har været hos lægen med symptomer på tarmkræft uden at blive henvist til en specialist?

- Det er ulykkeligt, at lægerne og patienterne er gået forbi hinanden. Men det principielle er, at det er lægen, der har ansvaret. Når patienten først afslører, at der er nogle symptomer, der kan tyde på kræft, så er det lægens ansvar, at patienter kommer videre i processen og bliver behandlet.

Patienter og læge går vel ikke forbi hinanden, hvis patienten går til lægen, fordi hun er syg?

- Jeg siger også, at det er lægens ansvar at sørge for at få sendt patienterne videre til diagnosticering og behandling, hvis lægen har mistanke om kræft.

Hvad vil I gøre fra Lægeforeningens side for at undgå flere sager, hvor læger overser kræft i årevis?

- Det, vi kan gøre, er at vejlede lægerne om, hvad de skal gøre, når de får mistanke om kræft. Og at få gang i et sygehusforløb, så man får diagnosticeret og behandlet patienten så hurtigt som muligt. Det er hos os det skal ske, og det kan vi altid blive en smule bedre til.