Rindende øjne, løbende næse og en krop, der er træt og kløende. Freden er nu forbi for Danmarks en million pollenallergikere.

Har man fået diagnosen, er det nu, man skal bevæbne sig med næsespray og øjendråber. Men faktisk går flere danskere rundt med den generende sygdom uden at vide det. Og hvis de fejer det væk som en almindelig sommerforkølelse, kan det udvikle sig til både astma, bihulebetændelse og mellemørebetændelse.

Derfor er det vigtigt at aflægge sin læge et besøg, hvis man er i tvivl, lyder rådet fra eksperterne. Den seneste måneds omskiftelige vejr har fået flere danskere til at gå rundt og snøfte.

Men det kan være svært at aflure, om de mange nys skyldes pollenallergi, eller om man hoppede i shortsene, før det blev rigtigt varmt.

Her kan det være nødvendigt at inspicere sit snot ekstra nøje. Tæthed i næsen og tyk gult eller grønligt snot er tegn på en sommerforkølelse.

En kløende næse med tyndt sekret betyder derimod, at der er ting, du ikke kan tåle. For mindst hver tredje af pollenallergikerne udvikler sygdommen sig til astma. Det er ikke farligt at undlade at behandle sygdommen, understreger Arne Høst, førende allergispecialist og ledende overlæge på Odense Universitetshospital.

- Men pollenallergi er ikke bare en banal sygdom med lidt løbende næse. Når der ikke er afløb til svælget, kan det udvikle sig til bihulebetændelse og mellemørebetændelse. Men det forringer også livskvaliteten hos patienterne. Det er en besværlig sygdom, siger han.

Med BT Plus får du:

- Hele historien allergisymptomer

- Guide til en pollenfri hverdag

- Gode råd når du køber håndkøbsmedicin

- Anbefaling af den bedste håndkøbsmedicin

- Gode råd til at overleve pollensæsonen

BT PLUS anbefaler også:


Saltvand

Skylning af øjne og/eller næse med isotonisk saltvand kan have en lindrende effekt. Det virker ikke på den allergiske reaktion, men kan være en god hjælp sammen med medicinsk behandling af høfeber. Du kan købe isotonisk saltvand på apoteket.

Antihistaminer

Høfeber bliver ofte behandlet med medicin, der indeholder antihistaminer. Antihistaminer findes både i øjendråber, næsespray og tabletter. Histamin er et af de første stoffer, kroppen frigiver ved en allergisk reaktion. Det er histaminet der giver dig kløe, løbende næse og rindende øjne, og som får dig til at nyse.

Medicin med antihistaminer forhindrer histaminet i at give allergireaktionerne. Antihistaminer fås både i håndkøb og på recept.

Binyrebarkhormon

I nogle tilfælde kan lægen vælge at tilbyde dig binyrebarkhormoner - altså steroid - enten som en kort kur med daglig tabletbehandling eller i form af en enkelt indsprøjtning, der afgiver virkestofferne langsomt og virker i to til fire uger.

Allergivaccination

Du kan få tilbudt en allergivaccination, hvis du har høfeber, astma eller livstruende insektallergi. Det er en læge med erfaring i allergiske sygdomme, der skal vurdere om allergivaccination som injektioner en mulighed for dig.

Du skal derfor være allergitestet før, du kan blive vaccineret.

Kilde: Astma-Allergi Danmark


Det grønne håb

Flere medicinalfirmaer arbejder med at udvikle en allergivaccine som tablet. Den første af slagsen er Grazax mod græspollen, som kom på markedet i 2007.

Den virker ved, at man over en længere periode udsættes for små mængder græspollen. På den måde lærer kroppens immunforsvar at tolere pollen, så man efterhånden ikke reagerer så voldssomt som ellers.

Tabletten tages én gang dagligt i minimum tre år. Til gengæld holder effekten i to år. Indtil videre. Der er nemlig ikke lavet undersøgelser i længere tid end tre år, så tabletten har stadig potentiale til at helbrede, vurdere allergispecialist Arne Høst:

- Jeg tror, man vil kunne forebygge pollenallergi i fremtiden. Måske om ganske få år. jeg er optimistisk, siger han.

IRF anbefaler endnu ikke Grazax til helbredende behandling. På baggrund af dokumentationsmængden betragtes tabletten som symptomlindrende.