Titusindvis af danskere ved ikke, at de lider af en alvorlig øjensygdom - de kender nemlig ikke symptomerne, advarer eksperter. Her får du indblik i faresignalerne på øjensygdom samt fire gode råd til at bevare et skarpt syn.

Flagstangen i haven stod pludselig ikke så lige, som den plejede. Det var, som om den både var buet og skæv. Samtidig var det blevet sværere at se bogstaverne, når hun læste. I dag er det godt 15 år siden, at Mitzi Kristensen fik konstateret øjensygdommen AMD, der gør det svært at se skarpt. En operation har dog gjort, at hendes syn i dag er forbedret.

Opret abonnement på PLUS og læs om Mitzi Kristensens tilfælde. Du får desuden indblik i faresignalerne på øjensygdom samt fire råd til at bevare et skarpt syn.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

 


Flagstangen i haven stod pludselig ikke så lige, som den plejede. Det var, som om den både var buet og skæv. Samtidig var det blevet sværere at se bogstaverne, når hun læste. I dag er det godt 15 år siden, at Mitzi Kristensen fik konstateret øjensygdommen AMD, der gør det svært at se skarpt.

Den 75-årige kvinde fra Tune nær Roskilde har været heldig. Hun er ikke blevet blind - eller oplevet forværring af synet, som ellers kan ske, hvis man ikke får behandling:

»Jeg har næsten ikke noget syn på det højre øje, men det har heldigvis ikke forandret sig yderligere i de senere år,« siger Mitzi Kristensen, der også er blevet opereret for grå stær.

»Jeg har arbejdet som frisør i mange år, så det har været et job, hvor jeg som så mange andre er afhængig af mine øjne,« siger hun.

Mitzi Kristensen har i mange år levet med øjensygdommen AMD, der gør, at det kan være svært at se skarpt. En operation har dog gjort, at hendes syn i dag er forbedret. Her bliver hun undersøgt af Inger Christine Munch, afdelingslæge på Øjenafdelingen, Roskilde Sygehus.
Mitzi Kristensen har i mange år levet med øjensygdommen AMD, der gør, at det kan være svært at se skarpt. En operation har dog gjort, at hendes syn i dag er forbedret. Her bliver hun undersøgt af Inger Christine Munch, afdelingslæge på Øjenafdelingen, Roskilde Sygehus. Foto: Karsten Kanding Christrup
Vis mere

AMD er en af flere alvorlige øjensygdomme, som hvert år rammer titusindvis af danskere. Alt for mange går således rundt med symptomer, der truer synet, fortæller sekretariatschef i Øjenforeningen Erik Lohmann:

»Desværre oplever vi en generel tilbøjelighed blandt danskere til at ignorere symptomerne, fordi de ikke kender betydningen af dem og ikke tror, at en øjensygdom overgår dem,« siger han.

AMD er dog en af de ’mindre lumske’ øjensygdomme, fordi man typisk vil fatte mistanke, når lige linjer bliver buede, og billedet på tv bliver uskarpt. Anderledes forholder det sig med f.eks. grøn stær og diabetisk øjensygdom, hvor symptomerne kommer snigende, og der derfor kan gå lang tid, før man aner uråd.

Syg uden at vide det

Det er problematisk, at kun et fåtal af danskerne kender til symptomerne og derfor ofte går rundt med sygdom i øjnene uden at vide det, mener professor i øjensygdomme Morten La Cour ved Rigshospitalet.

»Det er et alvorligt problem, fordi en tidlig diagnose og behandling er helt afgørende for at forhindre et forringet syn eller måske helt at miste synet,« siger han.

Ved diabetisk øjensygdom sker de første skadelige forandringer i yderområdet af nethinden. Området bruger man i forvejen ikke særligt meget, og derfor går der længere tid, før man får mistanke. Til den tid kan der så allerede være sket uoprettelig skade. Ifølge professor Morten la Cour er lægerne dog blevet bedre til at ’fange’ det stigende antal patienter med diabetisk øjensygdom via screening på hospitalerne.

»Det er selvfølgelig bekymrende, at der kommer flere sukkersygepatienter, men når en diabetiker kommer til tjek på diabetes-ambulatorierne, får de altid tjekket deres øjne, så man på den måde kan påbegynde tidlig behandling,« siger han.

Mindre heldige er patienter med grøn stær, der ikke kan gøre meget for at forebygge symptomerne. Sygdommen kan ende med såkaldt kikkertsyn, som svarer til at skulle kigge gennem et paprør, fortæller sekretariatschef i Øjenforeningen Erik Lohmann.

»Man begynder at vælte ting på bordene, støder hovedet ind i køkkenskabe, går ind i møbler og falder over stole. Det kan i den grad påvirke livskvaliteten,« siger han.

