Få danskere kender symptomerne på alvorlige kræft-sygdomme, viser ny undersøgelse.

De fleste danskere forbinder som regel synkebesvær og hoste med forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Hvad mange ikke ved er, at det også kan være et tegn på kræft.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at det langtfra er alle danskere, der kender de syv mest almindelige symptomer på kræft. I undersøgelsen var det kun én procent af de 1.017 adspurgte respondenter, der uden hjælp nævnede længerevarende synkebesvær som et symptom på kræft, mens 14 procent uden hjælp nævnede hoste som et tegn på kræft.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs om de syv tegn på kræft. Du kan også læse om Torben Larson der ikke tøvede med at gå til læge, da han i 2009 opdagede det, der skulle vise sig at være et symptom på, at han havde kræft.

Det får du:

  • Artikel: Få danskere kender symptomerne på alvorlige kræft-sygdomme
  • Guide: 'Kend de 7 tegn på kræft'
  • Artikel: Hurtig reaktion reddede Torbens liv

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Få danskere kender symptomerne på alvorlige kræft-sygdomme, viser ny undersøgelse.

De fleste danskere forbinder som regel synkebesvær og hoste med forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Hvad mange ikke ved er, at det også kan være et tegn på kræft.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at det langtfra er alle danskere, der kender de syv mest almindelige symptomer på kræft. I undersøgelsen var det kun én procent af de 1.017 adspurgte respondenter, der uden hjælp nævnede længerevarende synkebesvær som et symptom på kræft, mens 14 procent uden hjælp nævnede hoste som et tegn på kræft.

Det manglende kendskab til kræftsymptomerne er problematisk, mener Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

»Forudsætningen for, at man opdager kræft, er, at man går til lægen. Hvis man ikke ved, hvilke symptomer man skal reagere på, så går man ikke til lægen,« siger Iben Holten.

I dag iværksætter Kræftens Bekæmpelse kampagnen ’Kend de 7 tegn’, der skal øge danskernes kendskab til de syv mest almindelige symptomer på kræft. På den måde håber organisationen, at danskerne vil være mere tilbøjelige til at søge læge, når symptomerne melder sig.

Hurtig lægehjælp kan redde menneskeliv, for tidsfaktoren er afgørende, hvis man lider af kræft.

»Man kan have kræftsygdomme i forskellige stadier, og der er himmelvid forskel på, hvor stor chance der er for at overleve, hvis man kommer i behandling i et tidligt stadie sammenlignet med et sent stadie,« siger Iben Holten.

De syv tegn på kræft, som Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på, er vedvarende synkebesvær, langvarig hoste eller hæshed, knuder eller hævelser, uforklarlige blødninger, ændret afføringsmønster, uforklarligt vægttab samt ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele.

Særligt hvis symptomerne er af vedvarende karakter, er der god grund til at bestille en tid hos lægen og får, det undersøgt.

»Man skal ikke sætte sig ned og tænke, at det går over. Hvis symptomerne varer to-tre uger, så skal man gå til lægen. Man skal ikke vente på, at det bliver værre, for så forringer man sine overlevelseschancer, hvis man lider af kræft,« siger Iben Holten.

Kræftens Bekæmpelses rundspørge viser også, at kvinder er mere tilbøjelige til at reagere og gå til lægen, hvis de oplever kræftsymptomerne.

I rundspørgen svarer 45,9 procent af kvinderne, at de vil gå til læge med det samme, hvis de opdager en knude. For mændenes vedkommende er det kun 28,9 procent, der med det samme vil tage til lægen, hvis de opdager en knude.

»Kvinder er generelt mere opmærksomme på og interesserer sig mere for deres krop end mændene. Mange mænd vil ikke være til ulejlighed, og de vil ikke opfattes som pivede. Derfor kan der gå længere tid, før de går til lægen. Men det er altså bedre at gå til læge i tide og overleve, end at vente til det bliver så slemt, at man ikke kan undgå at gå til lægen,« siger Iben Holten.

GUIDE: 'KEND DE 7 TEGN'

1. Synkebesvær

Vær opmærksom på langvarigt synkebesvær, smerter når du synker, eller har følelsen af, at noget sidder fast i halsen.

Det kan skyldes halsbetændelse, men kan også skyldes kræft. Derfor er det vigtigt at få det undersøgt af en læge.

2. ​Langvarig hoste eller hæshed

Vær opmærksom på hoste, der ændrer sig, ikke går væk inden for en måned, eller hoste med blodigt slim. Vær også opmærksomhed på hæshed, der ikke går væk inden for en måned.

Det kan skyldes bronkitis eller kol, men det kan også være kræft. Derfor opfordrer Kræftens Bekæmpelse til, at du går til lægen, hvis du oplever symptomerne.

