Ris bliver især brugt som erstatningsprodukt i glutenfri diæter. Men ris indeholder uorganisk arsen, der er klassificeret som kræftfremkaldende for mennesker.

En glutenfri kost kan muligvis være kræftfremkaldende, indikerede et amerikansk studie for nylig.

Amerikanere, som ikke spiser gluten, har nemlig en højere koncentration af giftigt, uorganisk arsen i deres urin sammenlignet med en anden gruppe, der spiser glutenholdige produkter, viste studiet.

Det kan muligvis skyldes, at mennesker på glutenfri diæter ofte bruger ris som erstatningsprodukt, og at ris indeholder uorganisk arsen.

Men betyder det naturlige arsenindhold i ris så, at du skal til at holde øje med, hvor meget ris, du spiser? Og kan man regne med, at en glutenfri kost samlet set øger risikoen for at udvikle kræft?

Videnskab.dk har spurgt forskerne, om der er grund til at bekymre sig over det naturlige indhold af arsen i ris.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor griner man, når noget er alvorligt?

Alle mennesker i verden indtager en vis mængde uorganisk arsen dagligt, for stoffet findes i lave koncentrationer i vores drikkevand, i ris og i mindre grad i andre fødevarer som eksempelvis grøntsager.

Ris indeholder forholdsvis høje koncentrationer af stoffet, fordi de lettere absorberer det end andre afgrøder.

Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse afviser, at der er en markant øget risiko for kræft forbundet med vores indtag.

»Jeg er ikke bekymret for de mængder, vi normalt indtager i Danmark. De koncentrationer af arsen, vi er udsat for gennem mad og vand, er så små, at de næppe er skadelige hverken på kort eller på lang sigt« siger Johnni Hansen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelses afdeling for Kost, gener og miljø.

Læs mere på Videnskab.dk: Video: Talende hund siger nej til kennel

Men ikke alle er enige. Andre steder i Europa, hvor folk indtager omtrent samme mængder uorganisk arsen gennem ris og vand som i Danmark, er forskere urolige.

Andy Meharg, der er professor i plante- og jordvidenskab på Queens University i Belfast, er bekymret for de mængder uorganisk arsen, europæerne og dermed danskerne indtager.

»Kræftrisikoen bliver fordoblet, hvis man øger sit indtag af ris med 50 procent. Så simpelt er det. Man bør gøre, hvad man kan for at minimere sit indtag, ellers risikerer man at være eksponeret for så høje koncentrationer, at det kan være sundhedsskadeligt,« fortsætter professoren.

Ifølge Andy Meharg behøver man ikke at droppe ris helt, men han anbefaler, at man nøjes med at spise grynene et par gange om ugen.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan vindmøller ændre Jordens rotation?

Måske tænker du, at man jo andre steder i verden spiser langt mere ris end i Danmark, uden at der er en høj forekomst af kræft i landet – for eksempel i Japan. Hvordan hænger det sammen?

Ifølge Andy Meharg lever japanerne generelt meget sundt. Deres sunde livsstil kan opveje de skadelige virkninger ved uorganisk arsen i ris, gætter han. Genetik og andre faktorer kan også spille ind.

Johnni Hansen holder dog fast i, at der sandsynligvis ikke er nogen markant øget kræftrisiko forbundet med de relativt små doser uorganisk arsen, danskere er eksponeret for.

»Enhver forsker har jo sine kæpheste og således også dem, der forsker i arsen. Personligt er jeg ikke synderligt bekymret for det normale indtag af uorganisk arsen i Danmark, som er ultrasmå koncentrationer,« siger Johnni Hansen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Ti myter om alkohol: Tømmermænd

Danskerne har overraskende ens gener

Syvårig dreng opdager besynderlig dinosaur-art