Klør det i hovedbunden, eller vågner du om morgenen med røde, kløende pletter på arme og ben? Så kan det være, at du eller dit barn har fået ubudne gæster. Lige nu efter skoleferierne er det nemlig højsæson for lus og lopper. Læs alt om, hvordan du slipper for lus og lopper, og få eksperternes råd til, hvordan du kan forebygge.

Hovedlusene trives særlig godt lige efter skoleferierne, fordi mange forældre svigter, når de skal bekæmpes, så her skal du være ekstra opmærksom på de ubudne gæster.

Hovedlusene springer oftest fra børn til børn i vuggestuer, børnehaver eller skoler, mens væggelusene kan være kommet med hjem fra en ferie i udlandet. Og kattelopperne trives særdeles godt, når luftfugtigheden er høj.


Med BT Plus får du gode råd til at holde lus og lopper væk:

  • Guide: Sådan slipper du for hovedlus, væggelus og kattelopper.
  • Fakta om de små dyr – udseende, størrelse, cyklus og gener, når de bider.
  • Sådan opdager du dem - Sådan forebygger du - Sådan behandler du


Flere og flere børn og voksne har de seneste år fået kløen i hovedbunden eller røde, kløende pletter på arme og ben efter angreb fra de små dyr.

Og særligt hovedlusene trives lige efter skoleferierne, fordi mange forældre svigter, når de skal bekæmpes. Det siger luseekspert Kim Søholt Larsen, efter han ved skolestart lavede en rundspørge blandt 205 forældre med 336 børn.

- Det er foruroligende, at kun 18 procent følger de officielle anbefalinger om at kæmme deres børn mindst en gang om ugen, så de kan få lusene behandlet, siger han.

En anden undersøgelse viser desuden, at næsten halvdelen af forældrene undlader at tjekke deres børn for lus, selvom der bliver advaret i for eksempel børnehaven eller fritidsordningen om, at nogle af de andre børn har lus.

- Netop derfor vil lus blive ved med at florere i de danske børneinstitutioner, medmindre vi begynder at tage problemet alvorligt, siger Kim Søholt Larsen, der i mange år arbejdede ved Statens Skadedyrslaboratorium og i dag driver rådgivningsfirmaet KSL Consulting.

  

Et evigt problem

Når forældrene ikke tager advarslen alvorligt, kommer de aldrig problemet til livs. Så vil lusene blive ved med at sprede sig fra barn til barn, og nogle familier kan opleve, at barnet kommer hjem med lus igen, selvom det kun er få dage siden, at håret er blevet renset og kæmmet.

- Netop derfor vil lus blive ved med at florere i de danske børneinstitutioner, medmindre vi begynder at tage problemet alvorligt, siger Kim Søholt Larsen, der i mange år arbejdede ved Statens Skadedyrslaboratorium og i dag driver rådgivningsfirmaet KSL Consulting.

- Man kan godt få meget færre lus, hvis man laver nogle hygiejnetiltag. Det er underligt, at man kan lære forældre, at de skal børste tænder på deres børn to gange om dagen – det glemmer de jo ikke lige. Hvorfor kan de så ikke huske at tage en kam igennem børnenes hår en gang om ugen?, spørger Kim Søholt Larsen.

Den bedste forebyggelse

Hovedlusene kravler oftest fra barn til barn i vuggestuer, børnehaver eller skoler.

- Det bedste er tidligt at opdage lusene, så de ikke spredes. Og det gør man ved at kæmme børnene en gang om ugen, siger Kim Søholt Larsen.