Ingen anden enkeltstående fødevare har samme positive effekt på sundheden, fastslår eksperter.

Fuldkornsboller, fuldkornspasta og brune ris skal der til. Ingen anden fødevare styrker din sundhed lige så effektivt som fuldkorn, der virker beskyttende mod en række sygdomme.

Det viser en ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som Nina Føns Johnsen har stået i spidsen for. Hun er forsker, cand.scient. og ph.d. hos Statens Institut for Folkesundhed.

120.000 danskere, svenskere og nordmænd i alderen 30-64 år har deltaget i undersøgelsen, der har set specifikt på indtag af fuldkorn og dødelighed.

Ifølge Nina Føns Johnsen viser undersøgelsen, at den fjerdedel af kvinderne, som spiste flest fuldkornsprodukter, havde 32 procent lavere risiko for at dø tidligt i forhold til den fjerdedel, som spiste mindst fuldkorn. For mændene var det tilsvarende tal 25 procent...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du får en masse mere fuldkorn i din hverdag, og hvor vigtigt det er for din sundhed.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Fuldkorn er verdens SUNDESTE fødevare
  • Syv myter om fuldkorn
  • Opskrift: Retrogrød
  • GUIDE: Sådan får du mere fuldkorn

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Ingen anden enkeltstående fødevare har samme positive effekt på sundheden, fastslår eksperter.

Fuldkornsboller, fuldkornspasta og brune ris skal der til. Ingen anden fødevare styrker din sundhed lige så effektivt som fuldkorn, der virker beskyttende mod en række sygdomme.

Det viser en ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som Nina Føns Johnsen har stået i spidsen for. Hun er forsker, cand.scient. og ph.d. hos Statens Institut for Folkesundhed.

120.000 danskere, svenskere og nordmænd i alderen 30-64 år har deltaget i undersøgelsen, der har set specifikt på indtag af fuldkorn og dødelighed.

Ifølge Nina Føns Johnsen viser undersøgelsen, at den fjerdedel af kvinderne, som spiste flest fuldkornsprodukter, havde 32 procent lavere risiko for at dø tidligt i forhold til den fjerdedel, som spiste mindst fuldkorn. For mændene var det tilsvarende tal 25 procent.

»Fuldkorn er den mest overbevisende fødevare, når det gælder den positive påvirkning af vores sundhed. Vi kan se en direkte sammenhæng mellem det at spise fuldkorn og levealderen. Derudover beskytter fuldkorn mod en række sygdomme, og vi ser lavere forekomst af såvel kræft som hjerte-kar-sygdomme og diabetes,« siger Nina Føns Johnsen.

Fuldkorn defineres som hele kerner eller forarbejdede kerner, der kan være knækkede eller formalede, men hvor indholdet af klid, kim og frøhvide er det samme som i den hele kerne.

Et hav af vitaminer

I forhold til eksempelvis hjerte-kar-sygdomme falder risikoen med op til 30 procent, hvis du spiser tilstrækkeligt med kornprodukter, og ifølge Nina Føns Johnsen har fuldkorn rigtig mange gavnlige effekter.

»Vi ved endnu ikke præcis, hvad der gør, at netop fuldkorn virker så godt, men vi ved blandt andet, at de ydre skaldele indeholder et hav af vitaminer, mineraler, fibre og antioxidanter, som beskytter mod blandt andet kræft. I tidligere studier har vi også set på de såkaldte lignaner, som er stoffer i fuldkorn, der har vist sig at beskytte mod hormonafhængige kræftformer som eksempelvis brystkræft,« forklarer Nina Føns Johnsen.

Gitte Laub Hansen, der er cand.brom., ph.d. i human ernæring og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, forklarer, at fuldkorn så at sige indpakker de kræftfremkaldende stoffer i tarmen, hvorved der opnås en beskyttende effekt, ligesom fuldkorn giver en hurtigere transittid, så skadelige stoffer hurtigere passerer tarmen.

Hele kornet med

Og for hver 25 gram du øger indtaget med pr. dag, falder risikoen for tarmkræft med 10 procent. Der er altså al mulig grund til at skrue op for indtaget af fuldkorn, hvis du hører til de mange, der ikke har tilstrækkeligt fokus på at få fuldkorn i kosten.

Gitte Laub Hansen fortæller, at syv ud af ti danskere godt ved, at fuldkorn er sundt, men ikke desto mindre viser den seneste undersøgelse, at kun 27 procent når op på de anbefalede 75 gram pr. dag.

Og hun understreger vigtigheden i at være opmærksom på at spise produkter, hvor hele kornet er med.

»Hvor formalet kornet er, har ingen betydning. Det er blot vigtigt, at hele kornet er med. Vi kan ikke pege på et enkelt stof, men må sige, at det er dét at få den fulde fuldkornspakke, der har en effekt. Man kan sige, at du skal sørge for at få alt det, der bliver sorteret fra for at lave hvidt mel,« siger Gitte Laub Hansen og forklarer, at det er blevet væsentligt nemmere at få tilstrækkeligt med fuldkorn, også selv om havregryn og rugbrød, der er blandt de gængse hovedkilder, ikke hører til dine favoritter.

»Der findes i dag over 600 produkter med det orange fuldkornslogo, og du kan fint lade fuldkornet indgå i din aftensmad, eksempelvis i form af fuldkornspasta, ris eller bulgur. Er du ikke vild med alt for mange kerner, kan det også sagtens lade sig gøre at finde brød, hvor fuldkornet stort set er skjult. Brødet er måske lidt mørkere, men konsistensen er ikke grov.«

Den nye undersøgelse adskiller sig fra andre ved også at se på, om kornsorten har en betydning, men der er ifølge Nina Føns Johnsen ikke noget, der tyder på, at én kornsort skulle være bedre end en anden.

Om du foretrækker hvede, havre, rug eller byg, er således uden betydning for sundheden.

 

GUIDE: SÅDAN FÅR DU MERE FULDKORN

Fuldkorn har en masse gavnlige egenskaber og mindsker risikoen for en række sygdomme. Alligevel er det de færreste danskere, der når op på Fødevarestyrelsens officielle anbefaling, der lyder på 75 gram fuldkorn pr. dag. Her finder du gode råd og ideer, der kan hjælpe dig til at skrue lidt op og ændre vaner, så fuldkorn bliver en naturlig del af kosten.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn er de fire klassiske kornsorter, hvede, rug, byg og havre samt ris og tørret majs.

Vær opmærksom på, at fuldkorn kan være både hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller i form af fuldkornsmel. For at være fuldkorn, skal alle dele af kernen dog tages med – også kimen og skaldelene. her findes de fleste af vitaminerne, mineralerne og kostfibrene.

Hvor meget er 75 gram fuldkorn?

For at få den anbefalede mængde er en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød nok. Men der er mange andre måder at få fuldkorn på, hvis rugbrød ikke hører til dine favoritter. Du kan vælge mellem morgenmadsprodukter, knækbrød, rugbrød, lyst brød, pasta, grød, mel og ris med fuldkorn. Der er i dag over 660 produkter med det orange fuldkornslogo i supermarkedet.

Fuldkornslogoet sikrer dig en vare med masser af fuldkorn. Det betyder, at alle kornets dele er med, også kim og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.