At blive blussende rød i kinderne som en anden teenager kan være noget, du må døje med i overgangsalderen – selv længe efter, at din menstruation er stoppet helt.

Du husker sikkert første gang, du fik din menstruation. Måske var du lykkelig, for endelig var du en kvinde. Måske græd du, fordi du syntes, at tanken om at skulle bløde hver evig eneste måned "resten af dit liv" var helt uudholdelig.

LÆS OGSÅ: 3 kopper af denne drik nedsætter din risiko for depression og diabetes

Men menstruationen varer jo ikke hele livet. Den stopper med det, vi kalder "overgangsalderen".

Overgangsalderen er en periode på op mod ti år, der typisk starter, når du er omkring 44-45 år, ifølge Professor Dr. Med speciallæge i gynækologi og obstetrik Olav Istre. Og de ti år kan for mange være en rutsjebanetur af mere eller mindre irriterende symptomer i kroppen. Men hvad er egentlig de mest almindelige tegn på, at du er i overgangsalderen? Det har ALT.dk spurgt sexolog Ditte Trolle og førnævnte speciallæge om.

Her er de 5 mest almindelige tegn på, at du er i overgangsalderen.

1. Uregelmæssig blødning
Hvordan kommer det til udtryk?

Ditte Trolle (DT): Den uregelmæssige blødning kommer til udtryk ved, at der måske går lidt længere imellem dine menstruationer, og blødningen måske er lidt længere eller kortere, end den plejer at være. For de fleste kvinder starter overgansalderen med den uregelmæssige menstruation.

Olav Istre (OI): Den uregelmæssige menstruation varer typisk i to til tre år

Hvordan påvirker det mig?
DT: Det er uberegneligt og irriterende for dig. Måske bekymrer du dig for at bløde igennem, når du har siddet et stykke tid og skal rejse dig op.

Hvorfor opstår det?
DT: Ægløsningerne er ikke så stabile længere, når du kommer lidt op i alderen. Det er de mere sløve æg, der er tilbage i æggestokkene, og det kan give uregelmæssig hormonproduktion.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker alkohol

2. Hedeture
Hvordan kommer det til udtryk?
DT: Typisk breder der sig en varme i ansigtet og på overkroppen. Nogle kvinder får også hjertebanken og åndenød.

OI: 30-35 procent af kvinder får hedeture. Og hedeturene er typisk konstante, når din menstruation er stoppet helt og fortsætter ofte i tre til fire år herefter.

Hvordan påvirker det mig?
DT: Måske bliver du flov, fordi du føler, at omgivelserne lægger mærke til, at du blusser op og bliver svedig. Det kan også forstyrre din nattesøvn at få en hedetur. Du kan måske mærke, at nu er der en hedetur på vej, hvilket forringer din søvnkvalitet.

Hvorfor opstår det?
OI: Hedeturenen kommer, fordi hormonerne svinder hen og hypotalamus i hjernen ændrer indstilling. Hypotalamus kontrollerer kropstemperaturen og derfor aktiveres svedkirtlerne. Det er også de manglende hormoner, der får din menstruation til at stoppe. Gennemsnitsalderen for sidste menstruation er i Danmark 51,6 år.

3. Søvnproblemer
Hvordan kommer det til udtryk?
DT: Det er lidt ligesom i slutningen af en graviditet, hvor du sover lettere og vågner mere.

Hvordan påvirker det mig?
DT: Det kan gøre dig mere træt i løbet af dagen.

OI: Med søvnløsheden kan også forekomme en fornemmelse af rastløshed og en følelse af ikke at kunne være sammen med mennesker på samme måde som tidligere. Du kan også føle irritation og komme til at skælde din mand ud uden grund.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du pudse din næse hver morgen

Hvorfor opstår det?
DT: Det vides ikke med sikkerhed, om søvnproblemerne skyldes hedeturene eller er en selvstændig del af overgangsalderen.

4. Led- og muskelsmerter
Hvordan kommer det til udtryk?
DT: Med ømme led, når du bevæger dig.

Hvordan påvirker det mig?
DT: Måske føles det pludselig besværligt at træne, da du ikke kan belaste dine led ligeså meget, som du plejer.

Hvorfor opstår det?
OI: Hormoner er gode til at smøre musklerne og leddene, og når der ikke er så mange hormoner tilbage, så kan det give problemer. Derfor har vi også set inden for lægevidenskaben, hvordan kvinder, der får hormontilskud, når de er i overgangsalderen, får det bedre.

5. Tørre slimhinder
Hvordan kommer det til udtryk?
DT: Det er noget, langt de fleste kvinder oplever, og det kommer som regel til udtryk lidt senere end de andre ting. Det sker ofte først et par år efter, at æggestokkene er holdt op med at producere østrogen.

Hvordan påvirker det mig?
DT: Særligt i forbindelse med sex, kan det være generende. Og det er også den hyppigste årsag til, at kvinder efter overgangsalderen synes, at de har et dårligt sexliv. Når slimhinderne i skeden bliver tyndere og mere følsomme, kan det gøre ondt at have samleje. Men det kan også gå ud over slimhinderne i øjnene og i munden. For eksempel kan det blive mere besværligt at bruge kontaktlinser, fordi dine øjne er mere tørre.

Hvorfor opstår det?
DT: Fordi der ikke er mere østrogen i kroppen. Østrogenet gør slimhinderne tykke og fugtigere, så når det ikke er der mere, bliver de tyndere og mere tørre.

Ting du kan glæde dig over ved overgangsalderen:
DT: Du slipper for at tænke på prævention og kan dyrke alt det sex, du vil uden at skulle bekymre dig om at blive gravid. Rigtig mange er også glade for at slippe for at have menstruation. Og så kommer der også en ændring mentalt: En større accept af hvem du er, og hvordan du er. Og det er befriende for mange. Og ungerne er måske fløjet fra reden, så der er plads til mange andre ting i livet.

LÆS OGSÅ: 20 ting der fortæller mig jeg er fyldt 30 år

LÆS OGSÅ: 5 ting du ændrer syn på, når du bliver ældre

LÆS OGSÅ: ”Kan man dø af sorg?” - Og 9 andre svar på spørgsmål om livsfarlig sorg.