Danske kvinder er nogle af de værste syndere, når der kommer til druk under graviditet, viser ny canadisk forskning. Dansk forsker tager dog toppen af de moralske tømmermænd.

Danske kvinder har en langt større tendens til at drikke under graviditet end verdensgennemsnittet. Faktisk er det næsten hver anden danske kvinde, der drikker alkohol under graviditet.

Sådan lyder konklusionerne i et nyt canadisk studie, der netop er blevet udgivet i det anerkendte tidsskrift The Lancet Global Health. Det skriver Videnskab.dk.

De canadiske forskere siger oven i købet, at danske kvinder føder flere børn med uhelbredelige skader på hjerne og krop som følge af såkaldt medfødt alkoholsyndrom.

Ved at kigge på studier af gravide kvinder fra 187 lande, publiceret i perioden 1984 til 2014, kom forskerholdet fra University of Toronto frem til, at 10 procent af gravide kvinder på verdensplan indtager alkohol under graviditet.

Læs mere på Videnskab.dk: Gravide: Pas på alkohol trods ny forskning

Til sammenligning ligger tallet i Danmark på hele 45,8 procent, hvilket placerer danske kvinder på tredjepladsen ud af de 187 lande, kun overgået af Hviderusland og Irland.

Også på statistikkerne over medfødt alkoholsyndrom ligger Danmark langt fremme i feltet. Igen topper Hviderusland og Irland, mens Danmark ryger ind på en sjetteplads med 68 børn per 10.000 børn, der fødes med alkoholsyndrom hvert år.

Skal tages med et gran salt

Men ifølge lektor Katrine Strandberg-Larsen skal man tage de gruopvækkende tal med et gran salt.

De canadiske forskere har nemlig lavet deres beregninger på ældre tal, og siden er der sket meget, forklarer lektoren.

Læs mere på Videnskab.dk: Alkohol misdanner fosterets hjerne

»Estimatet, de får for alkoholindtag under graviditeten for Danmark, er et rigtigt godt estimat for Danmark for 20 år siden. Hvis man kigger på nyere tal, ser det helt anderledes ud,« siger Katrine Strandberg-Larsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab.

De nyeste tal indsamlet i perioden 2012 til 2013 viser, at kun 3 procent af danske kvinder drikker alkohol i løbet af graviditeten, og ud af dem drikker cirka 2,6 procent bare én genstand om ugen.

Det er reelt mindre end én procent af danske kvinder, som drikker mere end to genstande om ugen, hvis man skal tro de nyeste tal. Risikoen for at føde børn med alkoholsyndrom øges først ved omkring minimum seks genstande.

»Selvom den nye undersøgelse er imponerende og omfattende, så vil jeg mene, at den skyder helt ved siden af i forhold til danske kvinder i dag,« mener Katrine Strandberg-Larsen, som selv forsker i området.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie forbinder usund graviditet med højere risiko for ADHD

»Derudover tager forskerne ikke højde for, at alkoholindtaget hos de danske kvinder, der vælger at drikke under graviditet, er virkelig lavt - de sipper - og de når slet ikke op på de mængder, der skal til for at udløse medfødt alkoholsyndrom hos barnet.«

Kvinder går på druk i den tidlige graviditet 

Som svar på kritikken henviser studiets hovedforfatter Svetlana Poppola til en undersøgelse fra 2015, som angiveligt viser, at »hele 35 procent af danske kvinder har haft episoder med højt alkoholindtag i den tidlige graviditet.«

»Et højt alkoholindtag er det mest skadelige under graviditet og er en direkte årsag til medfødt alkoholsyndrom,« skriver Svetlana Poppola i en mail til Videnskab.dk.

Det er korrekt, at en dansk undersøgelse fra 2015 viser, at 35 procent af danske kvinder har haft et højt alkoholindtag i den tidlige graviditet, men det er der ifølge Katrine Strandberg-Larsen en god forklaring på.

»Langt de fleste af disse kvinder har haft et højt alkoholindtag en enkelt gang, og det er altså i den helt tidlige del af deres graviditet, før de er klar over, at de er gravide. Når de er klar over, at de er gravide, så lader det til, at kun én procent af kvinderne drikker alkohol i større mængder. Jeg er ikke bekendt med dokumentation, der viser, at en enkelt episode med højt alkoholindtag er direkte årsag til medfødt alkoholsyndrom,« siger hun.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kæmpestudie: Samtlige dinosaurforskere har taget fejl i 130 år

Helt vildt! Kæmpe sort hul er slynget ud af sin galakse

Vigtig test bestået: Kondomfri prævention til mænd er på vej