Her er Danmarks værste læger

KLIK DIG VIDERE OG SE DANMARKS VÆRSTE LÆGER

Der er læger, der gang på gang sjusker eller laver så grove fejl, at det koster menneskeliv. Alligevel trækker næsten alle hver dag i kitlen, for det er stort set umuligt at stoppe dem. Overlæge Marianne Juhler har seks gange fået alvorlig kritik af Patientklagenævnet, senest da hun borede i den forkerte hjernehalvdel. Alligevel blev hun tidligere på året forfremmet og udnævnt som professor ved Rigshospitalet.

Sundhedsstyrelsen har magten til at stoppe en læge, der er til fare for patienterne. Men det sker meget sjældent.

- Det er meget svært at stoppe katastrofale læger. Det er kun sket tre gange i danmarkshistorien, at en læge har fået frataget sin autorisation pga. sjusk og dårligt håndværk, siger Karsten Skawbo-Jensen, formand for Patientforeningen Danmark.

Han mener, at Sundhedsstyrelsen er alt for tilbageholdende med at bruge sine sanktionsmuligheder som virksomhedsindskrænkninger, påbud og permanente og midlertidige autorisationsfratagelser.

Ingen kontrolbesøg

Hvis Sundhedsstyrelsen mener, at en læge kan udgøre en forringet sikkerhed for patienterne, kommer de i skærpet tilsyn, og deres navn offentliggøres på Sundhedsstyrelsens tilsynsliste. Alligevel har lægerne på listen lov til fortsat at praktisere. Og ingen behøver frygte uventede besøg, som når f.eks. Fødevarekontrollen holder øje med sjuskede butikker.

- Lige nu er det et skrivebordsarbejde, hvor man bare sidder og venter på, at næste dødsfald eller invalidering tikker ind på skærmen. Så lægger man dem sammen i en bunke, og når man synes, der er så mange, at nu må det være nok, så kan det være, man gør noget aktivt. Det kan tage flere år, og imens kan katastrofe-lægerne nå at skade en masse mennesker, siger Karsten Skawbo-Jensen.

Patientforeningen Danmark mener, at Sundhedsstyrelsen bør have en aktiv tilsynspligt, hvor man er lidt mere udfarende. Men det ønsker Sundhedsstyrelsen ikke.

- Vores tilsyn er hovedsageligt reaktivt. Vi kan jo ikke sidde på nakken af alle i sygehusvæsenet, siger afdelingslæge Torben Hærslev, Enhed for Tilsyn i Sundhedsstyrelsen.

Læger: Det er petitesser

Lægeforeningen er stor modstander af Sundhedsstyrelsens liste, som de kalder gabestokken.

- Det er dybt nedværdigende, at læger stilles offentligt til skue. Den liste burde ikke eksistere. Hvis lægerne ikke gør deres arbejde godt nok, så kan myndighederne fratage dem retten til at arbejde, siger overlæge Poul Jaszczak, der er medlem af Lægeforeningens bestyrelse.

Han mener dog ikke, at Sundhedsstyrelsen bør fratage flere læger deres autorisationer.

Flere læger fortæller også til B.T., at det er petitesser, der har sat dem på listen. Men ifølge Sundhedsstyrelsen er det ikke hvem som helst, der havner på listen. Alle er der god grund til at advare mod.

- Hvis man lægger en patient i bedøvelse og så foretager en helt anden operation, end den man har aftalt, flår raske tænder ud på folk eller ikke viser, at man er villig til at udbedre sine fejl, så er det ikke godt nok. Alle lægerne på listen, vurderer vi, kan udgøre en forøget risiko for patientsikkerheden, siger Torben Hærslev.

Her er de farlige læger

Bent Heinild, speciallæge i gynækologi og obstetrik, arbejder ikke.

Hans autorisation er siden 27. aug. 2007 midlertidigt frataget ifølge Sundhedsstyrelsen pga. private forhold.

Glemte at få fostret ud
Har tidligere fået kritik af Patientklagenævnet efter en abort på en 18-årig pige. Hun blev senere akut indlagt, og det viste sig, at der stadig sad rester af fostret i hendes livmoder. Han blev kritiseret for, at det er under normen for almindelig anerkendt faglig standard ikke at skrabe livmoderhulen efter for tilbageværende væv efter udsugning ved abort.

Fødte tvillinger i toilettet

Lars Holm Johansen, praktiserende læge

Han har flere gange fået kritik af Patientklagenævnet, bl.a. da en gravid kvinde i 23. uge klagede over pletblødninger og ondt i maven. Lægen mente, at det var plukveer og sendte kvinden hjem for at hvile, uden at undersøge om hun var ved at gå i fødsel. To timer senere fødte kvinden tvillinger i toilettet.

