____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fødevarestyrelsen finder giftrester i hver anden frugt, grøntsag og kornprodukt. Det viser Politikens gennemgang af styrelsens stikprøvekontroller i 2011. Blandt andet finder myndighederne pesticider i hver anden pakke jordbær.

I knap 3 procent af prøverne er grænseværdien for giftrester overskredet, helt op til 80 gange, skriver Politiken. I torsdags blev en storimportør af thailandsk grønt og frugt politianmeldt af Fødevarestyrelsens rejsehold efter en razzia, hvor der blevet fundet store overskridelser af grænseværdierne.

Landets førende ekspert i pesticiders skadevirkninger er stærkt foruroliget.

»De store fund af pesticidrester er alarmerende. For adskillige undersøgelser viser, at når kroppen udsættes for pesticider - især fostre - er det ødelæggende for flere kropsfunktioner, herunder udviklingen af hjernen. Det er en snigende forgiftning«, siger Phillippe Grandjean, som er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, til Politiken.

Men DTU Fødevareinstituttet, som har risikovurderet fundene for Fødevarestyrelsen, anser ikke overskridelserne for at være til fare for børn eller voksnes sundhed. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger til Politiken, at hun fuldt ud forstår bekymringen, men mener ikke, at fundene og overskridelser »er noget, man falder død om af«.

»Når det er sagt, kan jeg forsikre om, at pesticidområdet har hele regeringens største bevågenhed. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at ingen udsættes for fødevarer, som indebærer en risiko for sundheden«, siger Mette Gjerskov til Politiken.

Den danske stikprøvekontrol er mindre ambitiøs end i f.eks. Sverige og Tyskland, hvor der tjekkes for betydeligt flere typer af pesticider, skriver Politiken.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) retter nu henvendelse til EU-kommissionen for at få revurderet grænseværdiernes størrelse og for at få ensrettet kontrollen i medlemslandene. »Landmændene i hele EU kæmper hårdt imod stramninger, og mange politikere tøver. Det virker, som om vi går ud fra, det ikke er farligt, når vi ikke ved noget med sikkerhed. Vi burde jo anlægge det modsatte synspunkt«, siger Schaldemose til Politiken.

Stikprøvekontrollerne viser, at danske grøntsager typisk indeholder færre pesticidrester end udenlandske. F.eks. fandt kontrollørerne kun giftrester på hver 13. danske tomat mod på hver 3. udenlandske, og også dansk salat slipper stort set for anmærkninger, hvorimod tæt på hvert andet udenlandsk salathoved har pesticidrester i bladene, skriver Politiken.