3. Knuder og hævelser

Vær opmærksom på knuder eller hævelser i brystet, testiklerne, armhulerne, lysken, på halsen og resten af kroppen.

Knuder og hævelser kan skyldes infektioner, godartede knuder eller cyster, men det kan også være kræft. Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du går til lægen.

4. Vægttab

Vær opmærksom på vægttab på trods af uændrede motions- og madvaner, vægttab uden grund og større vægttab en forventet efter en slankekur.

Det kan skyldes ændrede mad- og motionsvaner, men det kan også være kræft. Det er derfor vigtigt, at du går til lægen.

5. Uforklarlig blødning

Vær opmærksom på blod i afføring, urin eller sæd, blødning fra skeden efter overgangsalderen, blødning fra skeden ved samleje eller pletblødning ved fysisk aktivitet, vandladning eller afføring.

Det kan skyldes infektioner, hæmorider eller rifter, men det kan også være kræft. Derfor er det vigtigt at søge læge.

6. Modermærker og sår

Vær opmærksom på modermærker, der ændrer farve, størrelse eller form, bløder eller danner skorpe, klør eller føles anderledes. Vær også opmærksom på sår på huden eller i munden, der ikke heler inden for en måned, og sår eller vedvarende irritation på eller omkring kønsdelene.

Det kan skyldes godartede modermærker eller infektion, men det kan også skyldes kræft. Gå til lægen og få det undersøgt.

7. Afføring

Vær opmærksom på, om du har skiftevis diarré og forstoppelse i mere end to uger, blod i afføringen, vedvarende tynd afføring eller forstoppelse, mavesmerter i mere end to uger eller har en følelse af, at tarmen ikke tømmes helt.

Ændringer i afføringsmønsteret kan skyldes maveinfluenza, madforgiftning, forstoppelse eller diarre. Derfor er det vigtigt, at du går til lægen.

Torben Larson på 71 år fra Brobyværk på Fyn. Han har haft tarmkræft, som blev opdaget, fordi lagde mærke til ændringer i afføringen. Han blev enig med sin kone om, at han skulle til lægen. Han reagerede hurtigt. Han er i dag rask og har ingen bivirkninger.
Torben Larson på 71 år fra Brobyværk på Fyn. Han har haft tarmkræft, som blev opdaget, fordi lagde mærke til ændringer i afføringen. Han blev enig med sin kone om, at han skulle til lægen. Han reagerede hurtigt. Han er i dag rask og har ingen bivirkninger.
Vis mere

HURTIG REAKTION REDDEDE TORBENS LIV: DÅRLIG MAVE VISTE SIG AT VÆRE SYMPTOM PÅ EN KRÆFTSYGDOM

Torben Larson tøvede ikke med at gå til læge, da han i 2009 opdagede det, der skulle vise sig at være et symptom på, at han havde kræft. Den hurtige reaktion er sandsynligvis en af årsagerne til, at han nu er erklæret rask.

Gennem flere uger havde den 72-årige tidligere servicechef i en fynsk virksomhed, der altid har sat en ære i at leve sundt og motionere, haft problemer med maven. Sammen med sin hustru besluttede han sig for at gå til lægen og finde ud af, hvad der var galt.

»Man kan have dårlig mave et par dage eller måske en uge, men at have det tre uger i træk er ikke normalt, så det reagerede jeg på,« fortæller han.

Den praktiserende læge sendte Torben Larson videre til flere undersøgelser på blandt andet Svendborg Sygehus. Da den sidste undersøgelse var overstået, blev han sammen med sin hustru kaldt ind til en samtale med en overlæge.

»Han sagde, at der var fundet en knude i min tyktarm, og at det muligvis var kræft. Da han havde sagt det, hørte jeg ikke mere. Jeg fik simpelthen et chok. Det var godt, jeg havde min kone med, for selvom hun også var chokeret, så hørte hun, hvad han sagde,« fortæller Torben Larson, bevæget af minderne om den svære samtale.

Lægerne iværksatte straks et behandlingsforløb, og få dage senere blev Torben Larson opereret og kræften fjernet. Fem år efter blev han erklæret rask. En stor lettelse for den 72-årige fynbo, der er sikker på, at det gjorde en stor forskel, at kræften blev opdaget på et tidligt stadie.

»Jeg har aldrig været en, der tænkte, at jeg ville se tiden an og at det nok skulle gå, så hellere gå til læge og få det undersøgt, og det viste sig at være en god beslutning. Jeg har fået at vide, at kræften lå mellem de to første stadier, og at der ikke havde spredt sig, fordi jeg kom så hurtigt til lægen,« siger Torben Larson.