Sundhedsstyrelsen har givet ham et påbud, fordi han ikke har ført tilstrækkelige journaler om behandlingen hos fire patienter med psykiske lidelser.

Blødninger, sex, skedemassage og kvælning

Søren Ventegodt, læge

Skedemassage, sex med patienter, simuleret kvælning og blødninger og rifter i endetarm og skede er på listen over hans synder ifølge en rapport af to embedslæger, der har undersøgt Søren Ventegodts journaler. Selv har han afvist og forklaret, at man ikke forstår hans følelsesforløsende terapi. I dag må han ikke arbejde som læge, da han siden 20. december 2005 midlertidigt har fået frataget sin autorisation. I dag arbejder han dog videre (uden autorisation) med kropsterapi på et holistisk center på Østerbro.

Forkert behandling af barns modermærke

Torben Møller-Christensen, ledende overlæge

Ifølge Sundhedsstyrelsen har han foretaget et forkert indgreb ved behandling af et modermærke på et barns arm. Efterfølgende bad de ham gøre rede for, hvordan han vil undgå lignende fejl, hvilket han har ignoreret. Derfor er han under skærpet tilsyn indtil 29. juni 2010. Har også flere klager fra Patientklagenævnet.

- De rykker mig to gange for et svar, som jeg troede, jeg havde svaret på. Det kan ikke være meningen med listen, men misbrug af beføjelserne. Den behandling, jeg brugte, er en accepteret måde at gøre det på og en metode, vi havde aftalt.

Forkert operation på 1-årig

Elsebeth Refsgaard, speciallæge (øre-, næse- og halslæge)

Skulle fjerne en cyste på indersiden af kinden på en etårig pige. Men under operationen glemte hun alt om cysten og lagde til gengæld dræn i pigens ører, så hun blødte. Sundhedsstyrelsen mener, at identifikation af patient og operation er essentiel for patientsikkerheden.

I skærpet tilsyn på ubestemt tid.

- Jeg vil ikke høre mere om det. Jeg har ikke hørt yderligere fra Sundhedsstyrelsen, så jeg havde regnet med, at jeg var taget af listen. Jeg vil ikke sige mere.

Død efter knæoperation

Morten Ulrik Kramhøft, speciallæge i ortopædkirurgi

Han indsatte et kunstigt knæled uden at indhente hele sygdomshistorien på patienten, der led af flere medicinske sygdomme, så han kunne vurdere risikoen for komplikationer. Få dage efter operationen døde patienten af massiv blødning fra tarmen.

Han har også fået kritik efter at have brugt metoder, der ikke er egnet til reparationer af knysteoperationer.

I skærpet tilsyn på ubestemt tid.

- Patienten sagde, at han var helbredt for leukæmi, derfor indhentede jeg ikke flere oplysninger. Man må stole på folk, man kan ikke indhente oplysninger på alle, men det gør jeg nu.

Overså kræft hos ung kvinde

Jan Pelle, speciallæge

Han fulgte ikke op på prøvesvar, der entydigt viste, at en ung kvinde havde livmoderhalskræft med stor risiko for spredning. Han forvekslede kræft med celleforandringer, og kvinden blev derfor ikke rettidigt henvist til behandling.

I skærpet tilsyn indtil 25. februar 2010.

- Det var en læsefejl, for at sige det rent ud, der desværre viste sig at være fatal, fordi den gentog sig på sygehuset. Man begår en eneste fejl, og så lander man på listen. Der er ingen, der tager notits af alt det, man opdager, hvor ingen havde forventet det.

Gav 132 gange for stor dosis

Hans Valdemar Ersgaard, speciallæge

Flere patienter er blevet dybt afhængige af smertestillende medicin efter behandling hos speciallægen. En patient fik gennem et år stærk medicin for mere end 1,2 mio. kr., hvilket svarer til 132 gange den anbefalede daglige dosis.

Han har fået indskrænket sin ret til at ordinere smertestillende medicin.

- Jeg giver ikke for meget medicin, det er Sundhedsstyrelsen, der ikke er opdaterede. Jeg må ikke længere ordinere smertestillende medicin, men lægerne ringer til mig og spørger, om jeg vil se på deres patienter og sige, hvad de skal have. Så fortæller jeg dem det, og så får patienterne det. Så har jeg jo ikke ordineret noget. Det ser jeg ikke noget problematisk i.

