____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Manglende energi, træthed og en mathedsfølelse i hele kroppen. Det er ifølge en ny undersøgelse helt almindelige bivirkninger for de næsten 600.000 danskere, der hvert år indløser en recept på kolesterolsænkende medicin.

Det får du med BT PLUS:

- Artikel om hvilken kolesterol-medicin der giver bivirkninger som træthed

- En oversigt over hvilke bivirkninger der findes

BT PLUS anbefaler også:






Ny forskning viser, at kolesterolsænkende piller kan give dig træthed og nedsat energi

Manglende energi, træthed og en mathedsfølelse i hele kroppen. Det er ifølge en ny undersøgelse helt almindelige bivirkninger for de næsten 600.000 danskere, der hvert år indløser en recept på kolesterolsænkende medicin.

På indlægssedlerne til den mest populære kolesterolmedicin med stoffet simvastatin er ’træthed’ og ’mathedsfornemmelser i arme og ben’ en sjælden bivirkning, som kun 0,1 pct. oplever. Men det viser sig nu, at det kan være meget mere udbredte bivirkninger end hidtil antaget

Ifølge amerikanske forskere fra University of California, San Diego oplever 15 pct. af dem, der tager kolesterolmedicin i form af statiner, træthed og et nedsat energiniveau i deres hverdag og/eller i forbindelse med fysisk udfoldelse. Især mange kvinder følte sig tappet for energi. Det er første gang, at forskerne ser på denne sammenhæng, og undersøgelsen bliver til august offentliggjort i det medicinske tidsskrift Archives of Internal Medicine.

Resultaterne puster nyt liv i debatten om bivirkninger ved kolesterolmedicin. Flere forskere har på det seneste meldt ud, at raske mennesker risikerer alt for mange bivirkninger ved at tage kolesterolpiller. Andre mener, at gevinsten opvejer bivirkningerne.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, mener, at kolesterolpillerne har mange uhensigtsmæssige bivirkninger - heriblandt træthed og manglende energi, som er en overset bivirkning, når det ikke står klart i indlægssedlen. Han forklarer, at det ofte kan være svært for lægen at vurdere, om trætheden skyldes medicinen eller andet. Derfor er det af stor værdi, at der er blevet lavet en undersøgelse, hvor patienterne bliver sammenlignet med en placebo-gruppe, så den almindelige træthed bliver skelnet fra den medicinfremkaldte træthed.

Mange beklager sig

- Jeg hører mange patienter, som tager statiner, klage over træthed. Ellers raske mennesker skal ikke tolerere bivirkninger ved medicinen.

Det er bivirkninger, der kan påvirke deres daglige funktioner, og som betyder, at ældre måske ikke kan klare sig selv i hverdagen, siger han.

Jan Kyst Madsen, ledende overlæge på hjerteafdelingen på Gentofte Hospital, mener derimod, at bivirkningerne ved kolesterolmedicin er få i forhold til gevinsten.

- Det er helt klart, at træthed og manglende energi kan være en bivirkning, men jeg tror ikke, at problemet er så stort, som undersøgelsen viser, for træthed er svært at måle, siger han og henviser til, at han har set andre undersøgelser, der viser, at omfanget er mindre.

I den nye undersøgelse indgik 1.100 voksne mænd og kvinder uden hjertesygdom eller diabetes. De fik tilfældigt tildelt placebo ("narretablet" uden medicinsk virkning) eller statinet simvastatin 20 mg (Simvastatin, Zocor) eller statinet pravastatin 40 mg (Pravastatin, Pravachol). Efter seks måneders behandling blev deltagerne bedt om at vurdere deres energi og træthed efter anstrengelse på en fempunktsskala, i forhold til begyndelsen af behandlingen.

Det nedsatte energiniveau blev set hos brugerne af begge statin-typer og særligt hos kvinderne. Forskerne anslår, at fire ud af 10 kvinder, som bruger Simvastatin eller Pravastatin, får mindre energi eller føler sig mere trætte, når de træner, på grund af medicinen. Henrik Dibbern mener ligesom forfatterne til undersøgelsen, at resultaterne fremover bør indgå i vurderingen, når lægerne udskriver kolesterolpiller til særligt raske personer uden hjertesygdom og diabetes, som ikke har en bevist forbedret overlevelse ved brug af statiner.

Du kan læse meget mere om kolesterol i vores 16-siders guide. Her kan du blandt andet læse om. hvordan du kan undgå medicin, hvordan du kan sænke dit kolesteroltal, typer af kolesterol og meget andet. Vores 16 sider kolesterol guide kan du finde her