Noget så lækkert som kakao kan muligvis sætte de små grå i gang i en sådan grad, at en person med en genkendelsesevne som en 60-årig pludselig har en genkendelsestid som en 30-årig. Det antyder ny forskning.

Det er nok de færreste, der ser frem til at blive ældre - blandt andet fordi ens hukommelse bliver sløv. Men måske man kan gøre noget for at bremse denne udvikling.

En spritny undersøgelse viser nemlig, at ældre forbedrer evnen til at genkende objekter, hvis de spiser stoffet flavanol fra kakaobønner som kosttilskud i tre måneder. Det skriver Videnskab.dk.

- Med undersøgelsen viser vi, at der er en kausal sammenhæng mellem indtag af flavanol og en forbedret hjernefunktion og evne til at genkende objekter. Stoffet påvirker evnen til at genkende i så høj grad, at nogle ældre kan få deres normale evne tilbage, siger professor i neurologi Scott A. Small, som stod bag undersøgelsen.

Scanninger af de 37 ældre forsøgspersoners hjerner afslørede samtidig, at et særligt område i hjernen, der er knyttet til vores arbejdshukommelse, havde mere blod i vævet efter de tre måneder. Aktiviteten af cellerne i området var altså øget.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Det er godt nyt, da det peger på, at hjernens funktion i dette område rent faktisk bliver forbedret hos de ældre, vurderer Simon Fristed Eskildsen, lektor på Aarhus Universitet.

- Det er et interessant studie, der viser, at et indtag af flavanol måske kan bremse første skridt i udviklingen af demens. Ved at symptombehandle kan det forbedre livskvaliteten for de ældre, siger Simon Fristed Eskildsen.

Det amerikanske forskerhold fra Columbia University og New York University gav 37 raske forsøgspersoner i alderen 50 til 69 år enten en høj dosis af flavanol eller en lav dosis flavanol.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Den høje dosis kom i pulverform på 900 milligram og skulle tages en gang om dagen i 3 måneder. Den lave dosis flavanol var kun på 45 milligram og skulle ligeledes tages en gang om dagen i 3 måneder.

Flavanolpulveret var udvundet fra kakaobønner og blev blandet op med mælk eller vand.
Så testede forskerne forsøgspersonernes evne til at genkende billeder af abstrakte figurer i begyndelsen af studiet og efter de tre måneder. Forsøgspersoner, der havde en genkendelsesevne som en normal 60-årig, gik til at have en genkendelsestid som en 30-40-årig.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Mørk chokolade med hørfrø og chili øger forbrændingen
Kan du stole på din hukommelse?
Ansigter i skyerne afslører demens