Når sommersolen begynder at bage, smider mændene trøjen, mens kvinder i det store hele holder torsoen tildækket og i stedet tyr til shorts og nederdele.

Det er en del af forklaringen på forskellen mellem mænd og kvinder, når det kommer til modermærkekræft, vurderer Lone Skov, der er formand for Dansk Dermatologisk Selskab og klinisk professor ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.

»Modermærkekræft kan ramme overalt, men de steder, hvor man ser det hyppigst, er på ryggen hos mænd og på benene hos kvinder,« forklarer hun.

Solskoldninger er nemlig et vigtigt parameter for modermærkekræft, og derfor er risikoen lidt højere de steder, man blotter sig sommer efter sommer, når solen bager igennem.

Og det er vigtig viden - især for mændene.

»Ryggen er et af de steder, hvor man risikerer at opdage det for sent, fordi ryggen er svær at tjekke selv,« forklarer Lone Skov.

Derfor må man selv i gang med hjælp fra spejle eller en partner. For både mænd og kvinder gælder det, at undersøgelsen gerne må systematiseres lidt, så man får tjekket - eksempelvis et par gange om året - når man smider vinterjakken og skifter til lettere sommertøj og omvendt.

»Det bliver nemmere, hvis man kender sine modermærker nogenlunde og ved, hvis noget er nyt eller ikke havde den farve eller den form sidst,« forklarer Lone Skov.

Kræftens Bekæmpelse advokerer for fem forandringer, man skal holde øje med, når man tjekker huden for tegn på modermærkekræft.

Tegnene er, hvis et modermærke ændrer størrelse, form eller farve. Hvis det fortykkes og bliver ujævnt, danner skorpe eller begynder at bløde.

»Man skal også søge læge, hvis man oplever, at et modermærke klør vedvarende eller bliver til et sår, som ikke vil hele,« fortæller Peter Dalum, der er projektchef på Solkampagnen fra Kræftens Bekæmpelse.

»Man behøver ikke have alle tegnene for, at der er noget galt, og at det er en god idé at søge læge,« siger han.

Modermærker kan sidde på hele kroppen, også omkring neglene, i hovedbunden eller under fødderne, hvor de let kan overses, forklarer han.

/ritzau/FOKUS