Hudlæger landet over står i denne uge klar til at tage imod patienter, der kommer direkte ind fra gaden og gerne vil have undersøgt, om de har modermærkekræft.

Hvis skønhedspletten er begyndt at klø og danne sårskorpe, eller den er vokset og blevet meget mørk, kan der være god grund til at få undersøgt, om forandringerne er udtryk for hudcancer.

Og denne uge er et godt tidspunkt til at få manet sine bekymringer i jorden eller iværksat en behandling.

Hudlæger landet over er nemlig i en paneuropæisk kampagne, Euromelanoma 2014, gået sammen om at tilbyde undersøgelser af modermærkekræft, uden at det på forhånd kræver en henvisning fra ens egen læge.

Særligt på kampagnens første dag, mandag den 19. maj, vil en række klinikker holde åbent hus, hvor patienter med mistænkelige modermærker blot kan komme forbi og få kigget nærmere på hudpletterne, som lægerne kigger på igennem forstørrelsesglas. Undersøgelsen er altså helt smertefri.

Opdages modermærkekræft tidligt, er dødeligheden fem år efter operation meget lav. Men har modermærket nået at vokse sig 3-4 millimeter tykt, er dødeligheden i stedet helt oppe på 50 procent. Det er altså vigtigt, at sygdommen bliver opdaget og behandlet hurtigt.

Antallet af danskere, der bliver ramt af modermærkekræft er siden 1950 ottedoblet. Kræftens Bekæmpelse er ikke selv involveret i den aktuelle kampagne. Men spørger man organisationens projektchef og ekspert i forebyggelse af hudkræft, Peter Dalum, er forklaringen på den voldsomme stigning blandt andet, at flere danskere tager på solferier.

»Vi kan se af vores undersøgelser, at folk tager modermærkekræft mere alvorligt. Folk benytter ikke enhver lejlighed til at solbade. Men der er også stadig danskere, der går i solarium, og når vi er på solferier, så er vi lægger vi os direkte ud i solen midt på dagen. Det gør sydeuropæerne ikke. De holder sig i skyggen i langt flere timer og får dermed mindre UV-stråling, som er den store synder,« siger han. Ifølge Peter Dalum er mænd og kvinder nogenlunde lige hårdt ramt af modermærkekræft.

»Kvinder solbader lidt mere end mænd, men mænd er dårligere til at solbeskytte sig, når de arbejder i haven og den slags, og i det hele taget til at bruge solcreme,« siger han.

Kampagnen begynder i dag med åbent hus blandt andet i Århus Musikhus. Se en liste over hudlæger, der deltager i kampagnen og adresser på åbne klinikker på Euromelanomas hjemmeside.