Endnu en brik er lagt i puslespillet over vitamin D’s potentielt livreddende egenskaber. Et nyt amerikansk studie viser, at antallet af luftvejsinfektioner som influenza, lungebetændelse og bronkitis hos ældre plejehjemsbeboere kan nedbringes med 40 pct., hvis man giver de ældre en høj dosis vitamin D.

Det ligger i god forlængelse af det, man allerede ved: nemlig at folk med et højt niveau af D-vitamin i blodet har færre luftvejsinfektioner, lyder det fra to eksperter på området: Overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital Lars Hyldstrup og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital Lars Rejnmark.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læs mere om supervitaminet, der forebygger influenza, lungebetændelse og bronkitis.

Det får du:

  • Artiklen 'Her er supervitaminet: Redder influenza, lungebetændelse og bronkitis'
  • Guiden 'Sådan får du nok D-vitamin'
  • Grafikken 'Så vigtig er supervitaminet'

D-vitamin redder ældre fra influenza. Ifølge nyt amerikansk studie nedbringer store doser af solskinsvitaminet risikoen for luftvejsinfektioner betydeligt

Endnu en brik er lagt i puslespillet over vitamin D’s potentielt livreddende egenskaber. Et nyt amerikansk studie viser, at antallet af luftvejsinfektioner som influenza, lungebetændelse og bronkitis hos ældre plejehjemsbeboere kan nedbringes med 40 pct., hvis man giver de ældre en høj dosis vitamin D.

Det ligger i god forlængelse af det, man allerede ved: nemlig at folk med et højt niveau af D-vitamin i blodet har færre luftvejsinfektioner, lyder det fra to eksperter på området: Overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital Lars Hyldstrup og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital Lars Rejnmark.

Hug godt til sildemadderne

Lars Hyldstrup påpeger dog, at det amerikanske studie er relativt lille, da det kun involverer 107 ældre, men derfor vil han nu alligevel anbefale, at man spiser godt af silden ved den kommende tids julefrokoster.

»Generelt er det fornuftigt for alle fornuftigt at holde deres D-vitamin niveau ved lige – ikke mindst i vinterhalvåret, hvor det ser ud til at falde, fordi vi ikke får D-vitamin fra solen, og vinteren samtidig er en periode, hvor vi ser mange luftvejsinfektioner,« siger overlægen.

D-vitamin påvirker de celler i immunforsvaret, som har betydning for bekæmpelse af infektioner. I tilfældet med luftvejsinfektionerne er det især interessant, fordi de opstår pga. virus og ikke bakterier, så en antibiotika-kur hjælper kun sjældent. Lægerne har derfor ikke meget skyts at hive op af skuffen, når sygdommen først har ramt. I de værste tilfælde betyder det, at ældre risikerer at dø af en influenza eller lungebetændelse.

Men nu er der altså nyt håb, fordi høje doser af D-vitamin ser ud til at forbygge infektionerne betydeligt.

»Det er en potentielt livreddende opdagelse,« siger professor Adit Ginde fra University of Colorado School of Medicine, der er hovedforfatter til studiet, som netop er udgivet i Journal of the American Geriatrics Society.

Mystiske faldskader

Desværre viser studiet også, at de meget høje doser af D-vitamin øger antallet af faldskader – noget der skal tages forbehold for, inden man begynder at give ældre en ekstra høj dosis. Hvorfor, ved man ikke.

Professor på Københavns Universitet Børge Nordestgaard ved fra egen og andres forskning, at der er en »fantastisk stærk sammenhæng« mellem D-vitamin og en lang række sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, kræft og alzheimer. I 2014 lavede han sammen med et dansk forskerhold et stort studie, som viste, at et lavt niveau af D-vitamin øger dødeligheden med 30 pct., fordi folk oftere rammes af sygdomme, der slår dem ihjel.

»Men det er ikke det samme som, at hvis man tager D-vitamin tilskud, så får man det bedre. Det skal nogle større studier de kommende år give os svaret på,« siger Børge Nordestgaard, der – i forhold til det amerikanske studie – også understreger, at blot 107 ældre er for lidt at drage for store konklusioner udfra.

Hver tredje får for lidt

Man kan dog ikke komme udenom, at en stor del af danskerne mangler D-vitamin – og dermed er i en potentiel risiko. Ifølge den seneste kostundersøgelse fra DTU indtager 34 pct. af de voksne danskere med meget stor sandsynlighed for lidt D-vitamin gennem kosten. Samtidig tilbringer vi i stigende grad flere timer inden døre, og udnytter dermed ikke, at sommersolens stråler er en af de vigtigste kilder til supervitaminet. Når vi så når til vintermånederne, og strålerne ikke længere er stærke nok til at danne D-vitamin, har vi altså et mindre lager at tære på. Det rammer humøret, og vi bliver mere trætte. Men faktisk opdager mange ikke, at de er i underskud, siger Lars Rejnmark.