Tjek dine øjne hver uge

Trods de dårlige odds når det kommer til forebyggelse, er der dog alligevel én ting, man selv kan gøre:

»Man kan gøre det til en ugentlig vane, f.eks. når man ser tv - at holde en hånd for det ene øje og tjekke, om der er forskel i antallet af personer eller genstande samt eventuelt forskel i underteksterne. Er det tilfældet, skal øjenlægen opsøges omgående. Hvis der er for lang ventetid, kan optikeren være et godt alternativ,« siger han.

Mitzi Kristensen ser stadig ikke, som hun gjorde i sine unge dage - men humøret holder hun højt:

»Jeg arbejder fortsat to dage om ugen og passer vores have og hus sammen med min mand. Jeg lader det ikke påvirke mig negativt,« siger hun.

 

ØJENSYGDOMME – KEND FARESIGNALERNE


Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

AMD

Symptomer:

  • Sløret centralt syn, f. eks. en sløret plet i midten af synsfeltet eller bogstaver, der ’falder ud’, når man læser.
  • Forvrænget syn, f. eks. kan flagstænger eller dørkarme ses som buede og skæve.
  • Nedsat syn, hvor briller ikke hjælper. Opleves mest ved nærarbejde, som f. eks. læsning, hånd- eller køkkenarbejde.
  • Lysskyhed, nedsat farvefornemmelse eller besvær med at kende folk på gaden. Som oftest vil der kun være symptomer i ét øje.

Behandling:

  • Våd AMD behandles med medicin, som sprøjtes ind i øjet. Tør AMD behandles med vitaminer og mineraler, der kan nedsætte risikoen for yderligere forværring.
  • Ca. 80.000 danskere har sygdommen.

GRØN STÆR

Symptomer:

  • Ofte ingen. Hjernen vil nemlig automatisk forsøge at kompensere for det manglende syn, og derfor opdager man det ofte først, når skaden i øjet er sket.
  • Lysfølsomhed og hovedpine kan dog være tegn på grøn stær.

Behandling:

  • Har man først fået grøn stær, er det vigtigt, at man husker at tage sine lægeordinerede øjendråber, som er den typiske behandling for sygdommen. Der kan nemlig ske yderligere forandringer i øjnene, hvis man glemmer dem. De dråber, man har glemt at tage den ene dag, kan man ikke indhente den næste. Sæt evt. din mobiltelefon til at bippe på et fast tidspunkt hver dag, så du ikke glemmer det.
  • Alder, arv, højt blodtryk, diabetes og nærsynethed er nogle af de faktorer, som kan øge risikoen for, at grøn stær opstår. Ca. 35.000 danskere har sygdommen.

GRÅ STÆR

Symptomer:

  • Gradvist tiltagende tågesyn, som ikke kan afhjælpes med briller. Blænding i solskin og af billygter om natten.
  • Dobbeltsyn når man læser en bog eller ser tv.

Behandling:

  • Operation. Modsat andre øjensygdomme bliver grå stær ikke værre af at vente. Man skal opereres for at få det bedre i øjnene - ca. 50.000 danskere får operationen, som foregår ambulant.
  • Sygdommen rammer især folk over 70 år, men kan også opstå pga. diabetes.

 

DIABETISK NETHINDESYGDOM

Symptomer:

  • Den diabetiske øjensygdom giver i en lang periode ingen symptomer. Senere kan der dog opstå gradvis nedsættelse af synet.
  • Sygdommen angriber øjets nethinde og kan også føre til grøn stær. Den opstår typisk hos folk med type 1 og type 2-diabetes. Kan føre til blindhed, hvis ikke man får behandling.
  • Man kender ikke årsagen til den diabetiske øjensygdom. Man ved dog, at risikoen for at få sygdommen øges med det antal år, man har haft diabetes.
  • Efter 20 år vil næsten alle med type 1-diabetes og 60 pct. med type 2 have grader af sygdommen.

Behandling:

  • Jævnlig kontrol og laserbehandling, hvis synet er truet.

Kilde: Netdoktor, Øjenforeningen m.fl.


4 GODE RÅD: Sådan bevarer du et skarpt syn

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Spis grønt
Ved at spise alsidigt og meget grønt og ved ikke at blive overvægtig kan du mindske risikoen for AMD og grå stær. Grønne bladgrøntsager har bl.a. vist sig at være særlig gavnlige, det gælder f.eks. grønkål, savoykål og spinat.

Beskyt øjnene
Det er altid en god idé at beskytte dine øjne, så der ikke opstår alvorlige øjenskader. F.eks. når du arbejder med elektrisk værktøj eller dyrker boldspil, hvor du kan få bolden eller fjerbolden i øjnene.

Snør løbeskoene
Nyere dansk forskning peger på, at fysisk aktivitet mindsker risikoen for at udvikle øjensygdommen AMD. Motion har bl.a. vist sig at kunne gavne blodomløbet og alle kroppens organer, herunder øjnene, der får tilført mere frisk ilt. Havearbejde og gåture tæller også med i regnskabet.

Sluk smøgen
Cigaretter skader en lang række af dine kropsfunktioner, herunder kredsløb og syn. Kvit derfor smøgerne for at holde synet skarpt.