Behandlingen af danske patienter med kronisk træthedssyndrom får skarp kritik fra udlandet. Dansk forsker afviser kritikken som udokumenteret.

Hvis man i Danmark lider af kronisk træthedssyndrom, en lidelse der medfører lammende mental og fysisk træthed, bliver man tilbudt en behandling, som består af kognitiv terapi og fysisk genoptræning.

Men nu advarer en gruppe udenlandske forskere imod netop denne behandlingsmetode, som de mener kan forværre patienternes tilstand. Det skriver Videnskab.dk.

»Ingen studier har givet overbevisende evidens for, at gradueret genoptræning og kognitiv terapi har en effekt på ME (kronisk træthedssyndrom, red),« siger blandt andre Kristian Sommerfelt, der er professor på Klinisk Institutet 2 ved Bergen Universitet i Norge.

»I Danmark er der en tro på, at gradueret genoptræning har en positiv effekt på patienterne, men jeg mener, at de danske myndigheder bør være langt mere kritiske over for den forskning, de læner sig op ad.«.

Læs mere på Videnskab.dk: Kronisk træthed kan skyldes dysfunktionelle celler

Risikerer tilbagefald

Ifølge Sommerfelt, der forsker i neurologiske lidelser hos børn, får patienter med kronisk træthedssyndrom ikke flere kræfter eller mere energi af gradvis genoptræning.

Tværtimod risikerer man angiveligt, at deres tilstand bliver forværret, fordi de kan få tilbagefald, når de anstrenger sig ved aktivitet, der overstiger deres normale niveau.

Kristian Sommerfelt står ikke alene med sin kritik af behandlingsformen, som ellers bliver brugt i blandt andet Danmark, England, Tyskland og Norge. Forskere og patientforeninger fra en række lande skrev for nyligt under på et åbent brev, der kritiserer den forskning, som ligger til grund for behandlingen.

Læs mere på Videnskab.dk: Kronisk træthed kan spores i hjernen

Dansk forsker afviser kritik​

Men på Afdelingen for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital, som er et af de steder, der tilbyder gradueret genoptræning mod kronisk træthedssyndrom, afviser man kritikken.

Gradvis genoptræning er en evidensbaseret behandlingsform, der har en positiv effekt på mange patienter, siger Andreas Schröder, som er klinisk lektor og overlæge på klinikken.

»Det er ikke en mirakelkur, men vi har enkelte patienter, der får det så meget bedre, at de kan vende tilbage til et normalt funktionsniveau og ikke længere er plaget af voldsom træthed, efter at de har gennemgået vores behandlingsforløb,« siger overlægen og tilføjer:

»Jeg har set mange patienter, som har udfordret sig selv for meget, og som har trænet for hårdt, og derfor har fået det dårligere og har givet op. Mange bliver så bekymrede for, at gradueret genoptræning skader deres krop, at de giver op. Men når genoptræningen sker kontrolleret og gradvist, og eventuelt i kombination med kognitiv terapi, får mange patienter det bedre.«

Læs mere på Videnskab.dk: Kronisk træthed kan skyldes en dårlig barndom

Den bedste behandling

Danske forskere, der anbefaler gradueret genoptræning til patienter kronisk træthedssyndrom, læner sig blandt andet op ad en forskningsbaseret rapport udgivet af Sundhedsstyrelsen og skrevet af Bente Klarlund, der er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Rapporten konkluderer, at gradueret genoptræning er en sikker behandling mod kronisk træthedssyndrom med minimale bivirkninger.

Dog fremgår det, at der kun er evidens for ‘beskeden til moderat effekt’ af behandlingen, som ikke gør underværker: Ingen studier giver evidens for, at patienter med kronisk træthedssyndrom bliver raske af at gennemgå et træningsforløb, lyder det blandt andet i rapporten.

Men ifølge Andreas Schröder er kombinationen af gradvis genoptræning og kognitiv terapi på nuværende tidspunkt den bedste behandling, vi har.

»Der kan være patienter, der er for syge til at indgå i et typisk genoptræningsforløb, og som skal have individuelt tilrettelagt, intensiv behandling. Men mange patienter, som giver gradueret genoptræning en chance, får det bedre. Man skal passe på ikke at gøre dem og offentligheden bange for en sikker, evidensbaseret behandling ved at sprede misinformation,« siger han.