»Jeg plejer at sige til folk, at hvis de er i tvivl om, hvorvidt de får for lidt, så skal de tage et kosttilskud i stedet for at gå og få målt det hele tiden hos lægen,« siger han.

Man kan også spise lidt ekstra af de fede fisk, eller bestille en solferie sidst på vinteren, når D-vitamin-niveauet er allerlavest.

Sådan får du nok D-vitamin

Få nok om sommeren

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Hvor meget D-vitamin der dannes i huden, afhænger af solens UVB-stråling. Du får nok D-vitamin, hvis du opholder dig i solen en halv time nogle gange om ugen i sommerhalvåret.
Kost og D-vitamin tilskud bør i sommerperioden tilsammen tilføje omkring 10 mikrogram for almindelige, raske danskere og 25 microgram for ældre.

Få nok om vinteren

Fra oktober til april er solens stråler i Danmark ikke stærke nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Vi tærer derfor på sommerens lager. Snup evt. en solferie sidst på vinteren, når lageret er ved at være tomt.
Kost og D-vitamin tilskud bør i vinterperioden tilsammen tilføje omkring 20 mikrogram for almindelige, raske danskere og 50 mikrogram for ældre.

Gode råd året rundt

Fede fisk som laks, makrel og sild er rige på D-vitamin. Når du køber laks, så gå efter vildtlaksen, som indeholder langt mere D-vitamin end den, der er opdrættet. Fødevaresrelsen anbefaler, at man spiser 350 gram sk om ugen. Derudover indeholder æg, kød og mælkeprodukter også D-vitamin.
Får du ikke nok D-vitamin via kosten, kan du supplere med kosttilskud. Læg mærke til, at ikke alle tilskud indeholder den samme mængde D-vitamin.
For gravide, børn og personer, der får lidt soleksponering pga. påklædning, gælder specikke anbefalinger. Læs mere på Sundhedsstyrrelsens hjemmeside.

Har du behov for D-vitamin?

Anbefalet daglig dosis er 7,5 mikrogram for mænd og kvinder op til 60 år.

De fleste danskere behøver ifølge Sundhedssrelsen ikke at tage tilskud af D-vitamin. Men visse grupper bør være særlig opmærksomme:

  • Gravide bør indtage 10 mikrogram om dagen. Det er vigtigt for både mor og barn, fordi det fremmer optagelsen af calcium, så man bedre kan opbygge stærke knogler. Du bør ikke indtage mere end de anbefalede mængder, da man ikke ved, om det kan skade barnet.
  • Personer med mørk hud anbefales et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin. Solen producerer nemlig seks gange mere D-vitamin i lys hud end i mørk. Personer, som får meget lidt soleksponering af huden på grund af meget lidt ophold udendørs eller tildækket påklædning, anbefales et D-vitamintilskud på 10 mikrogram.
  • Børn anbefales et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin fra 2 uger til 2 år. Pas dog på D3-dråber fra Inno Pharma, der har vist sig at indeholde 75 gange mere D-vitamin, end mærkaten oplyser. Dermed er produktet farligt at indtage.
  • Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere eller personer med øget risiko for osteoporose anbefales tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram, kombineret med et dagligt calciumtilskud på 800-1.000 milligram.

NB: Raske, der ikke tilhører disse risikogrupper, anbefaler Sundhedsstyrrelsen fortsat ikke at spise kosttilskud med D-vitamin.

Få ikke for meget

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, det vil sige, at det skal opløses i fedt under fordøjelsen.
Fedtopløselige vitaminer kan ophobes i lever og fedtvæv, og ved overdreven brug er der risiko for forgiftning. Højere doser af D-vitamin kan dog tolereres i kortere tid, hvis det anbefales af lægen med henblik på behandling af D-vitamin-mangel.

For voksne og børn over 11 år er maksimumgrænsen dagligt 9,14 mikrogram. For børn fra 1 til 10 år er maksimumsgrænsen 18 mikrogram.

Tegn på D-vitamin-mangel

  • Muskelsmerter - ofte i lår og skulder-nakkemuskulatur.
  • Ledsmerter, særligt i hænder og fødder
  • Muskelsvækkelse - f.eks. kan du have svært ved at rejse dig fra en stol eller gå på trapper.
  • Mange forkølelser
  • Forringet balance
  • Dårligt humør og manglende energi
  • Engelsk syge hos børn (sygdommen er dog yderst sjælden og medfører forsinket udvikling af knoglerne)
  • Tandforfald.

Kilde: Overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Fødevarestyrrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Netdoktor m..