Bandlyst i Norge

Birger Schroll, praktiserende læge

I Norge har sundhedsmyndighederne taget hans autorisation, da de mener, hans metoder er uansvarlige. Han har udskrevet recepter til hundredvis af norske narkomaner, som tog til Hanstholm for at købe medicin, og de mener, han nedtrapper dem alt for hurtigt. I Danmark har Sundhedsstyrelsen frataget ham retten til at ordinere metadon og buprenorphin indtil videre, men han må gerne arbejde som læge i Danmark.

12 gange alvorlig kritik

Dorit/Dorte Theilade Larsen, speciallæge i anæstesiologi

Hele 12 gange har Patientklagenævnet udtalt kritik af hende, da hun igen og igen har behandlet patienter med humant væksthormon på trods af, at behandlingen ikke er videnskabeligt anerkendt og derfor har karakter af eksperimentel behandling.

I skærpet tilsyn på ubestemt tid.

- Det spiller overhovedet ingen rolle. Jeg er da ligeglad. Jeg er allermest glad for, at patienterne har fået det så godt. Der er videnskabelig dokumentation fra USA. Jeg har ikke udskrevet væksthormonet til patienter i to år, det må jeg ikke, men jeg udskriver det stadig til mig selv.

Borede i forkert hjernehalvdel

Marianne Juhler, overlæge og professor i eksperimentel neurokirurgi

En patient med en svulst i højre hjernehalvdel skulle have en biopsi, men overlægen påbegyndte den fejlagtigt i venstre side. Hun skar i huden og borede overfladisk i kranieknoglen, før fejlen blev opdaget.

Hun har desuden seks gange modtaget kritik for sit faglige virke og mangelfulde behandlinger, så en patient bl.a. udviklede en blodprop i benet.

I skærpet tilsyn indtil 6. juli 2010.

- Det er ikke rigtigt, jeg opdagede fejlen efter en åbning i huden på 1 cm. Jeg anmeldte det straks som en utilsigtet hændelse og til klinikchefen. Hvis øget åbenhed skal hjælpe, så virker det urimeligt, at fælden smækker, når man gør alt det rigtige.

Lavede farlige bryster

Søren Hammen, speciallæge i kirurgi samt gynækologi og obstetrik

Han har en dom for at lave bryster på en kvinde, så hun gik fra en B- til en F-skål uden at have bedt om det. Brysterne var så store, at hendes væv blev ødelagt og var til fare for kvinden. Han har også flere andre klager bag sig bl.a. for fedtsug­ninger.

Sundhedsstyrelsen har d. 4. juli 2008 midlertidigt frataget hans autorisation.

- Sundhedsstyrelsen mistænkte mig for at være alkoholiker, fordi min datter, som er vinbonde, havde nogle vinkasser stående i venteværelset. Under deres uanmeldte besøg havde jeg også nogle journaler liggende på gulvet, som var under sortering. Det ville de ikke have. Jeg har rettet op på det hele, men der er ikke sket noget. Jeg har ikke arbejdet i et år nu. Mht. kvinden og brysterne, havde hun bestilt dem, men skiftede mening.

Behandlede norske narkomaner uden kontrol

Torben-Lars Rosted Christensen, speciallæge i psykiatri

Mindst 32 gange har han modtaget kritik af Patientklagenævnet for sin behandling af narkomaner. Selv om han ikke måtte, har han udskrevet medicin til norske narkomaner uden tilstrækkelig kontrol med medicinudleveringen.

I skærpet tilsyn på ubestemt tid.

- Det er noget af det mest tilfredsstillende, jeg har foretaget mig. Jeg fortryder ikke, for de fik det faktisk meget bedre. Men jeg har overtrådt nogle regler, så det er fair nok, at Sundhedsstyrelsen reagerer.

Træk tænderne ud

Knut Terje Flytlie, læge

Sundhedsstyrelsen har fundet flere eksempler på, at den tidligere tv-læge ikke korrekt har opdaget eller diagnosticeret tandsygdomme. Han har flere gange anbefalet patienter at få trukket tænder ud, selvom der ikke har været belæg for dette.

I skærpet tilsyn på ubestemt tid.

- Jeg vil stadig henvise til tandlæger med opfordring til at få trukket syge tænder ud, hvis det er nødvendigt. Der er forskning, der viser stor sammenhæng mellem syge tænder og sygdomme, men nogle tandlæger er misfornøjede med mine anbefalinger.

