Masser af sved på panden og råkost er oftest det, den står på, hvis der skal smides et par kilo. Men faktisk er der en anden faktor end den evige motion og kedelige kost, der spiller ind, når korpusset skal slankes. Nemlig noget så afslappende som søvn.


Det får du med BT PLUS:


En artikel om søvn, der blandt andet fokuserer på:
- Trætte spiser mere
- Søvnunderskud ændrer din hjerne
- Søvnen er en vigtig brik

En guide med:

- Sådan får du styr på dit søvnmønster

- Sov ikke bare mere – sov godt


Med et BT PLUS abonnement får du adgang til . Bla.:


Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt, men faktisk er der en sammenhæng mellem vægt og søvn, som betyder, at du nærmest kan sove dig til et vægttab.


Af Julie Bach

Masser af sved på panden og råkost er oftest det, den står på, hvis der skal smides et par kilo. Men faktisk er der en anden faktor end den evige motion og kedelige kost, der spiller ind, når korpusset skal slankes. Nemlig noget så afslappende som søvn.

- Vi kan se på de studier af store befolkningsgrupper, hvor man har spurgt til alle mulige livsstilsfaktorer, højde og vægt, at der er en sammenhæng mellem manglende søvn og overvægt. Det er der flere studier, der viser, siger Lars Klingenberg, der er Ph.d.-studerende ved Institut for Human Ernæring og netop beskæftiger sig med søvnens indvirkning på kroppen i et projekt, som en del af OPUS-projektet ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Han forklarer blandt andet, at man andre steder også har lavet studier, hvor folk er blevet frarøvet søvn i en periode, for at se hvad der sker. 

Trætte spiser mere

- Der er en lang række mekanismer i kroppen, der kan påvirkes af for lidt søvn. Nogle studier tyder på, at vores appetitregulerende hormoner kommer i ubalance, så vi føler os mindre mætte og mere sultne. Så er der andre studier, der viser, at vi nedsætter vores generelle aktivitetsniveau, så det favoriserer en vægtøgning, hvis man sover for lidt, siger Lars Klingenberg, men understreger at på trods af de resultater, man har fundet blandt almindelige mennesker ’ude i virkeligheden’, er det et broget billede, der tegner sig, når man forsøger at finde årsagen til sammenhængen mellem søvn og vægt i laboratorie-studier.

- Der er ikke noget, vi helt præcist kan pege på der er det, der gør udslaget. Men det handler også meget om, hvad man propper i munden, når man er vågen. Studier har vist, at vi netop udenfor måltiderne spiser mere, hvis vi er trætte. Det kunne være én forklaring. Hvis man for eksempel spiser, når man sidder oppe om natten og spiller computer eller arbejder. Det er jo sjældent de sundeste ting i køleskabet, man går efter. Tværtimod leder man tit efter hurtige kulhydrater, når man er træt. Samtidig kan man forestille sig, at vi mennesker har et belønningssystem, der betyder, at vi måske forkæler os selv, hvis vi har arbejdet sent, forklarer han og tilføjer, at noget af det næste man kunne kigge på netop kunne være, om der er nogle af de centre i hjernen der blandt andet påvirker appetitten, også bliver påvirket, når vi sover for lidt.

Søvnunderskud ændrer din hjerne

Og det er netop, det vi fylder i hovedet, når vi er i søvnunderskud, der sætter sig på sidebenene, mener Jacob Søndergaard. Han er personlig træner for flere elitesportsudøvere,William Kvist, Søren Pind, 3s direktør Morten Christiansen og har tidligere trænet Kronprinsesse Mary. Han lever af at holde foredrag og workshops om sundhed og performance.

Ud fra hans erfaring er der en stærk sammenhæng mellem, hvor meget man sover, og hvor hurtigt det er muligt at tabe sig. ”Hvis man har for kort tid at sove i, vil man typisk have mere lyst til at spise salt og sødt om dagen. Både fordi man er træt, men også fordi kemien oppe i hjernen forandrer sig. Blandt andet producerer kroppen mindre væksthormon, som den producerer mellem klokken 22 og 1, hvis man altså sover,” forklarer han og tilføjer, at det er trods alt ikke sådan, at alle der går i Men pas på!seng efter klokken ti, bliver overvægtige.

- Man kan sagtens være slank alligevel, hvis man altså har rigtig meget viljestyrke. Der er mange faktorer, der spiller sammen, siger han. Søvnen er en vigtig brik Jacob Søndergaard ser især i sit arbejde med de klienter, han arbejder med en til en, at hvis de ikke får sovet, så har de ekstremt svært ved at overholde de aftaler og det program, der er tilrettelagt for dem.

- Folk drikker mere kaffe, deres blodsukker falder og de går efter quickfixes som chokolade eller den der Ben and Jerrys is, der pludselig lokker ekstra meget i 7eleven. Man begynder at finde på gode grunde til, at det er ok at falde i. Så søvnen er en vigtig brik i et meget kompliceret spil for at tabe sig. Mennesket har en 24 timers døgnrytme, og hvis man er meget vågen og har elektrisk lys tændt, når det er mørkt, så forstyrrer man en masse hormonelle ting i kroppen, der er udviklet over 10.000 år. Men du kender det jo også fra dig selv – alt fungerer bedre, hvis man har sovet godt og er veludhvilet. Og det skaber de optimale forudsætninger for at tabe sig, siger han. Faktisk vil han gå så vidt som til at sige, at man spilder sin tid på kostændringer og træning, hvis man ikke tager sin søvn alvorligt. 

- Dårlige vaner gør, at man bliver disconnected fra sin krop, og man ikke længere kan mærke hvad der er godt. Faktisk bliver ens smagsløg ændret lidt, hvis man ikke sover nok, og så synes du pludselig, at alt det usunde smager fantastisk.