Før fik man bly i tænderne, når Karius og Baktus var på besøg. Senere gik man over til at bruge plast. Nu er tandlæger og fysikere i gang med at forske i cement som en mulig hul-stopper.

Går du til tandlægen med huller i tænderne, vil du højst sandsynligt få sat en plombe af plast ned i tanden. Men forskere mener, at en særlig form for cement - glasionomer-cement - rummer potentialet til at blive en bedre udfyldning af hullerne end plast. Det skriver Videnskab.dk.

»Glasionomer-cement har flere fordele. For det første kræver den i modsætning til plastfyldninger ikke lim for at sidde fast på tanden. Derudover frigiver materialet flour, som er med til at forebygge flere huller. Problemet er dog, at materialet ikke er så stærkt, så vi prøver at finde ud af, hvordan vi kan forbedre styrken,« fortæller Ana Benetti, der forsker på Odontologisk Institut, Tandlægeskolen, ved Københavns Universitet.

Hun er en af forskerne bag en ny undersøgelse af, hvordan man kan styrke cementen, og hos Dansk Tandlægeforening bliver der taget godt imod den nye forskning.

»Den plast vi bruger nu er et godt materiale. Dog er det teknologisk svært at arbejde med, og det kræver mange ressourcer. Så hvis man kan få skabt et materiale med bedre egenskaber, som samtidig er nemmere at bruge, så vil det også kunne benyttes i større omfang,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Læs mere på Videnskab.dk: Bakterier hjælper dig til nul huller

I dag bliver glasionomer-cement allerede brugt af tandlæger i særlige tilfælde, hvor en tandfyldning ikke behøver at være så stærk – for eksempel når der er huller i børns mælketænder.
Men når tandfyldningen skal holde i årevis, er den nuværende cement ikke stærk nok. Men nu har fysikere og tandlæger slået sig sammen for at undersøge, hvordan man kan gøre cementen stærkere.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor skal dyr ikke børste tænder?

Hos Tandlægeforeningen er håbet, at forskningen finder frem til en forbedring af glasionomer-cementen.

»Der er ingen tvivl om, at den her forskning er nødvendig. Plastmaterialer har sine svagheder, og uden forskning ville vi ikke få bedre produkter. Hvis vi kan få et materiale der er nemmere at arbejde med, vil det være godt for alle parter. Og så kan man jo håbe på, at det også bliver billigere,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Forhistorisk fisk var ’den første, der dyrkede sex’
Overraskende fund: Østersøens undergrund bugner af mystisk liv

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.