Døde efter polypoperation

Tibor Antonio Kodra, speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme, arbejder ikke ifølge SST

En 69-årig mand døde efter en simpel operation for polypper. Ifølge anklageskriftet gik Tibor Kodra så voldsomt til værks, at hans instrumenter gennembrød næsehulens loft og borede sig ind i mandens hjerne. Efterfølgende blev Tibor Kodra tiltalt for uagtsomt manddrab, men er blevet frifundet. Han har også fjernet drøblen på en patient under en operation uden at spørge. Han er i skærpet tilsyn indtil videre.

Patienten blev blind

Oluf Mygind, speciallæge i øjensygdomme

Øjenlægen opdagede først meget sent, at en patient havde nethindeløsning, selv om tegnene var basale for en øjenlæge. Patienten blev blind.

Han har desuden flere gange fået kritik for manglede undersøgelse og manglende journalføring.

I skærpet tilsyn på ubestemt tid.

Undlod akut hjælp

John Kjersgaard Johansen, vagtlæge, stopper snart.

Som vagtlæge har han fire gange fået alvorlig kritik af Patientklagenævnet, fordi han ved telefoniske henvendelser i lægevagten har lavet alvorlige kliniske fejlskøn. En gravid kvinde, hvis vand var gået, bad han se tiden an. En kvinde med en hjerneblødning bad han lægge sig til at sove, og en mand med trykken for brystet med udstråling til armene, anbefalede han at kontakte lægen dagen efter, selv om der var tydelige teng på en akut blodprop i hjertet.

I skærpet tilsyn indtil den 2. juli 2010.

- Jeg mener, jeg har handlet tilstrækkeligt under de omstændigheder, som vagtlæger arbejder under. På en vagt er der 30-40 mennesker med ondt i brystet. Det er altid en skønssag, hvem der skal have akut ambulance, du kan ikke tilkalde den hver gang.

Farlig medicinering

John Victor Nykær Andersen, speciallæge i psykiatri.

Otte gange har Patientklagenævnet udtalt alvorlig kritik, fordi han behandling af psykisk ustabile patienter er for farlig, eftersom han ordinerer for meget forskellig medicin i alt for høje doser. Han har også fået kritik for ikke korrekt at have indhentet samtykke til behandlingen samt mangefuld journalføring.

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Overså kræft

Jens Ole Fall, speciallæge.

Prøvesvar viste tydeligt, at en ung pige havde kræft i livmoderen, men han tolkede fejlagtigt svaret på prøven, og skrev til kvinden, at der ikke var alvorlige forandringer. Tre måneder senere overså overlægen igen, at der var fundet udbredt kræft. Kvinden fik derfor ikke rettidig behandling, hvilket har haft betydning for hendes chancer for at overleve.

Er i skærpet tilsyn indtil 25. februar 2010.

Brugte forældet udstyr

Ole Suhr-Jessen, spciallæge i anæstesiologi, arbejder ikke.

Han har brugt et anæstesiapparat, som er 40 år gammelt, og som han selv har konstrueret. Det er ifølge Sundhedsstyrelsen utidssvarende. Under operationerne monitorerer han heller ikke patienterne godt nok.

Nogle patientjournaler var ikke ført på dansk, og flere sider manglede navn og cpr-numre.

I skærpet tilsyn på ubestemt id.

- Jeg har brugt mit hjemmelavede narkoseapparat i 40 år uden uheld og klager. Sundhedsstyrelsen aner intet om det. Det med journalerne er rigtigt. Der er ikke en læge, der kan føre journaler efter reglerne. Jeg har prøvet at rette op på det nu.

Ikke godkendt allergitest

Lene Høj, speciallæge.

Patientklagenævnet har flere gange kritiseret Lene Høj, fordi hun ikke informerer patienterne om, at der ikke er nogen videnskabelig dokumentation for ALCAT-testen, som hun anvender til diagnostik af fødevareintolerans.

Hun er også flere gange blevet kritiseret, fordi hun gentagne gange ikke har fulgt de faglige standarter til udredning af allergi.

- Det passer slet, slet ikke, at der ikke er nogen videnskabelig dokumentation. Testen anvendes over hele verden. Jeg er fuldstændig uenig i det.

Overså blindtarmsbetændelse

Ejvind Møller, speciallæge i almen medicin.

Han har flere gange fået kritik af Patientklagenævnet, bl.a. fordi han ikke undersøgte, om der var overskårne sener og nerver hos en patient med snitlæsioner i fingeren. Efterfølgende har han ikke oplyst, om han har ændret praksis for at forhindre lignende fejl. Også kritik for manglende journalføring, og fordi han overså en blindtarmsbetændelse.

I skærpet tilsyn indtil 22. december 2009.

- Det har jeg ingen kommentarer til.