Det er kemiske reaktioner, der står bag, når baconen kommer på panden og udskiller de saftigste dufte, der kan få enhvers mundvand til at løbe. Læs, hvordan kemien i din bacon fungerer, her.

Det er morgen, og du kan høre, at der er noget, som syder og bobler ude i køkkenet. Sammen med lyden er der en særlig duft, som får din mund til at løbe i vand. Det er duften af bacon.

Men hvad er det egentlig, der gør bacons duft så himmelsk?

Få hele den sjove, videnskabelige forklaring i en video hos Videnskab.dk: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/hvorfor-dufter-bacon-sa-godt

Hvis man går kemisk til værks for at finde kilden til bacons liflige duft, så viser det sig, at der er hele 150 organiske forbindelser, som bidrager til den sprøde duft.

To tredjedele af de 150 forbindelser er kulbrinter og aldehyder. Kulbrinterne består af bittesmå kæder af kulstof og brint, som kan binde sig på tusindvis af måder.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad smager bedst – Pepsi eller Coca Cola?

http://videnskab.dk/forunderlige-forsog/hvad-smager-bedst-pepsi-eller-coca-cola

Nogle af bindingerne udskiller dog en lækker duft, når bacon bliver stegt. Det samme gør sig gældende for aldehyder.

Ud over kulbrinte- og aldehydforbindelserne findes der også en organisk forbindelse, der hedder pyridin. Pyridin får en særlig kødagtig duft, når det kombineres med kulbrinte og aldehyder.

Og sammen har de den største betydning for den lækre duft af stegt bacon.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor smager appelsinjuice dårligt efter tandbørstning

http://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-smager-appelsinjuice-darligt-efter-tandborstning

Grunden, til at bacon generelt begynder at dufte, er, at mødet mellem den varme pande og det røgede flæsk starter en reaktion kaldet Maillard-reaktionen.

Denne reaktion gør for eksempel bøffer, brød og kager brune, men den slipper også bacons vidunderlige aromaer løs i dit køkken.

Så grib bacon og pande, og fyr op for Maillard-reaktionen i dit køkken!

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Bacon-tampon helbreder livsfarligt næseblod

Lyde ændrer, hvordan mad smager

Sådan børster du tænder korrekt